Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mała ilość pamięci na dysku 1 TB

Kaori.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po włożeniu dysku do innego komputera mam problem z jego małą pojemnością, w zarządzaniu dyskami pokazuje mi zaledwie 30mb pamięci bez możliwości rozszerzenia pamięci. 

zqfRXsD.png

Czy ktoś może wie jak rozwiązać ten problem? Dysk który posiadam to https://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-3-5-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

• Aive zmienił(a) tytuł na Mała ilość pamięci na dysku 1 TB
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dodam że próbowałem formatować dysk poprzez GParted ale niestety nie pomogło. Na drugim dużo starszym dysku jest ten sam problem. Ktoś ma jakieś pomysły to proszę śmiało pisać. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

A przynajmniej próbowałeś skasować partycję ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Tak próbowałem, również za pomocą programu GParted.

Opublikowano

@Nachwile1 Oczywiście że odpalałem z pendrive. Po utworzeniu partycji na nowo dalej pokazuje tylko 30mb.

@Ktosiu Nie pisał bym na forum z prośbą o pomoc, gdybym chciał kupić nowy dysk...

Opublikowano

To na co można liczyć przy uszkodzonej elektronice albo  nośniku ? 

To nie problem z MBR czy inne problemy z tablicami partycji czy ścieżką zerową bo widziało by przynajmniej  pojemność fizyczną dysku, dysk był by do użytku ale bez możliwosci postawienia i wystartowania z niego systemu czyli mała strata bo na dane się nadaje. 

Preformat czyli  formatowanie niskiego poziomu ( np z BIOS jeśli płyta ma taka opcję ale zawsze masz ryzyko że możesz ZNISZCZYĆ DYSK BEZPOWROTNIE )  , możesz ewentualnie poszukać programów do preformatowaniania / formatowania nisko poziomowego. Twoje ryzyko. 

Próbuj flashować  firmware, może jest  tylko ono uwalone a nie dysk. 

Nie masz  raczej sprzętu i części do naprawy a sama nawet naprawa  to prawie koszty nowego dysku.  Zajęcie raczej dla pasjonata  elektroniką.   

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 15.06.2019 o 21:36, Ktosiu napisał:

Preformat czyli  formatowanie niskiego poziomu ( np z BIOS jeśli płyta ma taka opcję ale zawsze masz ryzyko że możesz ZNISZCZYĆ DYSK BEZPOWROTNIE )

zdajesz sobie sprawę, że ta informacja jest nieaktualna od około 30 lat do już ówcześnie produkowanych dysków?

@Kaori. najlepiej będzie wstawić tutaj SMART dysku do oceny stanu technicznego, a samodzielnie wykonać zerowanie, pod systemem poprzez np. DMDE, a bez systemu np. MHDD. powinno pomóc, chyba, że technicznie coś dzieje się z dyskiem, co już wykaże zrzut SMART.

Opublikowano

Nie wyrywaj wypowiedzi z kontekstu !   Fałszujesz moją wypowiedź całkowicie  nie cytując całości ! .

Rozpierdalasz mnie gościu, piszesz że nie aktualna opcja a sam polecasz program  ( MHDD ) do formatowania niskopoziomowego.  Zdecyduj się wreszcie czy to jest czy nie jest aktualne ? 

Zresztą zerowanie co polecasz nie wyzeruje nic poza ISTNIEJĄCYM  dyskiem z określonymi parametrami czyli tym co widać. Pomyśl nim napiszesz cokolwiek.  By wyzerować cały dysk musi mieć do nie go dostęp czyli właściwie opisane parametry dysku. 

BIOS wielu producentów nadal ma opcje niskopoziomowego formatowania czy testów powierzchni dysku , to że jest to opcja ukryta albo wyłączona całkowicie z użycia to już inna sprawa, chodzi o kompatybilność z nowymi dyskami  i kontrolerem dysku  ( specjalne sterowniki i wywołania )  czego nie chce sie  robić producentom sprzętu i programistom  BIOS.  
W biosie pozostały często dostępne narzędzia do testowania niskopoziomowego dysku zwykle dostosowane do kontrolera dysków na płycie i z nich można skorzystać do diagnostyki dysku. 

I na koniec, jak byś nie wiedział to formatowanie dysku niskopoziomowe w BIOS jest dostępne i często używane AKTUALNIE  przy kontrolerach dysku R.A.I.D.  głownie do czyszczenia dysków , optymalizacji działania albo klonowania. 

