Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Był już taki poradnik na MPC, ale sprzed ponad 6 lat oraz jego oceny nie były ciekawe. 
Sposoby zawarte tutaj nie dadzą Ci 100% "sławy" serwera :) Staraj się je stosować, a być może i tobie się uda 🙂

!UWAGA! Tekst jest dość długi, dlatego zalecam przeczytać cały. Warto, jeżeli zamierzacie otworzyć serwer, lub już go macie :D 

Więc zacznijmy:

1. Pomysł
Najważniejszą rzeczą jest - pomysł! Bez niego nic nie zdziałasz. Nie podpierdzielaj kradnij pomysłu innej osoby (o kradzieżach pomysłów w innym punkcie). 
Jak "wymyślić" pomysł? Siądź przy komputerze, poświęć godzinkę, może 2, czy 3. Zacznijmy od czegoś prostego:

· nazwa - ważna, a rzec można, że bardzo ważna część serwera. Dlaczego? To ona będzie domeną (nie chodzi o domenę internetową, o tym za chwilkę) serwera - to właśnie z nią będzie kojarzony twój serwer. Ktoś rzuci hasło "hypixel", a ty już wiesz o co chodzi. Nazwa musi być prosta, krótka i zwięzła. Najlepiej jakby kojarzyła się z trybem serwera. Kolejną częścią tego podpunktu będzie sprawdzenie tego, czy przypadkiem nie ma już zarejestrowanej takiej domeny (internetowej) ani takiego serwera, przecież mamy być oryginalni... 
· tryb - to również ważna rzecz przy tworzeniu serwera, to dzięki niemu gracze będą się interesować serwerem.  Ważne, żeby tryb nie był oklepany i aby co 2 serwer nie był na tym trybie. Jest wiele fajnych nowych trybów, a może sam wymyślisz nowy? Tryb musi być równie oryginalny jak EasyHC (rzecz jasna w 2013 roku). Wtedy był szał na ten tryb, każdy robił taki serwer (a to zostało do dzisiaj). Stwórz taki tryb, który będzie kojarzony z twoim serwerem.  Mówiąc EasyHC możesz myśleć o wielu serwerach, a teraz pomyśl o trybie np. "BedWars" - kojarzysz go z hypixelem oraz z może 2 polskimi serwerami. 
UPDATE 2020: widać po 2 latach od publikacji, że właściciele serwerów zainspirowali się hypixelem i teraz serwerów BedWars jest bardzo dużo.  Spróbuj wymyślić coś swojego, to bardzo ważne. Nikt nie chce grać w kółko to samo od wielu lat...
· wersja - nie wiem czemu, ale przyjęło się, że wiele serwerów stoi na okropnie starych wersjach pokroju 1.7/1.8, które już są przestarzałe, a co najważniejsze NIEWSPIERANE! Posiadają wiele błędów (bugów), serdecznie odradzam korzystanie z nich.
· kradzież pomysłów - to nie jest nic bardzo złego. Zżynanie 1 do 1 jest rzeczywiście chamskie i ogólnie nie zalecam tego robić, ale po gruntownych zmianach w czyimś projekcie może okazać się, że wyjdzie coś równie fajnego, ale innego.
· co jeszcze wymyślisz - bądź kreatywny - bez tego nic nie zdziałasz

2. Ekipa
Kolejne - ekipa! Bez dobrej ekipy nic nie zrobisz! Najważniejsze jest:
· zgranie - ważne, żeby ekipa była zgrana
· wzajemne uzupełnianie, czyli ty jesteś od tego, ty od tego
· każdy każdego lubi, a bynajmniej znosi - po co komu jakieś kłótnie? Albo zostajecie oboje, albo oboje wylatujecie
· kultura wobec siebie - jak ktoś pyskuje podskakuje do właściciela, to niech pomyśli, czy w ogóle chce kontynuować współpracę z tym serwerem, a może to czas na własny?
· miłość przyjaźń - warto by administracja się kochała się przyjaźniła i żeby się znali "w realu" (lub w biedronce, jak kto woli), oczywiście nie możecie się kłócić ;D

· WIEK - ważne, by każdy był w twoim wieku, z takimi najbardziej się dogadasz. Najlepiej 13+, a jeszcze lepiej 16+ 
UPDATE 2020: Definitywne minimum dla rang administracyjnych to 16+, a jeszcze lepiej 18+. Dla moderacji/helperów chociaż 15+... :D

3. Realizacja
Następnie - realizacja swoich planów. Jeżeli spełniłeś już punkt 1. "Pomysł" to musisz go zrealizować prawda? Poniżej poprawna kolejność realizacji:
3.1a. Przygotowanie pluginów - pluginy - wartp zadbać, by kilka było autorskich, prawda? Nie muszą być wszystkie! Pluginy typu AuthME, czy PermissionsEX to podstawa KAŻDEGO serwera. 
UPDATE 2020: odradzam stosowanie pluginów: Essentials, PermissionSEX itp. na nowszych wersjach - istnieją o wiele lepsze ich odpowiedniki, np. EssentialsX oraz LuckyPerms!
3.1b. Przygotowanie mapy - powinna być na autorskim biomie (o ile w twoim trybie będzie chodzić o eksplorację świata) oraz spawn (o ile będzie), to powinien być również autorski

