Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problemy z komputerem i CS'em

hapen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym żebyście mi pomogli z komputerem i przede wszystkim CS'em dlaczego?

Zacznijmy od tego, że od jakiegoś czasu i nie od czasu wejścia panoramy mam wielkie spadki FPS'ów i przede wszystkim skacze mi VAR oraz SV nie wiem od czego to jest, szukam jakiegoś wyjścia ale nie mam pojęcia. Strasznie denerwuje mnie ten WINDOWS 10 który mam wgrany, ponieważ on ma tyle niepotrzebnych rzeczy w sobie, że jest to nie pojęte. Nie wiem o co chodzi ale mam 1% zużycia dysku po czym nagle skacze mi do 100% mimo że nic na dysku nie ma i wszystkie aplikacje mam wyłączone prócz CS'a. Od kilku dni tak właśnie się dzieje, nie wiem dlaczego. VAR skacze mi co chwile komendy nie pomagają wyłączałem aplikacje nawet explorer.exe wyłączyłem by coś dało radę zrobić ale niestety nie da się nic, wcześniej przy kupnie komputera bo ma on jakoś rok normalnie na de_mirage wyciągałem 350+ fps. Teraz natomiast nawet 250 nie jest w stanie wyciągnąć komputer, a spadają nawet do 120 niekiedy i różnica jest odczuwalna bardzo. Dodam jeszcze że w SMOKE mam więcej FPS'ów niż poza nim, nie wiem może to jest sprawka windowsa i tych ciągłych aktualizacji, komputer przeczyściłem, zostaje tylko wymienienie windowsa na 7 bo innej opcji nie widzę chyba że macie coś ciekawego.

Karta Graficzna: GTX GeForce 1050 Ti

RAM: 8

Procesor: Intel i5 7400

Gdy odpaliłem program który pokazuje stopnie procesora to miałem około 30 stopni normalnie będąc na pulpicie gdy włączyłem CS skoczyło mi aż do +65 stopni, to chyba nie jest zbytnio normalne gdy działa tylko jedna aplikacja. Co może być problemem?

Xbox dawno jest wyłączony i wszystko w komputerze ustawione pod wydajność.

Opublikowano

O który var Ci chodzi? O ten przy fps? Wysokie wartości sv są winą serwera.

Windows 10 jest systemem bardzo dobrym - Wystarczy wstrzymywać się na conajmniej miesiąc z dużymi aktualizacjami i ogarnąć TEN PORADNIK czytając dokładnie co autor napisał. Za skaczące zużycie dysku w 90% odpowiada usługa Superfetch (W PL wersji usługa nazywa się Wstępne ładowanie do pamięci). Wywal Antyvirusa, bo Windows Defender robi dokładnie to samo a odpalając raz na 3 miesiące AdwCleanera gwarantuje, że twój system nie będzie miał na barkach kombajnu a będzie tak samo chroniony jak przy darmowych AV (Ja osobiście od 3 lat ani jednego wirusa nie złapałem, a formata robiłem wyłącznie raz, system działa tak jak działał na początku).

Temperatury CPU w csgo w grze czy w menu? Jeśli w grze to nie ma tragedii, ale za pół roku pomyśl o zmianie pasty, jeśli nie była od roku wymieniana.

Standardowo odpal gre na czystym configu i bez żadnych komend startowych - fajnie by było jakbyś też zapodał komendy jakie masz i na jakich ustawieniach grasz.

Opublikowano

Komend startowych nie mam wpisanych żadnych, dodam że wszystkie wartości pod właśnie wydajność gry itd mam wzięte z Benchmarku takie jak powinny być.

Anty Wirusa też nie mam żadnego na komputerze, były mi nie potrzebne z tego powodu że właśnie Windows defender działa tak samo jak Anty wirus. 

20 godzin temu, Anhin napisał:

O który var Ci chodzi? O ten przy fps? Wysokie wartości sv są winą serwera.

