Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Służba wojskowa

Bóbr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co na dzień dzisiejszy oznacza powołanie do czynnej służby wojskowej?

Tygodniowe szkolenie, czteromiesięczne czy co?

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

• Aive zmienił(a) tytuł na Służba wojskowa
Opublikowano
Dnia 30.11.2018 o 14:45, .Pestka. napisał:

Dlaczego? Nie chce Ci się iść poopierdalać na miesiąc?

Na co mi to wojsko jak ja jestem programistą tak szczerze mówiąc :P

Opublikowano

Też nie chciał bym umierać za ojczyznę, dlatego uważam że powołanie do wojska jest wbrew prawu człowieka.

Opublikowano

@Astern Wbrew prawom człowieka? To podstawa wszystkich szanujących się demokratycznych państw tego świata. Oczywiście jak we wszystkim i w tej kwestii musi być jakiś umiar. Nie róbmy drugiej Korei Północnej, ale też nie twórzmy niebezpieczeństwa w postaci niedoborów wojska w trakcie potencjalnego konfliktu. Akurat aktualny stan wojskowości w Polsce jest na dosyć dobrym poziomie. 

@ZwykłyK To zrzeknij się praw obywatelskich, państwo to nie tylko przysługujące Ci prawa, ale też obowiązki. 

@Bóbr. Służba wojskowa nie opiera się wyłącznie na pracy na terenie objętym konfliktem zbrojnym to również szereg innych zadań bojowych. 

Opublikowano
3 godziny temu, Damian napisał:

To zrzeknij się praw obywatelskich, państwo to nie tylko przysługujące Ci prawa, ale też obowiązki. 

Jak według Ciebie do obowiązku obywatela należy zmarnowanie 1 roku w krzakach na poligonie żeby być mięsem armatnim w razie konfliktu zbrojnego, to jesteś przykrym człowiekiem. Polska to nie Izrael mający wrogów prawie przy każdej granicy, obowiązkowa służba to tutaj idiotyzm.

Opublikowano

@f4lcon Odniosłem się do stosunku do wojska w razie ewentualnego konfliktu zbrojnego, ew. innej wyższej konieczności wymagającej obrony interesów państwa. Obowiązkiem każdego obywatela Rzeczpospolitej Polskiej jest obrona państwa.

Cytat

Art. 85. Obrona RP jako obowiązek obywatela

1. Obowiązkiem obywatela polskiego jest obrona Ojczyzny.
2. Zakres obowiązku służby wojskowej określa ustawa.
3. Obywatel, któremu przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalają na odbywanie służby wojskowej, może być obowiązany do służby zastępczej na zasadach określonych w ustawie.

Przykry nie jestem ja, a stosunek dzisiejszej młodzieży do patriotyzmu. Co z tego, że Polska "nie ma" wrogów przy swojej granicy? To nad Polską wisi jakiś płaszcz ochronny, peleryna-newidka, która ochroni nas przed wszelkimi konfliktami zbrojnymi?

Pierwsza i II WŚ. pokazały, że nie ważny jest wiek, umiejętności, wykształcenie czy płeć jeśli chodzi o obronność państwa. To stan wyższej konieczności. Dobrze, że aktualny system prawny pozwala na realizacje takich przeszkoleń bo lepsza jest jakakolwiek styczność z wojskiem niż żadna. Nie jestem za tym, żeby w Polsce obowiązywała przymusowa służba wojskowa, ale takie 3-10 dniowe dobrowolne przeszkolenia, nawet jako bierny słuchacz - jak najbardziej tak.

Opublikowano

Tzn. Moim zdaniem powinno być obowiązkowe szkolenie dla każdego w wieku np. 20 lat trwające do 10 dni. Nie każdy wie czy mu się wojsko spodoba, a to byłby sposób na pozyskanie nowych szeregowych. NIektórzy na pewno by zostali, niech to będzie chociaż 0,5% to i tak lepsze niż nic. Nikomu się jeszcze nic nie stało chyba od krótkiego szkolenia, które notabene może mieć duże przełożenie w przyszłości w razie ew. nagłego konfliktu. Jestem jak najbardziej za, natomiast ciąganie poszczególnych osób na podstawie jakiejś dziwnej selekcji na 4 miesiące to już trochę przesada, ale takie 10-cio dniowe powinien każdy odbyć w przeciągu roku od otrzymania zawiadomienia i tyla. 

Opublikowano
14 godzin temu, Damian napisał:

Pierwsza i II WŚ. pokazały, że nie ważny jest wiek, umiejętności, wykształcenie czy płeć jeśli chodzi o obronność państwa.

