Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki dysk to zastąpi?

Wajder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bry :)

Informatykiem nie jestem, więc potrzebuję się zapytać jaki dysk mogę wsadzić za obecny i czy na pewno będzie on kompatybilny...

Płyta główna: asus p5kc

Obecny dysk: Western Digital Caviar SE WD1600JS  [link]

Jaki dysk (lepszy oczywiście) mogę za to wsadzić? cenowo oczywiście jak najtaniej ^^

Zielone pytanie, nie gniewajcie się :)

Z góry dziękuję ^^

Wiesz jaką bułkę najciężej jest znaleźć na plaży?

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano

Np toshiba p300 będzie pasował ale będzie chodził w 50% swojej maksymalnej prędkości ponieważ twoja płyta główna posiada interfejs sata 2 który osiąga maksymalnie 3 Gb/s.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano
3 godziny temu, Wajder napisał:

bry :)

Informatykiem nie jestem, więc potrzebuję się zapytać jaki dysk mogę wsadzić za obecny i czy na pewno będzie on kompatybilny...

Płyta główna: asus p5kc

Obecny dysk: Western Digital Caviar SE WD1600JS  [link]

Jaki dysk (lepszy oczywiście) mogę za to wsadzić? cenowo oczywiście jak najtaniej ^^

Zielone pytanie, nie gniewajcie się :)

Z góry dziękuję ^^

Ja bym polecił taki: Western Digital WD Blue 1TB

1.gif

Opublikowano
46 minut temu, Blaidd. napisał:

Ja bym polecił taki: Western Digital WD Blue 1TB

Pamiętaj, że dyski są 2.5 calowe oraz 3.5. Sprawdź czy w obudowie masz miejsce na taki 2.5 calowy. Dyski HDD muszą być stabilnie zamontowane, nie może na nie wpływać siła, drgania etc. 

1356027733523041.png

"Ashes to ashes and dust to dust"

Oto nowa historia zwykłego człowieka:

Members====>???====>???====>???

Opublikowano
6 minut temu, SquidPL napisał:

Pamiętaj, że dyski są 2.5 calowe oraz 3.5. Sprawdź czy w obudowie masz miejsce na taki 2.5 calowy. Dyski HDD muszą być stabilnie zamontowane, nie może na nie wpływać siła, drgania etc. 

Tak, przez przypadek wkleiłem zły link. Poprawione, dzięki.

1.gif

Opublikowano

Więc jeżeli mam SATA II to mogę bez problemu wsadzić to kompa SATA III? Nie muszę mieć jakiś przejściówek, innych kabli czy coś w tym stylu? Ale dysk SSD nie podejdzie ?

8 godzin temu, SquidPL napisał:

Miejsce jest raczej tylko na 3.5(mniejszej kieszeni nie zauważyłem), ale to nie kłopot bo zaprojektowanie mniejszej kieszeni w 3d i jej wydruk to chwila roboty ^^

Wiesz jaką bułkę najciężej jest znaleźć na plaży?

WROCLAWSKĄ!

A nie, czekaj...

Tartą.

Opublikowano
22 minuty temu, Wajder napisał:

Więc jeżeli mam SATA II to mogę bez problemu wsadzić to kompa SATA III? Nie muszę mieć jakiś przejściówek, innych kabli czy coś w tym stylu? Ale dysk SSD nie podejdzie ?

Miejsce jest raczej tylko na 3.5(mniejszej kieszeni nie zauważyłem), ale to nie kłopot bo zaprojektowanie mniejszej kieszeni w 3d i jej wydruk to chwila roboty ^^

Tak dysk na sata 3 będzie działał tyle że nie z pełną prędkością. Jeśli kupisz dysk SSD będzie wyglądało to tak samo jak w przypadku dysku HDD będzie pracował on w połowie swojej maksymalnej prędkości, ale i tak szybciej niż zwykły twardziel. Jak nie masz w obudowie miejsca na dysk SSD możesz  kupić za parę zł tak zwane sanki 2,5".

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...