Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawsze tyle samo fps mimo różnych ustawiń graficznych, mało fps

Majster152

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mój problem jest taki, że mam nowego laptopa, Lenovo ideapad (model dokładnie nie pamiętam) ale jego specyfikacja to i5-8250U 4x1.6-3.4 (co ciekawe podczas grania w menadżerze zadań zawsze jest 1.6GHz, czy to jest normalne?), Nvidia GeForce MX150 2GB, 8 GB RAM. Przypisałem 4GB Ramu do minecrafta,  ustawiłem priorytet na wysoki, wgrałem optifine, a mimo to moje fpsy ciągle są na tym samym poziomie tzn 80-110. Ja wiem, jest to dużo, dobrze się gra, tylko.... czemu na starszym laptopie mam 180 fps? Zmiana ustawień nic nie daje, dosłownie nic, na minimalnych ustawieniach mam tyle samo fps, na maksymalnych też tyle samo. Laptop działa w trybie dużej wydajności.

Opublikowano

Porównałeś te same wersję minecraft? 

Jak z innymi grami? Ten sam problem? Laptopa pewnie kupiłeś w normalnym sklepie takim jak np media expert. Nie jest to laptop do gier co prawda. Brak w nim dysku SSD. Karta i procesor to nie najwyższa półka. 

Minecraft wersja premium? Pobrany z oryginalnej strony minecraft.net? 

Sprawdź inne gry i daj znać. 

Opublikowano

Nie masz przypadkiem ustawionego limitu FPS?

Sprawdź na płaskim świecie czy masz więcej FPS'ów.

Może komputer stwierdził, że tyle Ci wystarczy do płynnej gry i nie chce dać z siebie więcej ?

585051449511123978085.jpeg

Opublikowano

Limitu nie mam ustawionego, hmm no nie wiem, to jest laptop, możliwe, że tak sobie stwierdził xd Chociaż nie powinien przecież, w innych grach sobie tak nie "myśli" ?

Opublikowano

Masz launcher premium czy nie?

Możesz spróbować odpalić czystego MC i zobaczyć na różnych ustawieniach renderowania chunk'ów, przy reszcie ustawień podstawowych czy się coś zmienia.

Może jednak coś ustawiłeś tak, że nie pozwala Ci osiągnąć większej ilości FPS'ów.

585051449511123978085.jpeg

Opublikowano

Tylko co mogłem tak ustawić? Miałem tak już od początku gry w minecraft, bez mieszania w ustawieniach. Nie mam launchera premium, korzystam z Shinigima Launcher, czyli tego samego na którym jest 180fps ale na drugim laptopie. 

Z innymi grami nie mam takiego problemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...