Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Temperatura karty a spadki fps

Metrix03

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przychodzę z takim zapytaniem dotyczącym spadków fps w cs go. Czy wysoka temperatura karty graficznej która wynosi do 80 stopni około i nie zmienianej pasty termoprzewodzacej może skutkować spadkami? Moja karta to Gainward GTX 550 Ti, procesor AMD phenom ii x4 Black edition. Monitor 60 Hz i fps mam ustawione na 120. Dodam jeszcze że formata dawno nie robiłem i karty też dokładnie nie czyściłem. A te spadki są najczęściej przy strzelaniu.

• N3ST0 zmienił(a) tytuł na Temperatura karty, a spadki fps
Opublikowano

Myślę, że ogólnie powinieneś przeczyścić cały komputer, a szczególnie kartę, bo takie temperatury nie są zdrowe. Nie wiem czy są tam u Ciebie przy GPU termopady, ale pamiętaj, żeby je też wymienić. 

185241494535326637230.png

Opublikowano

Jak są termopady to zmień je na taką samą grubość jak oryginalne oraz (co bardzo ważne) na rdzeń GPU nakłada się więcej pasty niż na CPU. Warto skorzystać z czegoś lepszego niż jakiś MX2, bo ta pasta to się po kilku miesiącach w kamień zamieni na tym rdzeniu.

Kolejna sprawa, że 100 stopni to max temp dla 550Ti, a średnio karta potrafiła mieć z 70-75 stopni. Najlepiej przygotuj ją w furmarku i sprawdź jakie osiąga temperatury (jak dobije do 90-95 to wyłącz furmarka). Ogólnie jak masz spadki to równie dobrze może to być procesor, bo głównie na nim gra siedzi. Najlepiej zrobić gruntowny wiosenny porządek całego PCta.

• Aive zmienił(a) tytuł na Temperatura karty a spadki fps

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...