Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki procesor i płytę główną kupić?

Serek5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do zakupu nowego procka, na moim celowniku ukazuje się jednostka od intela i5 9400f lub ewentualnie ryzen 5 2600.
Piszę w takiej sprawie, że chciałbym się dowiedzieć jakie płyty główne powinienem kupić do tych procesorów, gdyż nie mam za bardzo pojęcia.  Moja aktualna płyta to MSI H110M PRO-VD, a procesor Intel Pentium G4560, 3.5GHz, 3MB, BOX (BX80677G4560). Poproszę o raczej budżetowe propozycje, nie chcę wydać powyżej 1k na całość. 
Na 90% wybrałem już i5, ale jeśli ktoś ma jakieś racjonalne argumenty dlaczego powinienem zmienić wybór, to też chętnie przeczytam.

Dodatkowo w zestawie mam grafikę radeonka RX 470 4GB (chociaż to raczej bez znaczenia) i zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W (VL1-500) - styknie przy takim upgrade? 

Opublikowano

https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-9400F-vs-AMD-Ryzen-5-2600/m699058vs3955

Tutaj masz porównanie, Ryzen działa lepiej na wielu rdzeniach niż intel, a gry korzystają już z kilku rdzeni procesora pomału.

Poza tym, lepiej dogada się z grafiką AMD i AMD.

A trzecia sprawa, intel ma jakiś nienaprawialny błąd w procesorach, było miesiąc temu głośno o tym, mówili, że wszystkie serie Incore Core i     - są wadliwe,

Więc wybrałbym AMD i Ryzena 5 2600

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Jaki masz budżet na komputer?
Do czego będzie używany?
Z systemem czy bez?
Będziesz podkręcał?

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Budżet był w okolicach 1k, ale juz wybrałem przy pomocy paru specjalistów.
Zdecydowałem się na i5 9400f  z płytą ASRock B360M PRO4.
Można zamknąć.

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...