Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Visual Basic 6.0 - silnik 2d

ENDO.

Pytanie

Opublikowano

Marzenia z dzieciństwa o stworzeniu gry 2d w RPGMakerze... - ale teraz poważniej. Prosiłbym o radę, jak to będzie wyglądać z przyszłej perspektywy, co do możliwości języka Visual Basic w tworzeniu takiej gry.

Tak więc wkręciłem się ostatnio (wiem, że wielu takich było i zajawka znikała) i znalazłem stronę z silnikami napisanymi w Visual Basic 6.0 - Eclipse Origins. Silniki te są open source, więc jest w czym się bawić i uczyć - na początek myślę, że to najlepsza opcja, żeby zrozumieć działanie takiego silnika i małymi krokami go edytować oraz dodawać funkcjonalności. Tylko ostatnie wydanie środowiska VB to 1998 rok. Obecnie jest nowszy VB.NET, mający więcej możliwości i podobno bardziej skomplikowany, jednakże podobny. No i tutaj mam masę myśli w głowie.

Skoro te silniki są dość świeże, a pisane w przestarzałym środowisku, to funkcjonalność VB6 chyba nie jest aż tak ograniczona, żeby dobrej gry 2d się nie dało zrobić? Jak pisałem, zacząć chyba najlepiej od gotowego silnika i go edytować, a że jest pisany w VB to chcę zacząć od nauki VB. No i teraz patrząc dalej w przyszłość:

- Jak opanuję już ten język, to warto w ogóle pisać od nowa silnik oparty na silniku Eclipse Origins? Dlatego oparty, bo chyba najbardziej mi odpowiada sposób, w jaki się go obsługuje - np. silniki Eclipse Origins i podobne są oparte na RPGMaker. Taki pomysł siedzi mi w głowie z tego względu, że VB ma ograniczone możliwości w porównaniu z VB.NET i C#, więc gdybym kiedyś myślał o czymś większym, nie chciałbym, żeby VB mnie zawiódł. Tylko czy większe możliwości będą mi potrzebne do takiej gry?

- Czy może nie brać się w ogóle za tworzenie swojego, a edytować ten co mam, dodając tyle funkcjonalności ile się da? Tylko martwią mnie te 'ograniczenia' i czy nie będzie problemów z optymalnością w przypadku czegoś większego.

- Czy opanowując Visual Basic, będzie mi łatwiej ewentualnie opanować C# i VB.NET?

Wiem, że jeszcze za prędko na myśl o własnym silniku czy większym projekcie, ale bardzo mnie to nurtuje. Chyba każdy kiedyś miał taki czy podobny problem, gdzie zaczynając bez wiedzy nie wiedział w którą stronę iść, żeby dobrze wyjść na końcu. Ciężko mi było zebrać myśli, dlatego przepraszam jeśli coś napisałem niezrozumiale.

Przykładowa gra robiona w jednym z silników Eclipse Origins: Klik

Przykładowy filmik z obsługi silnika: Klik

Silniki te są praktycznie takie same, różnią się tylko dodatkami (np. system bossów, gildie itd., czyli to co można dodać znając język).

76561197967532978.png

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po czasie doszedłem do wniosku że przez edycje czegoś gotowego się nie nauczę. Dużo jest tutoriali do tworzenia gier 2d, ale brakuje w nich najważniejszej rzeczy - jak to działa? czemu to działa? Zatem podstawy od "Hello World" są najlepszym rozwiązaniem i jeśli ktoś miał podobny problem i to czyta, to polecam bardzo.

Tak btw., znalazłem coś w C# i chyba przy tym języku zostanę.

76561197967532978.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...