Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade sprzętu

Gaju323

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Potrzebuję pomocy w upgradzie starego zestawu komputerowego. Jest mi on głównie potrzebny do przeglądania internetu, programowania, grania w Wieśka 3, GTA V, Assassin Odyssey itd, renderowania(będę się bawił silnikami gier)
Nie chciałbym zmieniać płyty głównej myślałem jedynie nad dołożeniem pamięci RAM i zmianą karty graficznej. Jednak nie jestem pewien czy adekwatnie zwiększy to osiągi.

Procesor: Intel I7-3770k
Karta graficzna: GTX 760 Windforce 2GB
Pamięć ram: GoodRam Play 8GB Black 1600MHz
Płyta główna: Asus pb875-v
Dysk SSD: Samsung 840 EVO 120GB
Dysk HDD: (zwykły Seagate 1 TB)
Obudowa: To jeden ze starszych modeli Cooler Master Elite.(Nie mogę na niej znaleźć oznaczenia.)

Myślałem nad tą kartą graficzną:
https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/

A pamięć RAM dokupiłbym zwyczajnie tą samą. 16 GB powinno chyba wystarczyć.

Opublikowano

Zmiana karty na tego gtx’a napewno znacząco poprawi wydajność całego zestawu. W pierwszej kolejności radzę wymienić ci kartę graficzną dopiero później dokupić ram chyba że masz zamiar zrobić to jednocześnie.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Planowałem zrobić to jednocześnie o ile RAM i karta będą w rozsądnej cenie. Aktualnie ram kosztuje 260 zł za 8 GB poczekam na jakąś promocję. Bo to jednak DDR3, a cena jest taka sama od kilku lat.

Opublikowano

Możesz też poszukać używanego gtx'a 970/980 na allegro/olx wydajność tych kart jest podobna do gtx'a 1060.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Tyle kosztuje 980ti a nie zwykła 980. Tylko proponuje taką opcje jako alternatywe.

• Aive zmienił(a) tytuł na Upgrade sprzętu
Opublikowano

Podałeś mi tą kartę która jest w moim poście. Wiem, że może być ok. Ale jednak martwi mnie taktowanie pamięci na poziomie 1600MHz. Teraz widzę sięgają już 2600-3200.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...