Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer, stary dysk

espart

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar kupić nowy komputer. Z racji że moje łącze internetowe jest bardzo wolne (0.5mb/s), postanowiłem że użyje dysku ze starego komputera. I tu rodzi się pytanie. Czy komputer odpali? Czy będę musiał usuwać jakieś sterowniki w menedżerze urządzeń oprócz sterowników karty graficznej?

Moje stare podzespoły:

i7-2700

Palit GTX 650 1GB

MSI H61M-P31 (G3)

Transcend JetRam, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL11

i nowe

i5-9400f

Gigabyte GeForce GTX 1660

ASRock Z390 PHANTOM GAMING 4

G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16

Dodam jeszcze że mam dwa dyski: systemowy PNY CS 800 i na pliki HDD Seagate Barracuda 500 GB.

Opublikowano

Może odpali , może nie odpali , dowiesz się jak po prostu podepniesz i sam sobie sprawdzisz. 

Raczej przy jednej platformie procesorów  ( masz intela ) nie powinno być problemów .  

Zalecane jednak by było zainstalowanie  systemu od nowa by odpowiednio dostosował się do nowej płyty.  Podepnij tylko dysk na którym będziesz chciał system , resztę dopiero po instalacji.  

Jak chcesz dane z dysku  nie musisz formatować, wystarczy po prostu zainstalować a dane potem sobie przenieść. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• Aive zmienił(a) tytuł na Nowy komputer, stary dysk
Opublikowano
Dnia 26.05.2019 o 20:23, Ktosiu napisał:

Może odpali , może nie odpali , dowiesz się jak po prostu podepniesz i sam sobie sprawdzisz. 

Raczej przy jednej platformie procesorów  ( masz intela ) nie powinno być problemów .  

Zalecane jednak by było zainstalowanie  systemu od nowa by odpowiednio dostosował się do nowej płyty.  Podepnij tylko dysk na którym będziesz chciał system , resztę dopiero po instalacji.  

Jak chcesz dane z dysku  nie musisz formatować, wystarczy po prostu zainstalować a dane potem sobie przenieść. 

Mi zadziałało przejście z FM2 na LGA1150, żadnych problemów.

Opublikowano

A czy ja napisałem nie zadziała ?    Albo ma sie szczęście albo przynajmniej pojęcie co zrobić by zwiększyć szanse uruchomienia na nowym systemie.   

Największą szansę ma sie głownie wtedy jak nie zainstaluje sie oryginalnych sterowników do płyty głównej i jak  największa liczba urządzeń w kompie działa na tych domyślnych windowsa.   

Pomijając optymalizację przy instalacji systemu, używanie starego systemu na nowym dysku jest chore i z czasem albo od samego początku prowadzi do problemów  , zawsze też należy się liczyć  z tym że system stary działa mniej wydajniej niż  postawiony nowy od podstaw na nowym sprzęcie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...