Windows 10 jest systemem bardzo dobrym - Wystarczy wstrzymywać się na conajmniej miesiąc z dużymi aktualizacjami i ogarnąć TEN PORADNIK czytając dokładnie co autor napisał. Za skaczące zużycie dysku w 90% odpowiada usługa Superfetch (W PL wersji usługa nazywa się Wstępne ładowanie do pamięci). Wywal Antyvirusa, bo Windows Defender robi dokładnie to samo a odpalając raz na 3 miesiące AdwCleanera gwarantuje, że twój system nie będzie miał na barkach kombajnu a będzie tak samo chroniony jak przy darmowych AV (Ja osobiście od 3 lat ani jednego wirusa nie złapałem, a formata robiłem wyłącznie raz, system działa tak jak działał na początku).

Temperatury CPU w csgo w grze czy w menu? Jeśli w grze to nie ma tragedii, ale za pół roku pomyśl o zmianie pasty, jeśli nie była od roku wymieniana.

Standardowo odpal gre na czystym configu i bez żadnych komend startowych - fajnie by było jakbyś też zapodał komendy jakie masz i na jakich ustawieniach grasz.

Aktualnie staram się robić to wszystko co jest w poradniku napisane przez tego faceta, ten link który podesłałeś. 

Wyłączyłem usługę Superfetch, która napisałeś i która tam w tym poradniku jest na screenie, ale chciałbym wyłączyć jeszcze inne usługi które są niepotrzebne a zaśmiecają po prostu system tylko nie znam się na tym kompletnie więc fajnie byłoby i byłbym mega wdzięczny gdybyś napisał co mógłbym jeszcze wyłączyć z tych usług jeżeli wiesz o co chodzi :)

Opublikowano

Najbezpieczniej poustawiaj większość usług na włączanie manualne - włączą się wtedy, gdy będą potrzebne a nie z automatu. Superfetch ma być wyłączony, bo usługa miała swoje chwile w postaci zamulania dysku. Po pierwsze - system na HDD czy SSD? Jeśli nie wiesz jak się nazywają jakieś usługi po polsku to najlepiej zmienić w ustawieniach systemu język (oryginalny Windows 10 pobiera sobie język z serwerów Microsoftu), a potem restart. Po tym zabiegu usługi powinny być po angielsku, po całej operacji zmieniasz znów język i wszystko śmiga. Mógłbym zrobić listę usług do zmienienia na ręczny, ale nie wiem z czego korzystasz, a bez tych informacji mogę przypadkiem wyłączyć ci coś z czego korzystasz. Ogólnie żebym ci miał rozpisać co dokładnie zrobić, żeby system był ustawiony na bardzo dobrą wydajność bez konieczności posiadania Razer Cortexów i innych crapware to musiałbym napisać poradnik, a do tego potrzeba czasu i aktualnie jest to bez sensu, bo za miesiąc/dwa wychodzi kolejna duża aktualizacja Windowsa, która znów może zmienić/dodać/usunąć jakieś usługi. Ogólnie usługi typu Hyper-V możesz wyłączyć, bo są tylko potrzebne gdy tworzysz maszynę wirtualną, a raczej tego nie robisz. Usługę pulpitu zdalnego także. Jak masz kombajnika od NVIDII a nic nie nagrywasz to wywal tego Experience - te ich presety ustawień w grach są średnie a aplikacja jest mocno ociężała.

Ale żebyśmy nie musieli się tłuc po wszystkim - Ściągasz program LatencyMon, odpalasz go a potem włączasz cs'a i sobie pobiegaj na jakimś dmie społeczności z 5-10 minut, po tym wyłącz grę i zrób screena okienka programu i go tu wrzuć, będę wiedział czy masz jakieś opóźnienia przez system lub wysoki narzut jakiegoś sterownika czy to wina samej gry.

Aha no i twój procesor nie obsługuje Windowsa 7, który jest bardziej kulawy niż 10. Wbrew obiegowej opinii Windows 10 to najlepsze co mogło wyjść Microsoftowi...

