Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy i5 4590 będzie powodował bottleneck?

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Aktualnie myślę nad przesiadką z gtx 1060 6gb na gtx 1080 i dokupienie kolejnych 8gb ram. Jednak mam pewne obawy związane z procesorem. Aktualnie mam i5 4590, gram ma monitorze 1080p z odświeżaniem 75Hz. Boję się jednak o to, czy procesor nie będzie tutaj problemem. Z racji na częstotliwość pracy monitora nie zależy mi na jakichś 144+fps, jedynie chciałbym aby nie spadały one poniżej tych 75 . Tak więc, czy będę musiał szykować się na kupno nowego procesora? Czy jeśli bottleneck będzie występował, to czy przy moim monitorze będzie w ogóle wyczuwalny? Czy raczej będzie to wyglądało tak, ze fps będą utrzymywały się gdzieś na jakichś +/-100fps ale raczej nie spadały poniżej tej granicy?

EDIT

Może gtx 1070 były lepszym pomysłem? Używane 1070 i 1080 chodzą w podobnych cenach ;/

EDIT2

A może lepszym wyjściem będzie wymiana procesora na coś lepszego?

Kupno i7 4770k wyjdzie mnie cenowo podobnie, więc teraz mam dylemat, co będzie sprawowało się lepiej, zestaw z i7 4770k plus 1060 czy i5 co mocniejszą kartą :/ Najbardziej zależy mi na tym, aby w RUST nie było spadków fps .

Opublikowano

Lepszym rozwiązaniem będzie wymiana procesora na i7 4770k i ewentualnie dokupienie w późniejszym czasie mocniejszego gpu. Ta i5 jest za słaba żeby ogarnąć gtx'a 1080. 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Gdzieniegdzie ludzie piszą że niby ta i5 nie będzie dusiła 1070, ale jednak chyba lepiej będzie wybrać stabilniejszą i wydajniejszą pracę systemu z 1060 na pokładzie, który przy mojej rozdzielczości dobrze sobie radzi, niż robić z tego komputera "kolosa na glinianych nogach" których niby będzie miał moc, ale co z tego jak co jakiś czas będę łapał stuttery przez to że procesor będzie zdychał. Jeszcze takie pytanko, jak bardzo przesiadka na i7 i dołożenie tych 8gb ramu wpłynie na wydajność? Najbardziej zależy mi na rust. Będzie to coś w rodzaju dodania kilku fps, czy po prostu nie będzie dropów i "zamulania" systemu?

• Aive zmienił(a) tytuł na Czy i5 4590 będzie powodował bottleneck?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...