Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Składany zestaw do 6,5k PLN

VisionDmG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Jaki posiadasz budżet na kupno? - Maksymalnie 6500 PLN

Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? - Do dwóch tygodni od dnia dzisiejszego

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - Brak

Do czego ma służyć komputer? - Użytek codzienny, gry, stream, grafika

Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - Nie

Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? - Tak, Win 10 (poniżej podam link do koszyka)

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - Najprawdopodobniej tak

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Czy części mogą być używane? - Nowy sprzęt

Tak jak w temacie - planuję zakup komputera do kwoty maksymalnej - 6500 PLN. Wliczając w to oczywiście system operacyjny Win 10. Wiem, że cenowo troszkę wychodzi za sam system, być może podpowiecie gdzie zakupić go taniej, a jeżeli nie, to tak jak wyżej - zakup systemu w koszyczku z zestawem komputerowym.

Zostawiam link do koszyka z x-kom'u - Zestaw x-kom do 6500PLN

Pytanie - przepłacam za całość czy zestaw jest w miarę w porządku? Jeżeli macie własne sugestie - będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi/pomysły lub wasze własne zestawy za w.w. kwotę.

Pozdrawiam!

• Aive zmienił(a) tytuł na Składany zestaw do 6,5k PLN
Opublikowano

Z grubsza jest ok. Mam dwie uwagi:

1. Pamięci RAM 3000 MHz możesz kupić znacznie taniej: https://www.morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-16gisb-941200/
2. GD6 nie grzeszy wentylacją. Jeśli chcesz coś o podobnym wyglądzie, to dopłać do GD8: https://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-gd8-tg-argb-spc215-4143691/ - tutaj przepływa powietrza jest już znacznie lepszy.

Opublikowano

Zestaw jest kompatybilny, system możesz kupić taniej z innego źródła lecz nie są one do końca legalne.

Moja propozycja: https://www.x-kom.pl/lista/z6rzvawap

Lite-On iHAS122-14 SATA czarny OEM

Microsoft Windows 10 Home PL 64bit OEM DVD

Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300

HyperX 16GB 3333MHz Predator Black CL16 (2x8GB)

SilentiumPC Grandis 2 XE1436

Thermal Grizzly Kryonaut 1g

Seasonic 650W Focus Plus 80 Plus Gold BOX

Gigabyte Z390 GAMING X

Intel i5-9600K 3.7 GHz 9MB BOX

Gigabyte GeForce RTX 2070 WINDFORCE 8G GDDR6

ADATA 256GB M.2 PCIe XPG SX8200 Pro

SilentiumPC Armis AR5 TG RGB

Ewentualnie jeśli zależy Ci na designie obudowy

SilentiumPC Armis AR5X TG RGB - choć to jest kwestia gustu.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Super, dzięki za odpowiedzi.

Mam jeszcze dwa pytanka;

Podpinanie dwóch monitorów pod RTX 2070 - lepiej podpiąć jeden pod HDMI a drugi pod Display, czy lepiej oba podpiąc pod Display? Chyba, że nie ma żadnej różnicy.

Czy CL16 a CL15 na RAM'ie to zauważalna różnica?

Co do Windowsa to raczej wolę oryginał by uniknąć "nieprzyjemności".

Opublikowano

W zależności jakie monitor, jeżeli jeden jest typowo do gier z wyższym odświeżaniem lepiej podłączyć pod Display. Dodatkowy wystarczy HDMI.
Są to małe różnice, dochodzi jeszcze taktowanie.

Jeżeli nie chcesz bawić się z napęd DVD, system jest też w wersji na USB Microsoft Windows 10 Home PL 32/64bit BOX USB

Opublikowano

To już Twoja indywidualna kwestia, ja osobiście wybrałbym x-kom.

Opublikowano

Morele miało jakieś wycieki baz danych, także poelcał bym x-kom

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

Opublikowano
23 godziny temu, VisionDmG napisał:

W porządku, 

jednak ostatecznie co wybrać - x-kom czy jednak morele?

Sprawdź gdzie wyjdzie Cię taniej i tam kup. W obydwóch sklepach zdarzają się wpadki, ale jest to mały odsetek w porównaniu do ilości zamówień, z którymi żadnych problemów nie ma (a o takich się przecież nie mówi, bo po co? ;) )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...