Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wysokie spadki FPS w trakcie gry

Brawley83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, mam problemy z fps, może ktoś będzie z Was miał jakieś rozwiązanie, jak nie no to lipa, bo ja już wszystko sprawdziłem.

Podczas grania potrafią spaść na DM nawet do 80, do tego nawet jak jest 200 (na tyle mam zablokowane, czasem są na 150) potrafią trafić się mikro lagi, nie wiem jak to wytłumaczyć.

Sprzęt:

GTX 750ti

CPU: Xeon E3-1220 v3

16 GB Ram

komp nie najnowszy, ale nie powinno być takich problemów

• N3ST0 zmienił(a) tytuł na Wysokie spadki fps w trakcie gry
Opublikowano

Spadki fps to niestety trudny temat, mogą zależeć od cfg, ustawień, jak i samego sytemu. Podaj na jakich ustawieniach grasz. Co do tych mikro lagów, to masz namyśli stuttering? 

185241494535326637230.png

Opublikowano

CS:GO na SSD to dzisiaj standard jeśli ktoś chce uniknąć stutteringu. Co do spadków FPSów - na DMach zawsze były spadki ze względu na generowanie wszystkich dźwięków, póki nie ma takowych w normalnych meczach to raczej nie masz się czym przejmować, no chyba, że spadki są na DMie Valve. Dodatkowo najlepiej w ogóle nie mieć w opcjach uruchamiania żadnych komend pokroju -high czy -threads. Super magiczna komenda cl_forcepreload 1 także powinna być ustawiona na 0, mat_queue_mode 2 i tak zawsze zostaje ustawiona na domyślne -1, czyli nie robi dosłownie nic. Oczywiście podstawa to aktualne sterowniki do wszystkiego, posiadanie ustawień do możliwości swojego sprzętu, a nie jakichś dzikich. Dodatkowo zalecane jest posiadanie ogarniętych ustawień NVIDIA.

Opublikowano

CS:GO na SSD nie rozwiązuje niestety problemu stutteringu, przez kilka miesięcy nie mogłem grać na Faceit, bo miałem mikro lagi, które uniemożliwiały mi grę :( 

Sprawdź jeszcze temperatury na podzespołach, też potrafią zlagować gierkę. 

185241494535326637230.png

Opublikowano

Można to nazwać stutteringiem ale to nie od dysku, znajomy ma podobny sprzęt, procek podobny, ale SSD i też potrafi mieć czasem mikro laga.

Gram najczęściej na 1024x768 all low, albo rozciągnięte 1280x960 i też all low. Temperatury nie więcej niż 65 stopni. Powiem Wam, że może Was to zdziwić, ale wczoraj dla testu zmieniłem sobie rozdzielczość na 800x600, którą kiedyś grałem i dodałem do opcji uruchamiania "-novid -threads 4 -processheap" i zauważyłem o wiele płynniejszą grę, co o dziwo każdy mówi, że te opcje nie poprawiają nic.

EDIT: Znalazłem też opcję, która zmniejsza trochę problem na DM, czyli komenda "snd_mixahead 0.05", jeśli ktoś ma podobny problem niech też spróbuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...