Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 1

Sterowanie za pomocą przeglądarki.

D1N0

Pytanie

Opublikowano

Witam, dręczy mnie jedno pytanie. Mianowicie, gdy są różnego typu serwisy hostujące np. serwery do gier, posiadają one panel typu "Włącz serwer" oraz "Zresetuj". Strona, która wysyłała by polecenia na serwer typu "Uruchom ponownie" lub "Uruchom dany plik".  Ciekawi mnie w jaki sposób to działa , jakiego protokołu używa oraz w jakim języku jest to napisane.  (Czy chodzi mi o PHP ?)

Szczegółowe wyjaśnienie: "Głównie chodzi mi o sterowanie komputerem/serwerem, przy pomocy przeglądarki. Coś w stylu VNC tylko przez zaprogramowane przyciski do jakiś tam celów i oczywiście przy połączeniu przez przeglądarkę"

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

API - mówi to panu coś?

A tak poważnie - w przypadku serwerów gier, twórca aplikacji przygotowuje platformę w celu wygenerowania serwera i jego uruchomienie. Deklaruje wiele wariacji zmiennych, funkcji, aplikacji itp.

W przypadku zrobienia czegoś podobnego w przypadku domowego komputera - będziesz potrzebował API + coś co będzie miało uruchomione to API.

Jak to zrobić? Aplikacja (nieważne, czy na PHP, czy Python, czy Java, czy w ogóle microservices na wielu językach, albo AWS Lambda) musi mieć przygotowane metody.

Uruchomienie - skonfigurować komp i sieć, czy tzw. magic packet (Wakeup on Lan / WoL) był wysyłany do komputera i tak się uruchamiał. Wtedy też wysyłamy request po http (restAPI) do naszej apki wystawionej na świat (przy braku statycznego IP - DynDNS lub podobne usługi się kłaniają) i wtedy sobie komputerek wstaje.

Gorzej z wyłączeniem, ale najprościej - wystawić SSH z kompa, na serwerze (np.: na raspberry pi) wygenerować klucze, klucz publiczny do authorized_hosts dla kompa i wysyłasz zapytanie konsolą (dla PHP: http://php.net/manual/en/function.exec.php) i odpalasz `ssh login@ip_lokalne_serwera poweroff`

A najlepiej - jak chcesz sterowanie sewerem/kompem (pomijając WOL) to masz OpenSSH i tak właśnie zarządza się serwerami i tak możesz zarządzać serwerem. O ile w przypadku linux'a nie ma problemu, to mac i windows może wymagać trochę DUŻO pracy :)

Potrzebujesz pomocy z hostingiem? Daj znać poprzez Telegram lub Priv!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...