Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Java vs C#

maciek798

Pytanie

Opublikowano

Witam serdecznie

Krótkie pytanie.

Opis problemu. Opracowanie programu nauczającego dla wybranego zagadnienia. m.in takie elementy jak:

1. Możliwość wstawiania obrazków, animacji,
  2. Pytania typu abcd / prawda-fałsz / zaznaczania -> ogólna interakcja z użytkownikiem
  3. Element pętli zwrotnej z zmianą slajdu/prezentacji/pytania/
  4. Zewnętrzna baza danych ( na login i hasło a moze nawe historie ) -> na pytania ? Nowy pomyśl
  5. Aplikacja pod użytkownika końcowego -> dostaje plik -> loguje się -> pracuje z programem.
  6. Może profil administratora ( platforma pozwalajaca dodawać nowe pytania / slajdy / prezentacje / obrazy )
  7. inne pomysły

Czas realizacji 5 lat. pytanie, jaki wybrać język do rozwiązania podobnego zagadnienia.

W ten czas wchodzi czas na naukę wybranego języka.

Nie mogę popełnic błędu, bilet w jedna stronę. Pozytywny wynik lub klapa i 5 lat z życia out bez efektu końcowego pozytywnego.

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Klasyczny fullstack MVC. Masz kilka opcji, ale wg. mnie nie ma sensu wychodzić poza frameworki. Języki musisz sam obadać, sprawdzić którego składnia najbardziej ci pasuje, bo są różne. I tak:

PHP(klasyka): Do takich rzeczy polecam frameworki typu Yii, Slim, Laravel, ale chyba najbardziej podejdzie Zend.

Ruby(lekko egzotyczne, ale również bardzo popularne, składnia python-like): Oczywiście Rails i dyskusja jest raczej zbędna.

Python: Myślę, że Django będzie dobrym wyborem.

NodeJS(według mnie wyjątkowo warto się zapoznać, bardzo przyszłościowa i nowoczesna platforma): W zasadzie Express by starczył, jednakże SailsJS w modelu MVC jest lekko przyjemniejszy.

.NET: Kombajn, oczywiście mowa o najnowszym MVC. Całkiem sporo nauki, ale platforma .NET jest dobrze płatna na rynku pracy - na pewno się przyda.

Do tego na frontend wrzucić jakiś React(polecam), Vue czy inny Angular i całość będzie śmigać aż miło ;) .

Non omnis moriar.

Opublikowano
51 minut temu, maxaz napisał:

Klasyczny fullstack MVC. Masz kilka opcji, ale wg. mnie nie ma sensu wychodzić poza frameworki. Języki musisz sam obadać, sprawdzić którego składnia najbardziej ci pasuje, bo są różne. I tak:

PHP(klasyka): Do takich rzeczy polecam frameworki typu Yii, Slim, Laravel, ale chyba najbardziej podejdzie Zend.

Ruby(lekko egzotyczne, ale również bardzo popularne, składnia python-like): Oczywiście Rails i dyskusja jest raczej zbędna.

Python: Myślę, że Django będzie dobrym wyborem.

NodeJS(według mnie wyjątkowo warto się zapoznać, bardzo przyszłościowa i nowoczesna platforma): W zasadzie Express by starczył, jednakże SailsJS w modelu MVC jest lekko przyjemniejszy.

.NET: Kombajn, oczywiście mowa o najnowszym MVC. Całkiem sporo nauki, ale platforma .NET jest dobrze płatna na rynku pracy - na pewno się przyda.

Do tego na frontend wrzucić jakiś React(polecam), Vue czy inny Angular i całość będzie śmigać aż miło ;) .

Matko....

Moje pierwsze wrażenie na Pana odpowiedź, - To ja sobie wyjdę do łopaty dołki kopać.

To musi śmigać, to musi być pięknie zrobione, tylko zasadnicze pytanie. ( doświadczenie z programowaniem zakończyło się na polimorfizmie C++, dwa certyfikaty CISCO CCNA i CCNP - mi tu nie pomogą ).

Pozostaje mi tylko prosić o dalszą pomoc, tutaj wypadałoby zadać pytanie, jednak nie wiem jakie ? Co na początek ?

Opublikowano

Na początek przeglądnij sobie tutoriale do tych języków, żeby poznać ich składnię, zasady, itd. Każdy jest inny, a nie ma sensu uczyć się wszystkich na raz. Jak już wybierzesz jakiś, szukaj w internecie tutoriali, skupiających się na podstawach języka - polecam strony typu codecademy.com . Gdy już ogarniesz sam język, możesz zacząć się uczyć frameworka. Może to brzmi skomplikowanie, ale jeśli jesteś ogarnięty, to znając absolutne podstawy programowania, języka możesz nauczyć się nawet w 2-3 tygodnie. Framework to kwestia kilku dni. Przede wszystkim, nie bój się korzystać z manuali - od tego one są, nie jesteś jakimś uber senior devem, żeby klepać wszystkie możliwe funkcje z pamięci. No i najważniejsze - bez języka angielskiego będzie trudno, bo 90% tutoriali i dokumentacji jest właśnie w tym języku.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Ja bym wybrał Python i Django, ewentualnie Flask, Pyramid. Sam tak wybrałem. Java mnie przeraziła, nie miałbym czasu na życie prywatne, bardzo dużo nauki.

Opublikowano

Najprawdopodobniej wybór padnie na C#, ze względu na jego elastyczność, dzisiaj mi trzeba to co w.w, jutro być może do tego bedzie miała powstać aplikacja Windows Form, pojutrze nie wiadomo.

Absolutne podstawy są, co prawda już widzę, że przeszadza mi szablonowy schemat myślenia, rozwiązywania problemu.

Język angielski nie jest problemem.

Problemem jest wybór, jeśli teraz wybiorę, później jak coś powstanie, nie będzie czasu na zmianę, nie będzie czasu na naukę czegoś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...