Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań odnośnie tworzenia serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zabrałem się za naukę tworzenia serwera. Na razie chciałbym postawić serwer dla znajomych, wykupić hosting. Po prostu nauczyć sę wszystkiego od podstaw. Jakąś tam wiedzie minimalną mam ponieważ tibijski ots'ik kiedyś miałem na VPS.

Mam kilka pytań do doświadczonych userów.

1. Mam problem z uruchomieniem klienta od terenzo. W sensie działa mi ten https://www.mpcforum.pl/topic/1605027-pliki-poprawione-terenzo-src-klient-freebsd/ ale ten z wątku "Szyste server files by terenzo" nie, czy jakieś tam inne klienty też nie chcą się uruchomić. Próbowałem uruchamiać w trybie zgodności z Win7, Win XP, jako admi, na dysku C uruchamiać, rozpakowywać przez 7zip i nic. W procesach pojawia się metin ale to tylko to i nic się więcej nie dzieje.

Ten client z poprawionych plików terenzo mi działa ale uczę się z poradników paszki gdzie on robi wszystko na czystych serwerfiles i po odpaleniu serwera na VirtualBoxie nie mogę się zalogować na konto.

2. Czy te pliki terenzo to w ogóle dobry wybór na początek/do nauki?

3. Dla nauki i paru kumpli chciałbym postawić serwer na tanim VPS ale nie mam możliwości wybrania systemu FreeBSD, tylko same linuxy, Czy istnieje jakiś sposób na to żeby nie kupować do nauki dedyka za 200zł?

4. W sumie jeszcze mógłby mi ktoś wytłumaczyć prostymi słowami co to jest ten FreeBSD? Nie wiem czy to nawet jest system operacyjny.

5. Co to jest Binka, bo tego też nie wiem, a parę razy słyszałem?

6. Czy konfiguracja itemshopu jest trudna?

P.S. Zdaje sobie sprawę, że moje pytania mogą być dla kogoś żałosne, a odpowiedzi na nie oczywiste. Jednak człowiek się uczy cały czas i nie wszystko wie od razu.

Pozdrawiam.

• Aive zmienił(a) tytuł na Kilka pytań odnoście tworzenia serwera
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

1. Paszka ch*ja umie, nie ucz sie z jego poradnikow, wystarczy znac angielski.

5. za pomoca binki odpalasz min. klienta.

4. Jest to system.

3. Oczywiscie, jest taka mozliwosc (napisz do mnie na pw, moze wpuszcze Cie do siebie)

6. Nie jest trudna.

• Aive zmienił(a) tytuł na Kilka pytań odnośnie tworzenia serwera
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki chłopaki za odpowiedź. Co do tego Paszki to faktycznie im dłużej go słucham tym bardziej się do niego zrażam. 

Trochę się już nauczyłem więc temat już nieaktualny. Własnie kupiłem sobie VPS za 30zł z BSD i mam zamiar się pobawić i postawić test serwer :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...