Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Skalowanie przez GPU

naprawcieplox

Pytanie

Opublikowano

Cześć 

W Panelu sterowania Nvidia przez cały czas używałem opcji skalowania przez kartę graficzną, po jakims czasie zauwazyłem że ta opcja mi znikła i posiadam tylko opcję skalowania przez monitor, próbowałem przywrócić starsze sterowniki do GPU ale to nic nie dało. Jeszcze kilka miesięcy temu miałem 2 opcje: Przez monitor i kartę graficzną, szukałem na internecie ale nic wartego uwagi co mi mogłoby pomóc 

GT730 

Win 7

D-SUB

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To w czym to masz problem że musisz mieć opcje? Zwykle jest automat i karta sobie sama dobiera parametry i urządzenie do skalowania obrazu. 

Opcja dosłownie służy do niczego jeśli nie ma konieczności jej użycia. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
23 godziny temu, Ktosiu napisał:

To w czym to masz problem że musisz mieć opcje? Zwykle jest automat i karta sobie sama dobiera parametry i urządzenie do skalowania obrazu. 

Opcja dosłownie służy do niczego jeśli nie ma konieczności jej użycia. 

większe opóźnienie w grach + osobiste preferencje 

u siebie serio mam różnice, może przez to że mam beznadziejny monitor czy cuś. 

ps. jesli bym tego nie potrzebował to bym po prostu olał sprawe.

Opublikowano

Przy VGA i tak jest zawsze opóźnienie i żadnym skalowaniem tego nie zmienisz. Zmień monitor to dopiero zastosowanie funkcji będzie miało znaczenie, w sumie i tak niewielkie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Przy VGA i tak jest zawsze opóźnienie i żadnym skalowaniem tego nie zmienisz. Zmień monitor to dopiero zastosowanie funkcji będzie miało znaczenie, w sumie i tak niewielkie. 

dlatego chcę skalowanie GPU, żeby minimalnie to opóźnienie zmniejszyć.

Nie mam jak kupić nowego monitora, chce po prostu skalowanie przez GPU

Opublikowano

A ty jak dziecko nadal swoje  piszesz, skalowanie służy do dopasowania wyświetlanego obrazu do rozdzielczości i do niczego więcej !  Już same skalowanie wprowadza input lag. 

Na badziewiach typu VGA kompletnie nie mierzalna różnica bo duże lagi wprowadza sam monitor i karta graficzna analogowa.  Zawsze najmniejsze są jak gra działa  w rozdzielczości natywnej monitora.
Znaczenie  dopiero ma przy wielu monitorach cyfrowych i do tego dopasowuje się karta ustawiona na automatyczne zmiany. 

Zresztą ty chyba nie zrozumiałeś jak działa skalowanie. W jednym wariancie grafika dostosowuje się do monitora a w drugim monitor do sygnału grafiki co nie potrafi robić monitor VGA. 

A tak przy okazji popieprzyło Ci się chyba skalowanie renderingu  ( jakość tekstur ) od którego zależą lagi w grze  ze skalowaniem monitora.

Opublikowano
3 godziny temu, Ktosiu napisał:

A ty jak dziecko nadal swoje  piszesz, skalowanie służy do dopasowania wyświetlanego obrazu do rozdzielczości i do niczego więcej !  Już same skalowanie wprowadza input lag. 

xD

Czytanie ze zrozumieniem, w każdym razie skoro ci napisałem że ODCZUWAM RÓŻNICĘ i POTRZEBUJE ŻEBY TO BYLO PRZEZ GPU NIE MONITOR to po coś to chyba chce a ty sobie dalej nabijasz posty pisząc bez sensu, proszę cię. Nie wiesz, nie znasz się? To po prostu nie pisz odpisałeś już 3 razy a odpowiedzi dalej brak. 

Opublikowano

Nie wiem jak wytłumaczyć tobie że monitor przez  VGA nie wpływa na input lagi przez jakiekolwiek ustawienia bo ich prawie wcale nie wprowadza zwłaszcza jeśli to monitor CRT .  To pierwszy fakt. 

Masz pewnie stary monitor LCD to i wysokie odświeżanie matrycy i to ono stanowi największy lag bo go nie można zmienić. 

Choć by skały srały i nie wiem jak byś je ograniczał dalej będą na tym samym poziomie  bo je ma MONITOR jeszcze dzięki wejściu VGA i konwersji sygnału.

Na takich monitorach wyższej klasy  masz prawie 10 ms albo i więcej na zwykłych input lagu  i żadna technologia tego nie zmieni do czasu aż podepniesz monitor CYFROWO czyli przez HDMI, DVI czy DP i dopiero spadną poniżej 10 ms albo czasami zanikną całkowicie.  Przy cyfrowych monitorach dopiero można mówić o zmniejszaniu input lagów.  

Jeżeli masz powiedzmy  dla monitora 10 ms i poprawisz konfigurację by zyskać 10 ms  to nadal będziesz miał dla monitora 10 ms bo tyle ma i nie może mieć mniej ze względu na analogową obróbkę, sygnał cyfrowy w analogowy w grafice potem kabel VGA dokłada input lag potem w monitorze analogowy na cyfrowy i dopiero wyświetla, kazda konwersja dołoży minimalnie ok 5 ms i czasu nie da sie w ogóle zmniejszyć.   Człowiek dwa razy konwersja sygnału to już zwiększa podstawowe input lagi dwukrotnie przy okazji pogarsza jakość obrazu.  

W nowych sterownikach nie ma już praktycznie dla VGA  ustawienia skalowania,  obraz dopasowuje sie automatycznie do rozmiaru dostosowując sie przez PnP.  Opcji używa sie tylko jeśli są problemy z dopasowaniem skalowania obrazu.  Załączenie obsługi skalowania GPU wprowadza dodatkowo lagi przez obciążenie procesora karty.  

Cały czas uważam że mylisz pojęcia mając monitor VGA usiłujesz użyć opcji używanej dla monitorów cyfrowych do obniżenia input lagów .  W analogowych zmienia się głównie skalowanie renderingu w celu zmniejszenia obrabianego obrazu i szybszej obróbki tekstur, zwykle ustawienie 100% daje normalną obróbkę dla rozdzielczości  gry. Zmniejszanie obniży input lagi ale zmniejszy jakość a zwiększanie powyżej 100% podwyższy lag ze względu na podwyższenie jakości wyświetlanego obrazu. 

Nie kieruj sie tutorialami czy zaleceniami , one nie są w tej części dla analogowych wejść  VGA czy kompatybilnych DIN itp , są pisane dla monitorów podłączonych cyfrowo gdzie  przesyła sie dane obrazu a nie obraz bezpośrednio jak przez VGA.  

Włączając skalowanie GPU wyłączałeś pewnie skalowanie renderingu i było na stałym poziomie 100% a nie na automatyce. 

Sprawdź opcje skalowania renderingu to sie przekonasz sam. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...