Opublikowano
8 minut temu, Anhin napisał:

Najbezpieczniej poustawiaj większość usług na włączanie manualne - włączą się wtedy, gdy będą potrzebne a nie z automatu. Superfetch ma być wyłączony, bo usługa miała swoje chwile w postaci zamulania dysku. Po pierwsze - system na HDD czy SSD? Jeśli nie wiesz jak się nazywają jakieś usługi po polsku to najlepiej zmienić w ustawieniach systemu język (oryginalny Windows 10 pobiera sobie język z serwerów Microsoftu), a potem restart. Po tym zabiegu usługi powinny być po angielsku, po całej operacji zmieniasz znów język i wszystko śmiga. Mógłbym zrobić listę usług do zmienienia na ręczny, ale nie wiem z czego korzystasz, a bez tych informacji mogę przypadkiem wyłączyć ci coś z czego korzystasz. Ogólnie żebym ci miał rozpisać co dokładnie zrobić, żeby system był ustawiony na bardzo dobrą wydajność bez konieczności posiadania Razer Cortexów i innych crapware to musiałbym napisać poradnik, a do tego potrzeba czasu i aktualnie jest to bez sensu, bo za miesiąc/dwa wychodzi kolejna duża aktualizacja Windowsa, która znów może zmienić/dodać/usunąć jakieś usługi. Ogólnie usługi typu Hyper-V możesz wyłączyć, bo są tylko potrzebne gdy tworzysz maszynę wirtualną, a raczej tego nie robisz. Usługę pulpitu zdalnego także. Jak masz kombajnika od NVIDII a nic nie nagrywasz to wywal tego Experience - te ich presety ustawień w grach są średnie a aplikacja jest mocno ociężała.

Ale żebyśmy nie musieli się tłuc po wszystkim - Ściągasz program LatencyMon, odpalasz go a potem włączasz cs'a i sobie pobiegaj na jakimś dmie społeczności z 5-10 minut, po tym wyłącz grę i zrób screena okienka programu i go tu wrzuć, będę wiedział czy masz jakieś opóźnienia przez system lub wysoki narzut jakiegoś sterownika czy to wina samej gry.

Aha no i twój procesor nie obsługuje Windowsa 7, który jest bardziej kulawy niż 10. Wbrew obiegowej opinii Windows 10 to najlepsze co mogło wyjść Microsoftowi...

Zrobiłem to co na poradniku było napisane powyłączałem te usługi, wbiłem na boty na których miałem 250 fps'ów i nagle wyciąga nawet 400 więc wiele pomogło, zastanawia mnie tylko czy wpisywać komendy startowe do CS'a czy ich nie wpisywać :D Bo usunąłem je jak właśnie to robiłem i teraz nie wiem właśnie czy je dodawać czy nie :D

Opublikowano

Napisz jakie miałeś, to coś podziałamy. Nigdy ale to przenigdy nie sprawdza się ilości fpsów na: pustych serwerach, botach, pustych mapach, 64 ticku, mmach. Jedynymi sensownymi i oddającymi realne osiągi konfiguracji są DMy 128tick na 16-24 osoby (nie sieć serwerów BrutalCS, bo mają plugin, żeby zapobiec spadkom fpsów) lub mapa FPS Benchmark z ustawionym tickiem 128. To są aktualnie jedyne realnie oddające wydajność sposoby.

Jeszcze taka rzecz na przyszłość jakby system sobie nagle coś wymyślił:

Tworzysz nowy dokument tekstowy i odpalasz go Notatnikiem lub programem Notepad++ (polecam do edycji configów i innych) i wrzucasz do niego:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Games]
"Affinity"=dword:00000000
"Background Only"="False"
"Clock Rate"=dword:00002710
"GPU Priority"=dword:00000008
"Priority"=dword:00000006
"Scheduling Category"="High"
"SFIO Priority"="High"
"SystemResponsiveness"=dword:00000000

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile]
"NetworkThrottlingIndex"=dword:ffffffff

Plik zapisujesz jako plik z dopiskiem .reg (czyli np. gry.reg, nie może być gry.txt.reg, bo nie zadziała). Później zrób kopię zapasową rejestru (na pewno ogarniesz jak) i zapisz ją sobie gdzieś. Na koniec klikasz w plik, który właśnie stworzyłeś i restart PC. Podane wartości zwiększają responsywność systemu w grach, poprzez nadanie im wyższych priorytetów. Jak coś będzie działało nie po twojej myśli to przywróć rejestr.

