Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagły spadek wydajności w grze

Letaryat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Od poprzedniego dnia grania w cs'a mam wielki spadek fpsów. Normalnie na różnych serwerach społeczności fpsy wynosiły około 200 w zależności czy na serwerze było np 32 graczy czy było 15.

Wiadome czym więcej graczy to tych fpsów było mniej, ale od wczoraj niezależnie na którym serwerze jestem czy społeczności gdzie jest nawalone pluginami czy na serwerach Valve np deathmatch mam maksymalnie 120 fpsów w miejscach w których nie ma przede mną przeciwnika i się nie ruszam. Gdy już zacznę grać to fpsy potrafią spaść do 70 a czasem i poniżej tego.

Uprzedzając pytania

- Nie zmieniałem nic w ustawieniach grafiki

- Gram na najniższych 4:3 1280:960 (nie ważne jaka rozdziałka to i tak fpsy zostają takie same, tak samo z ustawieniami grafiki)

- Configów nie zmieniałem

- Od wyjścia komendy "-d3d9ex" cały czas jej używam

- Nic nie instalowałem do cs'a ani nie bawiłem się w plikach gry.

Specyfikacja komputera na którym gram:
CPU: I5-3470 3.20GHz

Ram: 8,00 DDR3 1600Mhz

GPU: Rx 480 8 GB

Korzystałem też z komend które mój znajomy mi podał do ustawień gry lecz one też nie pomagają.

Z góry dziękuję za pomoc oraz zaangażowanie.

Opublikowano

Sprawdź spójność plików. Spróbuj bez komend startowych oraz na czystym configu. Wywal mapki z warsztatu (Nie wiem czy ten problem nadal istnieje, ale warto spróbować). Usuń plik video.txt. Czysty reinstall cs'a (usuwasz cały folder CSa z folderu common oraz cały folder 730 - zachowaj sobie config żebyś potem nie musiał go na nowo tworzyć). Windows 10 czy 7? Jeśli 10 to może miałeś jakąś aktualizacje systemu, która coś mogła "uszkodzić".

Opublikowano
56 minut temu, Anhin napisał:

Sprawdź spójność plików. Spróbuj bez komend startowych oraz na czystym configu. Wywal mapki z warsztatu (Nie wiem czy ten problem nadal istnieje, ale warto spróbować). Usuń plik video.txt. Czysty reinstall cs'a (usuwasz cały folder CSa z folderu common oraz cały folder 730 - zachowaj sobie config żebyś potem nie musiał go na nowo tworzyć). Windows 10 czy 7? Jeśli 10 to może miałeś jakąś aktualizacje systemu, która coś mogła "uszkodzić".

Spójność plików zrobiłem - Nie pomogła

Ale za to usuniecie komendy  "-d3d9ex"  - pomogło.

Dziwi mnie tylko dlaczego ta komenda mi powodowała spadki fpsów skoro wcześniej z niej korzystałem i działało normalnie.
Dzięki za pomoc.

Opublikowano

W skrócie - powoduje, że Alt+Tab gry jest szybszy, nie wpływa ta komenda na fpsy (przynajmniej w zamyśle Microsoftu), dopóki ktoś nie ma jakiegoś archaicznego komputera. Nie jest to komenda, która poprawia fpsy, czy je dodaje, nie ma takiej opcji. Redukuje 40% zużycia pamięci, tyle, że procesorowej (cache), której w nowszych procesorach jest pod dostatkiem dla tej gry. Kiedyś była komenda nod3d9ex lecz w pewnym momencie przestała działać, ona niektórym fpsy dodawała, ale to także był raczej wzrost wśród graczy z archaicznymi komputerami (mimo wszystko, CS:GO jest grą gdzie biurowy shit nadal będzie biurowym shitem). Jeśli ktoś po wpisaniu tej komendy zauważył wzrost fpsów to albo jest to efekt placebo, albo ma burdel w konfiguracji systemu czy biosu.

Ogólnie jeśli ktoś nie gra w tą grę na archaicznym sprzęcie to nie powinien z tej komendy korzystać, bo sobie może tylko zaszkodzić. W sumie tak samo jak z komend cl_forcepreload, mat_queue_mode czy innych dziwnych komend, które poprawiały wydajność 2, 3 czy 4 lata temu. Przeważnie przez takie "tweaki" wielu osobom po aktualizacjach gra nie działa tak jak powinna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...