Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uzywany PC 2000-2700zł do gier...

xPatryk2011x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, odłożyłem troszkę kasy na w miarę dobry komputer.

Mój budżet to 2000-2700zł na UŻYWANEGO PC'ta.

Komputer przeznaczony będzie głownie do:

- gier , np. League Of Legends

- może streamowania

- czasami obróbka filmów (w mniejszym stopniu)

- korzystanie z internetu, a także użytek codzienny.

W okolicy znalazłem PCta, którego cena ostateczna to 2400zł, składa się on z następujących podzespołów:

Procesor:             Intel i7 6700K
Płyta główna:      AsRock B150M PRO4
Pamiec:               Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 x2
Grafika:                Gigabyte GTX1060 WF2 OC 6GB
Dysk Twardy:      HDD 1 TB Toshiba 7200rpm
Zasilacz:              SilentumPC Vero L1 600W 80+
Obudowa:            Budżetówka od ModeCom'a

Używany był około 1.5 roku, napewno po zakupie chciałbym dołożyć jakiegoś SSD 120GB. Zastanawiałbym się także nad jakimś rozsądniejszym chłodzeniem.

Cenowo wydaje mi się nie najgorzej,

wydajność raczej będzie wysoka.

Wiem, że w tym przedziale nie kupie nowego wydajnego komputera, na podobnych podzespołach kosztują około 4500zł.

Reasumując,

1. Cena jest adekwatna do podzespołów i czasu używania.

2. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie używanego gamingowego PC (karta ? ).

3. Znajdę coś lepszego w podobnej cenie ?

W ostatnim czasie wychodzę z założenia, że lepiej kupić coś używanego a markowego/dobrej jakości.

1.5 roku temu kupiłem używany laptop, który spełniał moje podstawowe wymagania dosłownie za bezcen :). Kilka dni temu wymieniłem w nim wiatraczek i paste, po za tym 0 usterek.

MOBO: Asus Pro Gamer z97

CPU: Intel CORE i5-4690K                                                             CPU cooling: Arctic 7 Pro Rev.2

RAM: Corsair Vengeance Pro Red DDR3, 2x4GB, 2400MHz, CL11  GPU: nVdia GeForce 980Ti Matrix Platinum 6GB

SSD: Kingston SSD Now 2,5'' 120GB                                               HDD: Samsung 1TB

PSU: Corsair CX750                                                                                                  TOWER: IN WIN GRone Full Tower (black)

Monitor: Acer 24' K242HLABID + LG L1918S

Opublikowano

Co do używanych i markowych sprzętów masz jak najbardziej rację. Warto dodać, że w przypadku komputerów stacjonarnych żywotność podzespółow jest naprawdę długa. Nawet zobacz na gwarancję - pamięć RAM(gwaranacja dożywotnia), karta graficzna(aktualnie to 3 lata gwarancjii) :)\

Co do Twojego zestawu uważam również, że cena jest dobra. Szkoda że płyta główna na B150, mogłoby byc lepiej.

Co do 6700K udana konstrukcja, procesor z wieloma pozytywnymi opiniami.

Pamięć, 2133 mhz DDR4, dwie kości po 8 GB? Czy 2x 4 GB. Jeśli 16 to super ;)

Zasilacz mógłby być modularny, ale myślę ze to nie będzie duży problem. Ogólnie silentium PC na +.

Obudowe bym wymienił na inną np. Zalman Z3, lub coś podobnego.

Taka mała opinia a propo zestawu :)

W tym przedziale(mówię tutaj o 2700/2800), możesz upolować jakąś okazję typu lepsza płyta głowna np. na chipset Z170 i z jakimś małym dyskiem SSD 128 GB. Trzeba poszukać.

Przy kupnie używanego komputera warto zobaczyć na temperatury przy obciążeniu ( wiadome jeśli się da), tj. procesora / karty graficznej.

Ogólnie kartę graficzną, przed kupnem warto obejrzeć, sprawdzić(posłuchać) jak chodza wentylatory, popatrzyć na złącze PCI-e czy nie ma jakichś otarć itp.

MOBO:  GA-B85M-D3H | CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz / Turbo 3.4 GHz | RAM: Geil Dragon 8 GB DDR3 CL11|
GPU:  Nvidia GeForce GTX 970 OC 4GD5T | CPU cooling: be quiet! Pure Rock BK009 |SSD: SanDisk 128 GB SSD|
PSU:
Chieftec 600W
| Tower: Zalman Z3 +

Opublikowano

Ups, do tematu wkradł się błąd - procesor jest niestety bez "K" czyli zablokowany mnożnik.

RAM 2x8GB DDR4 :)

MOBO: Asus Pro Gamer z97

CPU: Intel CORE i5-4690K                                                             CPU cooling: Arctic 7 Pro Rev.2

RAM: Corsair Vengeance Pro Red DDR3, 2x4GB, 2400MHz, CL11  GPU: nVdia GeForce 980Ti Matrix Platinum 6GB

SSD: Kingston SSD Now 2,5'' 120GB                                               HDD: Samsung 1TB

PSU: Corsair CX750                                                                                                  TOWER: IN WIN GRone Full Tower (black)

Monitor: Acer 24' K242HLABID + LG L1918S

Opublikowano

Jeśli 16 GB jest okej. Ogólnie do celów, które opisałeś tamten zestaw Ci wystarczy. 

Ja poszerpałem trochę po olx i znalazłem jeszcze coś takiego:

To jest ukryta treść, proszę

Znalazłem jeszcze jeden ciekawy zestaw, co prawda jest on bez karty graficznej ale cała reszta podzespołów to górna półka. Zawsze mógłbyś dokupić osobno używaną karte graficzną ;)

Procesor:I7 6700K 4.0 GHz,
Karta graficzna:zintegrowana,
Płyta glowna:Asus Maximus VIII Hero Alpha,
Pamięć Ram:G.Skill Ripjaws V F4-3000C15D-16GVB,
Chłodzenie:CUP SilentiumPC Grandis XE1236 V2,
Dysk Twardy:Sandisk Plus 240GB,
Zasilacz:Be Quiet Pure Power 10 600W CM,
Napęd:LG SuperMulti GH24NSD1,
Obudowa:SilentiumPC Gladius M35W Pure Black,
System:Windows 10 Home 64Bit,

MOBO:  GA-B85M-D3H | CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz / Turbo 3.4 GHz | RAM: Geil Dragon 8 GB DDR3 CL11|
GPU:  Nvidia GeForce GTX 970 OC 4GD5T | CPU cooling: be quiet! Pure Rock BK009 |SSD: SanDisk 128 GB SSD|
PSU:
Chieftec 600W
| Tower: Zalman Z3 +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...