Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena zestawu do 3000

Tabacashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim MPC forumowiczom!

Bardzo proszę o ocenę i ewentualną korekcję mojego zestawu do gier. Kolega poprosił mnie o pomoc złożenia komputera do 2500, jednakże po zagłębieniu się w temat uznałem, że GTX 1050Ti, a GTX 1060 6GB to olbrzymia przepaść. Poczytałem również o procesorach (przejrzałem amd'ki ryzeny 3 1300x jednakże osobiście preferuję intelki - może błędnie, jak i intela i5 7400) jednakże uważam, że najlepszy stosunek cena/jakość będzie przy intelku i3-8100. Nie będzie on do podkręcania tylko dla 500-plusa, żeby sobie mógł pograć we wszystkie gierki bez ścinek. Myślałem o ramach pracujących na częstotliwościach 3000mhz, jednakże cena jest wysoka nie tylko za nie, ale również za płytę, która to ogarnie, a 5fpsów nie gra znaczącej roli. Na obudowach i zasilaczach się nie znam, ale uważam, że bronze 600w powinien wystarczyć.

Z góry dzięki

Pozdrawiam!

40307373_705156736568288_2415460689255596032_n.png

Opublikowano

Dzięki Adrian za odpowiedź!

Zauważyłem przy okazji błąd w moim zestawie. Ten i3-8100 nie obsłuży ramu 2666, tylko maksymalnie 2400. Brakuje mi tam nagrywarki, ale to mały problem już. Ta Twoja 1060 ma taktowanie większe tylko w trybie boost i 3gb mniej ramu. Procesor znaczniej bardziej wydajny, ale ta karta? Możesz mi wytłumaczyć? 

#edit: w sumie te 3gb kosztem lepszego ramu i procka to i tak Twój zestaw jest bardziej wydajny ale i tak poczekam na odpowiedź o wydajność karty

Z góry dzięki

Opublikowano

Ma 1 gb vramu mniej ale jest sporo wydajniejsza od gtx 1050ti. Wiadomo najlepiej było by kupić wersje z 6gb pamięci ale kosztuje +-300zł więcej.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

W obu zestawach w mojej subiektywnej opinii brakuje jednej rzeczy dysku SSD.  Po oczyszczeniu sytemu ze zbędnych plików 240 GB w zupełności wystarczy. Jeśli nie to z czasem można dokupić hdd, ale nigdy w drugą stronę.  SSD 240 IRDM PRO ALLEGRO lub IRDM PRO 240 GB ALLEGRO są to dobre dyski na kościach MLC, także nie powinny zwalniać, ani psuć się tak szybko jak TLC. Także moim zdaniem obowiązkowo trzeba dołożyć do tego, czy innego zestawu dysk SSD.
Jeśli się nie orientujesz czym jest dysk SSD odsyłam do porównań na YT.

Kolejną rzeczą jest obudowa, warto spuścić trochę z wyglądu, ale bez przesady i wybrać przykładowo tą co wybrał MrAdrian976. ( Będzie grosza na ssd )
Zasilacz 550W również wystarczy do tego zestawu, ale lepiej dołożyć 10-15 zł i mieć zapas :).

Oba zestawy są tak na prawdę OK. Trzeba się tylko zastanowić, czy w przyszłości będziemy chcieli rozbudowywać zestaw i o jakie elementy.

Osobiście wybrałbym zestaw numer 2 ze względu na to, że grafiki nie domagają, a procesor jakim jest i5-8400 spokojnie zaspokoi 1080. 3 GB VRAM przydadzą nam się w GTA V, czy podobnych produkcjach które po prostu pożerają pamięć. Oczywiście wystarczy zmienić ustawienia na niższe i wszystko będzie OK.

Oczywiście nie zapomnij o dysku SSD, bo będzie kicha.

Oba zasilacze są OK i na 12V dają odpowiedni % mocy.

MOBO: MSI Z370 Tomahawk CPU: Intel CORE i5-8600K (5GHz) GPU: GeForce GTX 1060 Dual 6GB (Palit) RAM: Patriot Viper DDr4 16GB (2x 8GB) 3400 CL16

PSU: Chieftec 700W GPE-700S CPU Cooling: SilentiumPC Fortis3 SSD: Transcend SSD340 256 GB CASE: Corsair Carbide SPEC-ALPHA Monitor: MSI Optix G24C     

Całkowity koszt: 5400PLN (Marzec 2018)

• Aive zmienił(a) tytuł na Ocena zestawu do 3000
  • Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...