Aktualnie robi się to głownie programowo  dzięki udostępnieniu  kodów  źródłowych wielu producentów  BIOS i kontrolerów, tak samo jak i ujednolicenia standardów .    

Opublikowano

spokojnie może. nie o to mi chodziło, ale odpiszę, by wyjaśnić kwestię. wydawało mi się, że wystarczy tak zacytować, ale do specjalnych potrzeb: "formatowanie niskiego poziomu [...] masz ryzyko że możesz ZNISZCZYĆ DYSK BEZPOWROTNIE". od kiedy w aktualnie produkowanych dyskach formatem niskopoziomowym można całkowicie uszkodzić dysk? zatrzymałeś się w głębokiej erze dysków IDE, gdzie faktycznie taki format powodował, że dysk stawał się trupem na skutek wyczyszczenia firmware czy innych danych? przypominam, że już od około 30 lat ten proces nie jest destrukcyjny dla dysku i można śmiało próbować zrobić.

Opublikowano

Zaraz wyśle screeny z SMART.

Opublikowano
3 godziny temu, vance14 napisał:

spokojnie może. nie o to mi chodziło, ale odpiszę, by wyjaśnić kwestię. wydawało mi się, że wystarczy tak zacytować, ale do specjalnych potrzeb: "formatowanie niskiego poziomu [...] masz ryzyko że możesz ZNISZCZYĆ DYSK BEZPOWROTNIE". od kiedy w aktualnie produkowanych dyskach formatem niskopoziomowym można całkowicie uszkodzić dysk? zatrzymałeś się w głębokiej erze dysków IDE, gdzie faktycznie taki format powodował, że dysk stawał się trupem na skutek wyczyszczenia firmware czy innych danych? przypominam, że już od około 30 lat ten proces nie jest destrukcyjny dla dysku i można śmiało próbować zrobić.

Gdzie ty te bzdury czytasz,  jest destrukcyjny jeżeli nie ma sie pojęcia jak używać programu wprowadzając samemu dane dysku przy probie ratowania go tak jak w tym przypadku.  Można uszkodzić ścieżkę zerową , można uszkodzić przy remapowaniu dysk jeśli jest już uszkodzony trwale mechanicznie czy ma uszkodzoną powierzchnię dysku, można uszkodzić wewnętrzną pamięć z danymi dysku czy spowodować niewłaściwa korektę i obsługę błędów dysku.  Tak samo jak z płytą główną czy grafiką  do której wgra się niewłaściwe firmware, niby się nie da ale zawsze można to zrobić i zawsze można uszkodzić. 

Po cholerę są ostrzeżenia o możliwości uszkodzenia dysku używając programu ? Komuś się chciało zrobić kawał i sobie dopisał taki komentarz dla kawału czy co ? 
To często stosowany sposób  przez serwisy czy użytkowników bawiących sie w odzyskiwanie niby uszkodzonych dysków ( np handlarze na allegro sprzedający dyski z takiego odzysku setkami  ) . 

Przyczepiłeś się do jakiś staroci typu IDE/ATA które  z nowymi typami dysków nie mają wiele wspólnego pod względem zarządzania czy obecności  odmiennego typu kontrolera dysku.  Nowe dyski HDD czy SSD też można formatować niskopoziomowo jeśli ma się pojęcie jak to zrobić bezpiecznie by nie uwalić sobie przy okazji dysku. 

Ty chyba nawet pojęcia nie masz do czego może  służyć takie formatowanie poza zerowaniem dysku które jest bezpieczne akurat  i nie można uszkodzić dysku poza wymazaniem idealnym danych , czyść WSZYSTKO co jest zapisane w dysku, łącznie ze SMART, remapowaniem, czasami ścieżką zerową czy informacjami serwisowymi o błędach. Po tej operacji tworzy od podstawowe wyzerowane dane  dysku omijając czy remapując  bad sektory czy inne stwierdzone błędy nośnika.  Dosłownie tworzy nowy  dysk od podstaw  na "czystym" nośniku tak jak jest dysk zapisywany w etapie produkcji.  To taka forma oszustwa by odzyskać w miarę sprawny dysk. 

