Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gigabyte XM300 problem

RoosS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na forum trafiłem przypadkiem szukając rozwiązania problemu mojego gryzonia jakim jest Gigabyte XM300. 

odnosząc się do wątku z 2017 roku  

Mianowicie mam podobny problem co Tieru miał i nie potrafię sobie z nim poradzić. Szukałem na forum tego pliku (LOD_beta.zip) o którym wspominał w tamtym temacie jednak bezskutecznie. Chciałem spróbować przywrócić firmware mojego xm300 za pomocą tego programu LOD_beta.zip Czy ktoś może wie skąd go dorwać lub jaka jest pełna nazwa tego programu?  Strasznie mi na tym zależy... Pozdrawiam

Opublikowano

Źle szukałeś  bo plik się inaczej nazywa.  :http://esupport.gigabyte.com/FileUpload/Answer/2016/4/245757/LOC_Beta.zip

Instalujesz na własne ryzyko, skany itp to nie mój problem bo  soft z serwera supportu Gigabyte. 

To stare oprogramowanie systemowe do myszki i jeśli ono nie wejdzie to uwaliłeś układ, pozostanie myszora na śmietnik wywalić czy na części. Gwarancji mogą nie uznać po flashowaniu starym softem  jeśli masz. Próbuj.

Jeszcze jedno, nie zapomnij że LOD ustawia sie oprogramowaniem z drugiego katalogu! Robisz to jak nie działa właściwie albo ciągle rozłącza myszkę jak ją podniesiesz delikatnie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

To napiszę o co chodzi. Myszkę mam od roku. Praktycznie od początku (zarraz  po zakupie i podłączeniu do PC) zrobiłem update firmware, i to chyba był błąd.Problem jaki zaobserwowałem to przeskakujący kursor po ekranie(przycięcia) . dodatkowo z głośników czy słuchawek dochodzi wtedy(podczas ruszania myszką,kursorem) metaliczny dźwięk. Po odłączeniu myszki i wpięciu w porty 2.0 , 3.0 na przodzie czy tyle obudowy problem pojawia się różnych odstępach czasowych.Czasami szybciej ,czasami później. Wygląda to tak jak by mycha powodowała jakieś "zwarcie" czy coś w tym stylu ,nie wiem jak to nazwać. Dodam ,że inne myszki jakie mam nie powodują wyżej opisanych dziwactw.

Został jeszcze rok gwarancji. Pytanie Czy odsyłać myszkę i czekać na odzew czy próbować flashować? 

Druga kwestia jest następująca. MAm wybór podstawy prawnej , mianowicie "Gwarancja" lub "Ustawa/Rękojmia" .Osobiście skłaniam się ku 2 opcji...I dodatkowo muszę podać "Oczekiwany sposób rozpatrzenia reklamacji" To wybór między - zwrot pieniędzy , wymiana , naprawa . Myślę ,żę wybór jest oczywisty i tylko wymiana...

Jakie wasze zdanie ? 

@Ktosiu Dzięki za wyjaśnieni i pomoc

Opublikowano

Przycięcia jeśli nie powoduje tego uszkodzony czujnik powoduje LOD jest za niski ( poniżej 1 mm ) , spróbuj najpierw programem go zmienić na większy, dobierzesz zwartość sprawdzając przez podniesienie myszki i przesunięcie. Powinna działać 2-3 mm podniesiona , powyżej nie powinna.  
Najlepiej weź płytkę CD/DVD połóż na niej myszkę czujnikiem na otworze, powinna działać normalnie jak ruszysz płytką czyli LOD jest w miarę dobry. Optymalny LOD to 2-3 pyłki  

Zakłócenia to niestety głownie wina słabego ekranowania kabli albo odkłócania na gniazdach USB, sprawdź na laptopie, innym kompie czy telefonie podłączając myszkę i słuchawki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Sprawdziłem ,wydaje się ,że lod jest ok. Co do zakłóceń to na razie nie mam jak sprawdzić... Nurtuje mnie jeszcze jeden problem , mianowicie "makro" . Problem jest gdy przypiszę makro do danego przycisku myszki(nie ma znaczenia którego) i je aktywuję to dpi samoczynnie się zmienia do minimalnych wartości , że ledwo idzie nim ruszyć , ale dzieje się tak gdy polling rate ustawię powyżej 250Hz - 500Hz -1000Hz. Jak jest ustawione 125Hz i włącze makro to działa normalnie i dpi się nie zmienia < powyżej 125Hz odpalając makro z automatu wartość DPI maleje co jest ciekawym przypadkiem i zastanawiam się czy aby na pewno myszka działa prawidłowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...