Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam do was pytanie, a mianowicie jak usunąć wirusa z routera??

Problem polega na tym że niektóre strony jak i choćby firefox sync po próbie połaczenia wyskakuje "przekroczono limit połaczenia" to samo przy próbie pobrania firefoxa bądź odwiedzenia onet.pl czy speedtest.net

Jestem pewien że to router ponieważ podłączając komputer bezpośrednio do kabla łącza szerokopasmowego i skonfigurowania pppoe wszystko śmiga....

System napewno jest czysty komputer 2 tygodnie temu (po złapaniu wirusa) został sformatowany...

3 dni temu miałem laptopa do sformatowania i również na nim to występowało odrazu po formacie.

Router to 8Level WRT-150 smart.

Opublikowano

Nic nie ustawiaj tylko daj na automatyczne ustawienia po resecie routera.  Użyj DNS co dostałeś od dostawcy. 

KONIECZNIE ZMIEŃ HASŁO DO ROUTERA !

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ustawienia fabryczne zrobione. Od dostawcy nie mam dns lecz adres ip login oraz haslo do PPPOE przez ktore otrzymuje połaczenie. Hasło zmienione 3 krotnie na coraz silniejsze :/ 

Opublikowano

Nie musisz mieć, samo się ustawia.  Wynika z tego że masz gdzieś nadal wirusa i zmienia on ustawienia. 

Odpisz DNS swojego ISP ( info pewnie gdzieś na jego stronie jest , ewentualnie zapytaj supportu)  i ustaw wszystko ręcznie. Nie używaj żadnych publicznych DNS co podano wyżej i dopiero sprawdź jak działa net i czy jest dalej wirus. 

Inna sprawa to że część routerów ma błędy w oprogramowaniu i prze te luki wirus instaluje się automatycznie.  Aktualizowałeś firmware routera ? Jak nie to zrób to i zainstaluj najnowszy jaki znajdziesz na stronie producenta albo jaki wyszuka router jeśli ma auto aktualizacje. 

Opublikowano
9 godzin temu, Ktosiu napisał:

Nie musisz mieć, samo się ustawia.  Wynika z tego że masz gdzieś nadal wirusa i zmienia on ustawienia. 

Odpisz DNS swojego ISP ( info pewnie gdzieś na jego stronie jest , ewentualnie zapytaj supportu)  i ustaw wszystko ręcznie. Nie używaj żadnych publicznych DNS co podano wyżej i dopiero sprawdź jak działa net i czy jest dalej wirus. 

Inna sprawa to że część routerów ma błędy w oprogramowaniu i prze te luki wirus instaluje się automatycznie.  Aktualizowałeś firmware routera ? Jak nie to zrób to i zainstaluj najnowszy jaki znajdziesz na stronie producenta albo jaki wyszuka router jeśli ma auto aktualizacje. 

Router zaktualizowany (niestety po obsadzeniu wirusa).  Inaczej niż przez podanie loginu i hasła nie skonfiguruje połączenia pytałem o to dostawce takie mają nwm "procedury" (nie wiedziałem jak to nazwać)

Mój dostawca twierdzi że jedynym ratunkiem dla routera jest deinstalacja całkowicie oprogramowania i wgrania na nowo (choć i to nie zawsze pomaga) zależy mi tak na tym ponieważ niedługo wylatuje z kraju a nie chce żeby rodzinie się niespodzianki jakieś działy :/

Opublikowano

No to sobie zrób, przecież to nie problem ściągnąć nowy firmware na dysk, odłączyć router od INTERNETU , zresetować do ustawień fabrycznych,  wgrać nowy soft i od razu zmienić hasło do logowania na router, tak samo jak i domyślny port. Przy okazji można też wyłączyć dostęp do routera z poza sieci domowej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...