Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DNS-y, które poprawiły działanie forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim. 

Ostatnio przeglądając internet trafiłem na film LinusTechTips. Youtube
Pomijając bardzo clickabitowy tytuł jest tam bardzo fajny tip, który wydaje się mieć duże oddziaływanie na MPCforum!

Tłumaczę i objaśniam. Linus mówi o tym, że firma CloudFlare stworzyła serwer DNS, który ma przyśpieszenie działania internetu. Jak to działa? Polecam obejrzeć oryginał. Nie jestem specjalistą, jednak starałem się to testować już jakiś czas i widzę pewne poprawy. Ładowanie się samego forum trwa o wiele szybciej oraz nie ma żadnych błędów. 

Nie chcę przypisywać sobie tego, polecam wszystkim spróbować samemu :)

Jeśli chodzi o same DNS-y:
1.1.1.1
1.0.0.1

Jest ktoś jeszcze kto testował? Czy to zwykły przypadek, czy ktoś jednak zauważył jeszcze poprawę?

CPU: i7 5820k GPU: Asus GTX 660 RAM: G.Skill Ripjavs 4 16Gb MOBO: Gigabyte x99 Gaming 5P CASE: FD Define XL

Klawiatura: Sharkoon SkillerMech SGK1 Mysz: Razer Naga 2012 Headset: Sennheiser HD558 Mikrofon: Novox NC-1 Monitor: Syncmaster TA350

Opublikowano
29 minut temu, Wujek Google.pl napisał:

który wydaje się mieć duże oddziaływanie na MPCforum!

Nie nie, mpcforum nie pomoże nic poza ogarnięciem spraw technicznych przez osoby za to odpowiedzialne xD

Opublikowano
9 godzin temu, Marchwj napisał:

Nie nie, mpcforum nie pomoże nic poza ogarnięciem spraw technicznych przez osoby za to odpowiedzialne xD

Owszem, nie ma nic lepszego niż działanie u źródła :v Przynajmniej mam teraz substytut działającego mpcforum :D 

CPU: i7 5820k GPU: Asus GTX 660 RAM: G.Skill Ripjavs 4 16Gb MOBO: Gigabyte x99 Gaming 5P CASE: FD Define XL

Klawiatura: Sharkoon SkillerMech SGK1 Mysz: Razer Naga 2012 Headset: Sennheiser HD558 Mikrofon: Novox NC-1 Monitor: Syncmaster TA350

Opublikowano

Jasne, że przypadek. Odpytywanie serwera DNS ma jedynie na celu zlokalizowanie adresu ip serwera po nazwie domenowej i tylko tyle.

Opublikowano

Oczywiście, głupotą i totalnym lamerstwem jest twierdzić że internet staje się szybki przez zmianę DNS.  Ktoś po prostu nie zrozumiał co znaczy przyspieszenie na DNS-ach, spowoduje to WCZEŚNIEJSZE wczytanie strony ze względu na szybsze znalezienie serwera docelowego. Transfery pozostają zawsze na tych samych poziomach bez względu na DNS.  

Tak przy okazji , używanie innych DNS niż DNS operatora internetu powoduje często  przekłamania w infornacjach, np może pokazywać niski ping mimo o wiele wyższego normalnie.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...