Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z wyborem szkoły ponadgimnazjalnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kończę 3 klasę gimnazjum i zamierzam iść do technikum. Dokładnie na 'technik pojazdów samochodowych'. W tym technikum patrzą przy naborze na polski (4), matematykę (2), fizykę (4), informatykę (4). Ogólnie to tak się nie uczę, ale ta średnia 3.75 jest. Strasznie jarają mnie samochody i wszystko z nimi związane. Mam parę pytań na które chciałbym znać odpowiedź:

1. Czy matematyka w takim technikum jest problemem?

2. Czy gdy szło by mi źle w tym technikum, to czy jest szansa że mogę przenieść się do zawodówki (mechanika)?

3. Czy warto robić maturę w takim technikum? I czy jest ona w ogóle do czegoś potrzebna? (studiów nie zamierzam robić, ani żadnych policealnych pierdół)

4. Czy ogólnie trudno jest w takim technikum?

Z góry dzięki.

Opublikowano

1. Na tym profilu będziesz miał podstawę, czy rozszerzenie? Jeżeli nie zależy Ci na maturze to na dwójach zdasz bez nauki ;p

2. Ta

3. Skoro technikum Ci to oferuje to czemu nie?

4. Spytaj starszych roczników co robiły na przedmiotach zawodowych.

Opublikowano

3. Skoro nie chcesz iść na studia to nie będzie ona potrzebna. A do pracy przy samochodach nikt raczej nie będzie o nią pytał. No, ale nie zaszkodzi zdać przynajmniej tych przedmiotów obowiązkowych, to nie jest problem napisać je na 30%.

4. Przez to, że interesujesz się samochodami na pewno będzie ci szło łatwiej. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
2 godziny temu, Marchwj napisał:

1. Na tym profilu będziesz miał podstawę, czy rozszerzenie? Jeżeli nie zależy Ci na maturze to na dwójach zdasz bez nauki ;p

Patrzę na plan lekcji 1 klasy tegoż profilu i mają 3 godziny matematyki w tygodniu, w tym 1 rozszerzona. 

Opublikowano
4 godziny temu, kubson733 napisał:

3. Czy warto robić maturę w takim technikum? I czy jest ona w ogóle do czegoś potrzebna? (studiów nie zamierzam robić, ani żadnych policealnych pierdół)

Matura to nic trudnego. Przez te 4 lata będą ci truć jaki to ciężki i ważny egzamin, a tak na prawdę zdać, byle zdać nie jest ciężko. Warto podejść skoro masz okazję, zawsze może się do czegoś przydać.

Opublikowano
21 minut temu, kubson733 napisał:

Patrzę na plan lekcji 1 klasy tegoż profilu i mają 3 godziny matematyki w tygodniu, w tym 1 rozszerzona. 

Czyli rozszerzenie. Pisałeś, że masz 2 z matmy w gimnazjum, sam sobie odpowiedz czy dasz radę na rozszerzeniu w szkole średniej ;P

Opublikowano

Przeżyjesz matematykę jeśli tylko będziesz się uczyć

Opublikowano

1. Nie jest problemem
2. Zazwyczaj jest możliwość przeniesienia się do innej szkoły
3. Tak, matura przydaję się w życiu, warto do niej chociaż podejść
4. Nie

Nie skończyłem takiego kierunku w technikum, ale napisałem z własnego, podobnego doświadczenia i opinii znajomych. 

185241494535326637230.png

Opublikowano

Moim zdaniem matematyka nie jest problemem, ale to w dużej mierze zależy także od nauczyciela. Są tacy którzy z litosći dadzą ci te 2 na koniec, a inni są tacy surowi, że nie przepuszczą cię do następnej klasy.

Technikum jest też o tyle lepsze, że masz mniej przedmiotów ścisłych. Dla mnie, to było dużym plusem.

Opublikowano

Naczytałem się opinii i piszą że lepsza jest zawodówka, a później technikum uzupełniające. Bo niby w technikum w ogóle nie ma praktyk, a w zawodówce za to same praktyki + płacą ci za to. Co sądzicie? xD

Opublikowano
1 godzinę temu, kubson733 napisał:

Bo niby w technikum w ogóle nie ma praktyk

Są zazwyczaj w trzeciej klasie, ale tylko miesiąc ;p

Mi by się nie chciało 5 lat być w szkole średniej.

Opublikowano
Dnia 23.05.2018 o 21:27, Marchwj napisał:

Czyli rozszerzenie. Pisałeś, że masz 2 z matmy w gimnazjum, sam sobie odpowiedz czy dasz radę na rozszerzeniu w szkole średniej ;P

Oceny w dużej mierze zależą od szkoły, nauczyciela a przede wszystkim od własnych chęci. Nie uczę się z matmy kompletnie nic, kompletnie jej nie rozumiem a na te 3 zawsze potrafiłem wyciągnąć praktycznie nic nie robiąc, ale to pewnie wynikowa kilku czynników. Skup się na matmie i zawodowych a na resztę rób sobie ściągi (jest kilka b. dobrych sposobów, jakbyś chciał to PW)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...