Jedyne co wojny pokazały to to, że taka zbieranina nie ma podjazdu do regularnej armii, czytaj powstanie warszawskie. Piękny obraz "patriotyzmu" w postaci nieprzemyślanego i bezsensownego powstania przez które ucierpiało tysiące ludzi, które nie przyniosło nic. Jak przyjdzie co do czego to obywateli należy ewakuować, a do obrony wystawić regularne wojsko i rezerwistów którzy mają duże doświadczenie. eot

Opublikowano

@f4lcon Żadne powstanie nie było bezpodstawne. Historia ma dwie strony i tę pozytywną i tę negatywną, w każdym działaniu można się doszukiwać różnych opinii na ten temat, ale biorąc pod uwagę aktualny stan wiedzy historycznej mówić, że Powstanie Warszawskie było niepotrzebne jest bardzo dużym nadużyciem i kreowane wyłącznie na podstawie jakiegoś subiektywizmu historycznego, aniżeli obiektywnego spojrzenia na całe wydarzenia. Nawet jeśliby nie wybuchło to i tak bitwa o takim wymiarze by się do końca wojny odbyła. Smutne, że się odniosłeś do mojego posta cytując tylko taki mały fragment. Korzystasz z przysługujących Ci praw? Straży pożarnej, policji, opieki medycznej, nauki, socjalu? Masz obowiązek bronić swojego państwa. Nic nie ma za darmo. Odmienne opinie na ten temat są tworzone aktualnie głównie przez młodzież, która nie jest nauczona pracy i która ma wszystko podane pod nos, przez co potrafi tylko rościć sobie do wszystkiego prawa nie dając nic w zamian. Takie głupie wychowanie w stricte określonych ideologiach albo silnie prawicowych, albo lewicowych jest niszczące dla każdego społeczeństwa. Wydawanie swojej opinii opowiadając się wyłącznie po jednej stronie barykady, a nie rozkładając je na różne inne czynniki to istny idiotyzm. "eot" - ja się nie boję dyskusji, więc nie narzucaj nikomu na forum dyskusyjnym, końca dyskusji jeśli myślisz, że prawda może tylko leżeć po jednej stronie. Szanujmy tę wolność, którą mamy i cieszmy się, że mamy wybór tego, co możemy robić, ale w razie wyższej konieczności pokażmy zorganizowaną wspólnotę, która nie ucieka, a jest zdolna do współpracy - co jest tak trudne w realizacji w dzisiejszej Polsce i nie potrzeba do tego żadnego konfliktu zbrojnego. 

Opublikowano
Dnia 3.12.2018 o 22:28, f4lcon napisał:

Jak według Ciebie do obowiązku obywatela należy zmarnowanie 1 roku w krzakach na poligonie żeby być mięsem armatnim w razie konfliktu zbrojnego, to jesteś przykrym człowiekiem. Polska to nie Izrael mający wrogów prawie przy każdej granicy, obowiązkowa służba to tutaj idiotyzm.

Nie zgodzę się z Tobą. Moim zdaniem każdy facet powinien odbyć szkolenie wojskowe. Nie chodzi tutaj o jakieś fyrgi byrgi i inne farmazony. 

Mianowicie, odbyłem takowe, 4 miesięczne, i powiem wam, że dzięki takowemu szkoleniu dużo się nauczyłem, Pojąłem wiedzę na temat broni, jej konserwacji, używania, czy wykorzystania. Nauczyłem się pierwszej pomocy. Wiem jak przetrwać w różnych warunkach (pamiętajcie, że z prawdziwego Berya czy AKMs'a nie korzysta się jak w Battlefieldzie) . Dodatkowo powiem, że szef nie miał problemu dać mi 4 miesięcznego urlopu. 

Nie żałuje wcale. 

Wojsko nie jest takie złe...

9368_gold.png

Opublikowano

Przykro mi się robi jak słucham takich smutnych ludzi.

Dnia 3.12.2018 o 13:48, Astern napisał:

Też nie chciał bym umierać za ojczyznę, dlatego uważam że powołanie do wojska jest wbrew prawu człowieka.

Powinno być obowiązkowe szkolenie dla wszystkich z pierwszej pomocy, używania broni, czy innych podstawowych rzeczy, które w razie konfliktu zbrojnego są na wagę złota. Człowiek, który nie chcę bronić ojczyzny, jej kultury, historii jest tym "gorszym sortem" człowieka.

Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym

Opublikowano

Zawsze jest opcja emigracji, tak jak w przypadku Syrii i ukrainy :P
Tylko, że np.  na takiej ukrainie jak ktoś potem chce wrócić jest traktowany jako szpieg itd. więc raczej to bilet w jedną stronę w ich przypadku :)

Opublikowano

Od razu emigracja by jak tchórz uciekać przed wojskiem ?
  Zaczynając studia byłem na szkoleniu w Centrum Szkolenia Łączności i Informatyki , tydzień nauki i egzamin a potem 2x po 21 dni , dorobiłem się kaprala w trzy miesiące  i naprawdę się wynudziłem ( poziom nauczania i wiedzy na poziome klas wyższych w szkołach średnich )  . 
mieszkam, pracuję i uczę się za granicą, z przyjemnością poszedł bym do wojska ale ze względu ma szkołę odroczony  z wpisem przeniesiony do rezerwy.  W Anglii  to nawet na ochotnika jak im brakuje ludzi w wojsku nie wezmą bez obywatelstwa. ;) 

Nie rozumiem czego tu się bać idąc do wojska nawet na ten rok.  Niewykształconych i  wyćwiczonych ludzi nie bierze sie na żadne misje obronne ani nie kieruje w tereny objęte walkami. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Od razu emigracja by jak tchórz uciekać przed wojskiem ?
  Zaczynając studia byłem na szkoleniu w Centrum Szkolenia Łączności i Informatyki , tydzień nauki i egzamin a potem 2x po 21 dni , dorobiłem się kaprala w trzy miesiące  i naprawdę się wynudziłem ( poziom nauczania i wiedzy na poziome klas wyższych w szkołach średnich )  . 
mieszkam, pracuję i uczę się za granicą, z przyjemnością poszedł bym do wojska ale ze względu ma szkołę odroczony  z wpisem przeniesiony do rezerwy.  W Anglii  to nawet na ochotnika jak im brakuje ludzi w wojsku nie wezmą bez obywatelstwa. ;) 

Nie rozumiem czego tu się bać idąc do wojska nawet na ten rok.  Niewykształconych i  wyćwiczonych ludzi nie bierze sie na żadne misje obronne ani nie kieruje w tereny objęte walkami. 

Czemu nie szanujesz polskiej interpunkcji patrioto? :D

Nie każdy chce iść do wojska, mając masę przeróżnych powodów, więc stwierdzenie, że komuś się po prostu nie chce nie jest na miejscu. Bo obstawiam, że część by chciała iść a np. nie może tak jak właśnie Ty :D

Opublikowano

@Damian Powstanie Warszawskie było bez sensu i było błędnym posunięciem, i nic co powiesz tego nie zmieni, bo właściwie opierało się na tym że wojska rosyjskie wejdą do Warszawy i pomogą pokonać niemców. Korzystam z przysługujących mi praw bo płacę PODATKI, czyli sam za swoje pieniądze to utrzymuje, i to czy chce iść do wojska czy nie to tu się ma jak piernik do wiatraka, nie wiem co ty właściwie chciałeś tu powiedzieć. Praktycznie cały twój wkład w ten temat można skrócić do "kiedyś to było" i "ta dzisiejsza młodzież to...". Dzisiejsza młodzież jest dostosowana pod dzisiejsze czasy, może czas przestać żyć w XX wieku.

@Omek Wiedzę praktyczną jak i teoretyczną nt. pierwszej pomocy dzisiaj zaczyna się już w podstawówce, przez całe gimnazjum i całą szkołę średnią, tak samo jest z wiedzą teoretyczną nt. poradzenia sobie w trudnych warunkach. Używanie i konserwacji broni pojmie każdy byle głąb jeżeli choć kilka razy pójdzie na strzelnicę, co również jest w programie nauki w gimnazjum, jedynie zakładając, że gdzieś blisko jest strzelnica, a kto się tego uczyć nie chce to nikt mu prawa narzucić tego nie może wysyłając go na 4 miesięczne marnotrawienie jego czasu.

@el capo Gorszym sortem człowieka to jesteś Ty, skoro nazywasz tak ludzi którzy mają ambicje wykraczające poza pójście do wojska i strzelanie do ludzi którzy nic mu w życiu nie zrobili i ma to robić bo komuś "wyżej" tak się to umyślało, oraz nie są emocjonalnie przywiązani do kawałka ziemi i ludzi na nim żyjących.

