Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie uruchamia się z nową kartą graficzną

weCzarek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Ostatnio udało mi się kupić ostatnią część do nowego komputerka

CPU: Intel Pentium G4560 3.5GHz
GPU: AMD Radeon R7 240 1GB/ NVIDIA GTX 760 2GB
PSU: SPC Vero L2 500w
CASE: SPC Regnum RG2
HDD: 1TB 7200RPM Toshiba P300
MOBO: Asrock H110M R.3 DVS

I parę dni temu, przychodzę szczęśliwy do domu, wiedząc, że kurier przywiózł mi nowe GPU. Bez wahania zamontowałem kartę, podłączyłem zasilanie 8pin-owe, wszystko uruchamiam i..... niespodzianka. Brak syngału. Wszystko normalnie chodzi, komputer uruchamia się na karcie zintegrowanej i na starej już grafice R7 240 1GB, ale gdy tylko wykryje że GTX 760 jest podłączony do slotu PCIE Express to odmawia posłuszeństwa i pod żadnych pozorem nie wykazuje chęci wyświetlenia obrazu.

Próbowałem restartować BIOS, bawiłem się z różnymi opcjami, ale nic z tego. Wiatrak w GPU chodzi, więc wydaje mi się, że karta powinna być sprawna. Co do prawdy, kupiłem ją używaną, jednak od SuperSprzedawcy (na allegro ofc) który miał ponad 6000 pozytywnych komenatrzy i 0 negatywnych. Czytając Internety, pomyślałem, że może zasilacz nie jest wstanie "zasilić" GPU. Ciężko mi to jest jednoznacznie stwierdzić. Z kalkulatoru poboru mocy PSU, wynika, że 500w powinno być jak najbardziej wystarczające. Ktoś coś? Jak to naprawić, żeby karta działała? Już nie mam pomysłów. Chyba, że zamiast zasilania 8pinowego, spróbowałbym kupić adapter 2x molex na 8pin. Niestety, nie jest zbytnio dostępny w moich okolicach.

117-AwardImgMaster-1475160600.png

Opublikowano

A sterownik od nowej karty graficznej wgrałeś + usunąłeś przed instalacją nowego sterownika do karty ten stary sterownik?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...