Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy podane parametry wystarczą do utrzymania 12 graczy na serwerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Aktualne parametry

Limit graczy: bez limitu!
Limit RAM: 1536 MB
Limit dysku: 2.00 GB
Procesor: 1 x 3.5 GHz
Limit pluginów: bez limitu!

Ta są moje aktualne parametry serwera! Serwer niestety nie utrzyma nawet 3 osób. Moim pytaniem jest czy gdybym ulepszył Pamięć RAM do 3584MB mógłby utrzymać przynajmnie 12 osób?

Prosze o odpowiedź dziekuje
Opublikowano

Mordko odpowiedziałem ci już w innym wątku na to pytanie ;p ;) max żeby ci ładnie wszystko działało to 8 ;)

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

• Marosking zmienił(a) tytuł na Czy podane parametry wystarczą do utrzymania 12 graczy na serwerze?
Opublikowano
Dnia 5.08.2018 o 20:15, TheRaZerPL napisał:

Mordko odpowiedziałem ci już w innym wątku na to pytanie ;p ;) max żeby ci ładnie wszystko działało to 8 ;)

8GB na 12 osób? 
To chyba pierwszy raz sprawdziłeś config serwera...

Co do tematu
Na 12 osób potrzebujesz troszkę lepszego procesora, 2x 2.5 byłby odpowiedni, do tego minimum 5GB RAM i to przy wielu pluginach, naprawdę wielu.
Dysk także szybko Ci się zapcha, mapa 10 000x 10 000 zajmuje 700MB a wiadomo że gracze łażą w każdym kierunku.

Ogólnie, na gracza potrzeba 255mb ram, to jest taka minimalna ilość (może być i 250), pluginy wymagają podobnej ilości, zależnie co robią, bo jeden pobiera 50mb a drugi 500.
U mnie kiedyś przy 20 osobach wystarczyło 5GB RAM procesor 3x 3.6GHz i 15GB HDD dysku.
Więc jak będziesz miał podobne statystyki, to na 12 spokojnie wystarczy.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
19 godzin temu, Nekrosmanteia napisał:

8GB na 12 osób? 
To chyba pierwszy raz sprawdziłeś config serwera...

Co do tematu
Na 12 osób potrzebujesz troszkę lepszego procesora, 2x 2.5 byłby odpowiedni, do tego minimum 5GB RAM i to przy wielu pluginach, naprawdę wielu.
Dysk także szybko Ci się zapcha, mapa 10 000x 10 000 zajmuje 700MB a wiadomo że gracze łażą w każdym kierunku.

Ogólnie, na gracza potrzeba 255mb ram, to jest taka minimalna ilość (może być i 250), pluginy wymagają podobnej ilości, zależnie co robią, bo jeden pobiera 50mb a drugi 500.
U mnie kiedyś przy 20 osobach wystarczyło 5GB RAM procesor 3x 3.6GHz i 15GB HDD dysku.
Więc jak będziesz miał podobne statystyki, to na 12 spokojnie wystarczy.

no ok ale bierz pod uwagę pluginy, mapy, rendering, wczytywanie, screeny ;) 8 gb to jest optymalne i najlepszego rozwiązanie na każdego typu serwer :) nawet prywatny ;) 

TheMinecraft

#LetsPlayOnceAgain

#TheMinecraft

Śledź nas na FaceBook/TheMinecraftpl!

Opublikowano
40 minut temu, TheRaZerPL napisał:

no ok ale bierz pod uwagę pluginy, mapy, rendering, wczytywanie, screeny ;) 8 gb to jest optymalne i najlepszego rozwiązanie na każdego typu serwer :) nawet prywatny ;) 

Wiem, że każdy najmniejszy aspekt, który gracze wykonują zabiera pewien % zasobów serwera.
Jest to oczywiste, lecz jeżeli ma to być 12 graczy, który sobie kopią na pluginach z dropem, extra poziomami, rudami i wodotryskiem, to 5GB wg. mnie spokojnie wystarczy.

Jak mówiłem, miałem serwer z 20 osobami, 5GB pamięci ram spokojnie wystarczała, było tam około 18 pluginów, a sam ram wahał się w granicach 80% użytkowania.
Ważne jest to jaki procesor oraz dysk posiada.
Bo sam ram nie odpowiada za przesył danych do i od gracza, jeżeli dysk będzie 20GB z niskim RPM to nawet nie ratuje go RAM w postaci 20GB, tak samo, mając dobry dysk i dużo RAM, trzeba mieć procesor, który to obsłuży.

Więc kłótnia o to ile RAM potrzeba na serwerze jest co najmniej bezsensowne, najlepiej jakby podał typ serwera i dodatki, które chce na nim mieć, budżet i podać mu najlepsze rozwiązanie serwera, tak aby mógł grać płynnie bez lagów i błędów

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
Dnia 11.08.2018 o 19:45, Nekrosmanteia napisał:

Wiem, że każdy najmniejszy aspekt, który gracze wykonują zabiera pewien % zasobów serwera.
Jest to oczywiste, lecz jeżeli ma to być 12 graczy, który sobie kopią na pluginach z dropem, extra poziomami, rudami i wodotryskiem, to 5GB wg. mnie spokojnie wystarczy.

Jak mówiłem, miałem serwer z 20 osobami, 5GB pamięci ram spokojnie wystarczała, było tam około 18 pluginów, a sam ram wahał się w granicach 80% użytkowania.
Ważne jest to jaki procesor oraz dysk posiada.
Bo sam ram nie odpowiada za przesył danych do i od gracza, jeżeli dysk będzie 20GB z niskim RPM to nawet nie ratuje go RAM w postaci 20GB, tak samo, mając dobry dysk i dużo RAM, trzeba mieć procesor, który to obsłuży.

Więc kłótnia o to ile RAM potrzeba na serwerze jest co najmniej bezsensowne, najlepiej jakby podał typ serwera i dodatki, które chce na nim mieć, budżet i podać mu najlepsze rozwiązanie serwera, tak aby mógł grać płynnie bez lagów i błędów

ja będe tworzył serwer survival no i ąż tyle naprawde potrzebuje ramu?

Opublikowano
Dnia 4.08.2018 o 13:09, FruzzTekYT napisał:

Serwer niestety nie utrzyma nawet 3 osób.

To jest nie możliwe, Ty serio masz chyba 1000 pluginów na nim.

8aVvxa2.png

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...