Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer dedykowany Minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. 
Mam w planach założenie serwera minecraft będę chciał kupić serwer tak bym mógł mieć go w  domu ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać na jakie parametry serwera patrzeć ile ramu będę potrzebował jaki procesor dlatego przychodzę z tym pytaniem tutaj wiem ze jest wiele takich pytań  w internecie ale żadne z nich nie zadowala mnie.
Opis serwera: 
chciałbym zrobić lobby wraz z jednym trybem survival 
wersja serwera to 1.8 wzwyż czyli np.  od 1.8 do 1.10
slotów : 100 
pluginy : od 20 do 30 wiem wiem plugin pluginowi nie równy . ale nie wypisze ich bo sam nie wiem dokładnie jakie będę instalować wiec załóżmy 2 wersje na 20 pluginów i 30.

Pytania: 
1.jakie Parametry muszę  spełnić by mieć minimalne  wymaganie mojego serwera i by nie lagował ?
2.czy mogę postawić lobby i serwer na jednym serwerze? ( czy może się obejść bez kupowania 2 serwerów).
3.jakieś ewentualne sugestie na jakim silniku zrobić serwer  a na jakim lobby ( jestem zielony w tym nie wiem od czego zacząć ale jestem kumaty wiec nie powinienem mieć z  tym większych problemow).
4. chętnie zobaczę jakieś oferty serwera jeśli ktoś podeśle będę wdzięczny :) 
5. czy taniej wyjdzie kupienie serwera , czy złożenie go?

Za każdą odpowiedź dziękuje i będę bardzo wdzięczny :)

Opublikowano

1.

min. 4 gb ram, 25 MBit's, jakiś lepszy procesor Xeon z 1 vCPU

2.

możesz

3. 

BungeeCord > lobby

spigotmc > najlepiej na nim dziala BungeeCord

4. 

znajdziesz wiele na olx (jeśli chodzi o stacjonarne w domu) a tak to najlepsza oferta serewerów to ovh/hosteam

5.

lepiej kupic u uslugodawcy np. hosteam/ovh ze wzgledu na to, ze masz juz panel, ochrone anty ddos itp. 

a jak chcesz w domu to musialbys obliczyc koszty pradu etc.

Opublikowano

1.czyli 4 gb ramu na luzie by wystarczlo ? dla 100 graczy z okolo z 20 pluginami ? 
jestem zdziwiony bo na innych forach pisali różne rzeczy :D

3. nie rozumiem jak byś mógł wyjaśnić było by super 
5. mam światłowód + mamę która opłaca prąd :D wiec nie wiedzę problemu by zrobić serwer w domu 
  jedyny minus jaki tu widzę to ochrona anty ddos ale z  tym poradzę we własnym zakresie 

Opublikowano
22 minuty temu, BlaXers napisał:

1.czyli 4 gb ramu na luzie by wystarczlo ? dla 100 graczy z okolo z 20 pluginami ? 
jestem zdziwiony bo na innych forach pisali różne rzeczy :D

3. nie rozumiem jak byś mógł wyjaśnić było by super 
5. mam światłowód + mamę która opłaca prąd :D wiec nie wiedzę problemu by zrobić serwer w domu 
  jedyny minus jaki tu widzę to ochrona anty ddos ale z  tym poradzę we własnym zakresie 

Do tego musisz jeszcze sobie doliczyć 2 UPS. To, że masz "światłowód", też o niczym nie świadczy, nikt ci nie da gwarancji, że będzie to działać odpowiednio do twoich oczekiwań, zadając takie pytania to nie wiem czy jest to sensowny zakup i wątpię, ale nie zaprzeczam, że okażesz się super administratorem serwera linux. Powodzenia, życzę i w serwerze i w tym aby mama cię z domu nie wyrzuciła za hałas jaki serwer generuje. ;P 

Opublikowano

Musisz mieć symetryczną sieć, czyli upload = download. Poza tym odradzam zabawę w serwery dedykowane, nie tylko dlatego, że jesteś zielony, ale po prostu nie opłaca się inwestować w dedyka, kiedy w dużo niższej cenie można kupić serwer VPS.

Opublikowano

@up 
tak ale chodzi mi o to by zredukować koszty do minimum 
czyli teraz nie muszę płacić za prąd i internet więc chce to wykorzystać 
wolał bym zapłacić za serwer raz i posiadać go jako rzecz bo za kilka lat mógł bym skorzystać z tego serwera zupełnie do czegoś innego  a tak polecacie mi kupno rzeczy wirtualnej za którą muszę płacić co miesiąc pomijając fakt iż domena też kosztuje 
wiem na pewno ze ciężej było by mi opłacać co miesiąc serwer niż kupić na stałe do domu 

co do sieci symetrycznej da się to jakoś skonfigurować ?
mój internet na papierze to 300 mbs
prze chwila sprawdzałem i wychodzi na to że mam:
65.58 mbs download
33.10 mbs upload
dało by się to skonfigurować bym miał ,,sieć symetryczną,, na serwerze 

Opublikowano

XD A twoja mama za prąd będzie płacic weź już lepiej na jakimś hostingu sobie załóż to może coś ogarniesz

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...