Zwykle producent ma dedykowane programy do obsługi swoich dysków.  
Na koniec dla informacji , programy  do niskopoziomowego formatu mają  w sumie dwa rodzaje pracy i operacji które przeprowadzają ; niszczący  ( dla serwisów i  mających pojęcie w temacie )  i nie niszczący ( do użycia nawet przez zwykłego użytkownika bo nie prowadzi do uszkodzeń .  

Do @Kaori.
Tak przy okazji brałeś pod uwagę że jest uszkodzony kontroler dysku w kompie?

Sprawdzałeś ten dysk na innym komputerze ? 

Opublikowano

w tym się zgodzę, że mechanicznie każdy dysk może się zepsuć w dowolnym momencie. jednak w tym przypadku poza raportowaniem innej pojemności nie ma innych podejrzanych objawów i potrzeba zrzutu SMART, by móc powiedzieć coś więcej nt. stanu technicznego dysku. dalej widzę nie rozumiesz, o co mi chodzi, nie mam cierpliwości znów tego rozwijać; pomijam. odnośnie "czyść WSZYSTKO co jest zapisane w dysku, łącznie ze SMART, remapowaniem, czasami ścieżką zerową czy informacjami serwisowymi o błędach". o ile mi wiadomo terminale dyskowe to wciąż bardzo drogie specjalistyczne urządzenia objęte ścisłymi procedurami przy zamawianiu i utylizacji np. PC-3000, SalvationDATA, dlaczego poruszyłeś temat niedostępny dla większości osób? by tylko poprzeć swoje racje? mowa jest o zwyczajnym formacie niskopoziomowym, który poza możliwą awarią mechaniczną, która każdemu dyskowi może zdarzyć się w dowolnym momencie, nie jest szkodliwy w sensie funkcjonalnym dla dysku. nie jest tutaj mowa o wchodzeniu w tematykę terminali dyskowych i czyszczeniu P-listy, G-listy i tego typu rzeczy, które wpływają już na integralność dysku.

Opublikowano

Nie wiem czy chodziło dokładnie o taki screen, ale nie wiem dokładnie o jaki program chodzi. Jeśli możesz to podaj mi linka do właściwego programu. 

p0Gpuuz.png 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaori. napisał:

Nie wiem czy chodziło dokładnie o taki screen, ale nie wiem dokładnie o jaki program chodzi. Jeśli możesz to podaj mi linka do właściwego programu.

screenshot najlepiej z programu HD Tune (zakładka health) i spróbuj powiększyć okno, aby wszystkie wartości zmieściły się. z fragmentu ze zdjęcia wszystko wygląda w porządku. w normalnym dysku parametry 01; 07 wskazywałyby na problem, ale dyski tego producenta nie mierzą tych wartości.

Opublikowano

awJ1nGV.png

eyQpacj.png

Opublikowano

według parametrów jest problem z bc, wartość powinna wynosić 0, trzeba obserwować, czy nie wzrasta, podobnie jak wartość c7. ogólnie nie jest źle. w przypadku wzrostu c7 trzeba zmienić przewód.

przypuszczam, że na dysk jest nałożone HPA (programowane ograniczenie pojemności). na twój system nie znam programów, które mogą to wykryć i usunąć. wspomniany wcześniej MHDD jest w stanie z tym pomóc. nie sądzę, by tutaj doszło do uszkodzenia dysku, o którym tak twardo tutaj mówi ktosiu. na 99% pojemność jest zablokowana przez HPA i wystarczy jedynie je zdjąć.

Opublikowano

@vance14 W końcu udało mi się naprawić ten dysk! Dziękuję za pomoc. :) 

RHBHGHl.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Kaori. napisał:

@vance14 Mógł byś podesłać mi linka do jakiegoś poradnika w którym jest pokazane jak ściągnąć tą blokadę HPA?

nie ma w tym nic szczególnie, co by sprawiło trudności. program należy wypalić na płytkę bądź umieścić na pendrive. najlepiej przed uruchomieniem wypiąć wszystkie dyski i napędy i zostawić jedynie naprawiany dysk. jak program włączyć, nada się praktycznie każdy poradnik czy film. po prostu chodzi o wybranie dysku w programie i użycie polecenia: nhpa, które przywraca fabryczną pojemność.

http://forum.komputerswiat.pl/topic/17548-opis-programu-mhdd-i-technologii-smart/

szczególnie w punkcie trzecim.

@edit no to dobrze, że udało się naprawić. mimo wszystko radziłbym co jakiś czas kontrolować podane wyżej parametry w SMART i w razie czego odezwać się tutaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...