Opublikowano
41 minut temu, Anhin napisał:

Napisz jakie miałeś, to coś podziałamy. Nigdy ale to przenigdy nie sprawdza się ilości fpsów na: pustych serwerach, botach, pustych mapach, 64 ticku, mmach. Jedynymi sensownymi i oddającymi realne osiągi konfiguracji są DMy 128tick na 16-24 osoby (nie sieć serwerów BrutalCS, bo mają plugin, żeby zapobiec spadkom fpsów) lub mapa FPS Benchmark z ustawionym tickiem 128. To są aktualnie jedyne realnie oddające wydajność sposoby.

Jeszcze taka rzecz na przyszłość jakby system sobie nagle coś wymyślił:

Tworzysz nowy dokument tekstowy i odpalasz go Notatnikiem lub programem Notepad++ (polecam do edycji configów i innych) i wrzucasz do niego:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile\Tasks\Games]
"Affinity"=dword:00000000
"Background Only"="False"
"Clock Rate"=dword:00002710
"GPU Priority"=dword:00000008
"Priority"=dword:00000006
"Scheduling Category"="High"
"SFIO Priority"="High"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Multimedia\SystemProfile]
"NetworkThrottlingIndex"=dword:ffffffff

Plik zapisujesz jako plik z dopiskiem .reg (czyli np. gry.reg, nie może być gry.txt.reg, bo nie zadziała). Później zrób kopię zapasową rejestru (na pewno ogarniesz jak) i zapisz ją sobie gdzieś. Na koniec klikasz w plik, który właśnie stworzyłeś i restart PC. Podane wartości zwiększają responsywność systemu w grach, poprzez nadanie im wyższych priorytetów. Jak coś będzie działało nie po twojej myśli to przywróć rejestr.

Dzięki wielkie za pomoc, sprawdzałem na razie na botach właśnie jak to wygląda ale już widać zdecydowaną poprawę wcześniej gra nie chodziła jakoś bardzo płynnie, wręcz wcale, a teraz jak odpaliłem na botach to skoczyło aż do 400 fps'ów dodam że gra chodziła na prawdę płynnie, zaraz jeszcze zobaczę na Benchmarku jak to wszystko wygląda i czy jest jakaś konkretna poprawa, na razie czyszczę komputer sprężonym powietrzem. Dzięki wielkie jeszcze raz napiszę co i jak jak wejdę na Benchmark

Na początkowej fazie mapy Benchmark miałem ponad 300 fps'ów nawet przy wybuchu tego pierwszego bota TT, dopiero w tym smoke przy botach FPS'y spadły do 60 fps'ów, ale normalnie w grze w Smoke jak wszedłem na chwilke na MatchMaking zobaczyć wcale nie miałem spadku fps'ów więc może to po prostu zależy od tej mapy.

Jeszcze jest jeden problem prawdopodobnie w usługach albo gdzieś wyłączyłem sobie mikrofon, dlatego że grałem właśnie mecz w CS'a i nie świeciła się lampka gdy naciskałem klawisz od mówienia, myślałem że może usunął mi się klawisz który był od rozmawiania ale wszystko jest tak jak powinno potem chciałem zadzwonić na messengerze do kogoś i pisze żebym zezwolił na udostępnienie mikrofonu ale nie ma tego przycisku nawet musiałem gdzieś wyłączyć mikrofon albo coś, może ktoś pomóc jak to teraz znaleźć?

Opublikowano

Wyłączyłeś dostęp do mikrofonu w Ustawieniach > Prywatność > Mikrofon i włącz opcję zezwalania na dostęp do mikrofonu. Możesz też zablokować na dostęp aplikacjom, które się tam pojawiły. Raczej Cortana, Edge czy np aplikacja Zdjęcia nie potrzebują mikrofonu, tak samo jak Microsoft Store.

Po FPS Benchmarku wyskakuje konsola, w której wyskakuje średni fps od początku do końca testu.

Opublikowano

Dzieki za informacje nawet nie wiedzialem ze w konsoli cos takiego wyskakuje. Nie ma mnie w domu teraz niestety ale jak bede w domu to na pewno dam jeszcze tutaj znac jak to wyglada na Benchmarku. Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...