Opublikowano
1 godzinę temu, f4lcon napisał:

@Damian Powstanie Warszawskie było bez sensu i było błędnym posunięciem, i nic co powiesz tego nie zmieni, bo właściwie opierało się na tym że wojska rosyjskie wejdą do Warszawy i pomogą pokonać niemców. Korzystam z przysługujących mi praw bo płacę PODATKI, czyli sam za swoje pieniądze to utrzymuje, i to czy chce iść do wojska czy nie to tu się ma jak piernik do wiatraka, nie wiem co ty właściwie chciałeś tu powiedzieć. Praktycznie cały twój wkład w ten temat można skrócić do "kiedyś to było" i "ta dzisiejsza młodzież to...". Dzisiejsza młodzież jest dostosowana pod dzisiejsze czasy, może czas przestać żyć w XX wieku.

@Omek Wiedzę praktyczną jak i teoretyczną nt. pierwszej pomocy dzisiaj zaczyna się już w podstawówce, przez całe gimnazjum i całą szkołę średnią, tak samo jest z wiedzą teoretyczną nt. poradzenia sobie w trudnych warunkach. Używanie i konserwacji broni pojmie każdy byle głąb jeżeli choć kilka razy pójdzie na strzelnicę, co również jest w programie nauki w gimnazjum, jedynie zakładając, że gdzieś blisko jest strzelnica, a kto się tego uczyć nie chce to nikt mu prawa narzucić tego nie może wysyłając go na 4 miesięczne marnotrawienie jego czasu.

@el capo Gorszym sortem człowieka to jesteś Ty, skoro nazywasz tak ludzi którzy mają ambicje wykraczające poza pójście do wojska i strzelanie do ludzi którzy nic mu w życiu nie zrobili i ma to robić bo komuś "wyżej" tak się to umyślało, oraz nie są emocjonalnie przywiązani do kawałka ziemi i ludzi na nim żyjących.

Z tego co mi wiadomo to nie ma już gimnazjum.

Po 2 ja np. takowej strzelnicy w gimbie nie miałem :P

Opublikowano

Czepiasz się głupot a sam nie szanujesz polskiej interpunkcji i zasad pisowni, to już o czymś świadczy. 

Wydurniać takimi gadkami o patriotyzmie to możesz sie przed kolegami, jakoś nie widzę związku mojej wypowiedzi z patriotyzmem bo nie wybieram się do wojska walczyć. 

Nie każdy chce być w wojsku ze względu na służbę wojskową i ten twój patriotyzm z którego tak sobie kpisz.

Ucieczka za granicę przed wojskiem nie jest wcale aktem odwagi, jest głupotą i wyrazem braku wyobraźni jakie są potem konsekwencje.  Takiej osoby nie traktuje się jak szpiega, nie ta klasa i ryzyko.  

Wojsko potrzebuje też pracowników cywilnych w określonych specjalizacjach i najłatwiej dostać pracę zaczynając od zasadniczej/zawodowej służby wojskowej albo od szkoły wojskowej, co niestety w niektórych przypadkach jest obowiązkowe.  W procesie rekrutacji też można dostać taką pracę zamiast odbywania służby wojskowej, np kierowcy ciężarówek, operatorzy koparek, spychaczy czy traktorów, itd.  W moim przypadku to akurat staranie sie na informatyka czy operatora sieci lub serwerów, gdzie pewna praca zaczyna sie od podstawowych przynajmniej 5-7  tysięcy miesięcznie.   Praca w wojsku jest pracą najbardziej stabilną i z najszybciej rosnącymi płacami z latami pracy. 

Przez samo podstawowe szkolenie i uzyskany stopień ma się już łatwiejszą drogę do uzyskania tam pracy po skończeniu nauki. Tak jest na całym świecie i nikogo to raczej nie dziwi że niektórzy tak zaczynają pracę. 

Opublikowano

Pewnie to sranie w pory ze strachu przed obowiązkową służbą wojskową to tylko obawa przed powrotem obowiązkowej zasadniczej służby  w najbliższym czasie i powoływaniu do służby roczników +1998.

Takie jałowe dyskusje nic nie dają bo zwykle w razie wystąpienia problemów w których wojsko było by potrzebne do obrony kraju największe żale o braku wojska czy wyszkolonego wojska mieli by zwykle ci co nawet nie przeszli podstawowych szkoleń a co dopiero służby wojskowej.  

Aktualnie po to jest zawodowa służba woskowa albo Rezerwowe Służby Zbrojne by do niej trafiali ludzie zainteresowani przynajmniej pracą w zawodzie żołnierza a do walki poza granicami kraju zgłaszali się ci którzy przynajmniej maja przeszkolenie wojskowe i pojęcie czym ryzykują poza własnym życiem. 

Jak widać większości z patriotów  aktualnie nie grozi spełnienie konstytucyjnego obowiązku obrony kraju i możecie spać spokojnie nie martwiąc sie o stracony czas w czasie pobytu wojsku. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...