3.1c. optymalizacja serwera - najważniejsze, co może być (poradników jest już masa, mogę jakoś je zredagować)
UPDATE 2020: na pewno nie stworzysz dobrego serwera na Craftbukkicie, nawet na Spigocie. Skorzystaj z nowych forków pokroju Paperspigota / Tuinity (polecam ten 2). Pluginy optymalizacyjne również odradzam, bo więcej szkodzą.
3.2. Reklama, fanpage oraz fani - dlaczego 3 różne rzeczy w 1 punkcie? Bo wszystko się sprowadza do założenia fanpage. Fanów zdobywasz poprzez reklamę fanpage. Popularne ostatnio są ankiety, tj. złote jabłko daj serduszko, zwykłe jabłka daj like itd. Warto zainwestować trochę pieniążków również w promowanie posta, na facebooku. Zalecam również udostępnianie postów na grupach związanych z Minecraftem, ale bez przesady, gdyż można zarobić bana w grupce, jak i na facebooku. Przed realizacją punktu 3.2 przejdź do 4.3 i wróć znów tu :D 
UPDATE 2020: fanpage nadal są popularne, aczkolwiek trochę się znudziły. Zachęcam do korzystania z list serwerów Minecraft (mogę takową listę wykonać) i dodania tam swojego serwera 😉

4. Hosting
Teraz czas na wybór dostawców!
1. Na początek zalecam zaopatrzyć się w serwer gry, czyli Minecraft. Na rynku jest wiele hostingów (np. titanaxe, enderchest, craftserve, itp.). Jednakże który z nich wybrać? Jaką ofertę? Nie dajcie się nabrać na "Serwer Minecraft bez żadnych limitów RAM i slotów!" To wszystko to jedna wielka ściema. Kupując taki serwer masz określony limit, więc główne założenie tej oferty przestaje istnieć. Stanowcze NIE dla takiej oferty.
Polecam hosting t**an*xe. Czemu? Dość stabilne usługi, nawet dobre ceny.
Na start - hosting serwerów będzie dobry, jeżeli serwer będzie przerastać nasze oczekiwania - szybciutko przeskakuj na potężnego VPS'a! :D  

UPDATE 2020: Nie wiem, czy kiedykolwiek dobrym wyborem jest hosting Minecraft, wydaje mi się, że kłamstwa hostingów, overselling itp. stanowią dobrą podstawę do stawiania tam serwera. Polecam aktualnie OVH lub LVLUP - z moim kodem "hyremhws" macie 10% taniej 😉
2. Kolejny krok to strona internetowa. Zawsze te oferowane przez hosting serwera Minecraft są takie same jak tysiąc milion innych. Dlatego warto przejść na hosting stron. Ja osobiście polecam hekko lub atthost - szybko i tanio. Sam mam tam kilka stron i wszystko hula (nie, to nie jest reklama).
3. Domena, powiedzmy, że zapomniałem o niej wcześniej, aczkolwiek nie znalazłem na nią miejsca. Polecam kilku rejestratorów domen, np. OVH. Wielu z nich oferuje domeny za darmo na pierwszy rok, więc możecie zobaczyć przez pierwszy rok, czy wasz serwer wypali czy nie - nie płacąc w ogóle za domenę. Nie polecam tego, bo gdy już wypali - to w 2 roku płacicie za ten pierwszy + przez następne lata cena najprawdopodobniej będzie wzrastać (im dłużej ją macie, tym bardziej jest rozpoznawalna, tym bardziej wam na niej zależy, tym więcej ceni ją sobie rejestrator).

Pomyśli ktoś, dlaczego polecam hostingi? Ponieważ na start warto skorzystać z usług hostingu. Może serwer nie wypali i VPS (oraz kasa na niego przeznaczona) się zmarnuje? 

Tzw. ryzyko inwestycji. Mówi się trudno 🙂

5. Reklamy
No, no. Zbliżamy się do końca. Reklamy są ważne, i mimo, że mówiłem już o nich w punkcie 3.2, to nie tylko Facebook istnieje! Wielu YouTuberów za darmo i odpłatnie zaoferuje wam reklamę. Ale, ale - coś muszą reklamować. Często youtuberzy nie potrafią nagrać reklamy, dlatego zalecany jest zakup traileru i jednego z youtuberów, który się tym zajmuje. Potem dopiero reklama u innych youtuberów.

6. START
Dzień po starcie jest 10 osób. Nie przejmuj się, to, że na starcie było ich 5 razy tyle - nie znaczy, że nikt nowy nie przybędzie. Pamiętaj, że reklamy można wrzucać tuż po starcie, jak i przed startem. Nie ma żadnych przeciwwskazań... Dlatego szukaj kolejnych youtuberów, podsyłaj pieniążki i trailer i jedziemy.

CO SIĘ DZIEJE, PO ZROBIENIU WSZYSTKICH KROKÓW?:

Zakończenie opowiadania - Teraz czas na zakończenie

Twój serwer radzi sobie całkiem nieżle. Rekord jednoznacznie pobity, może dlatego, że dzisiaj sobota? Mam nadzieję, że graczy będzie coraz więcej.

Oraz, że twój serwer skończy tak samo, jak serwer z mojego "opowiadania".

Weźcie moje rady do serca i pomyślcie nad tym, czy sprostacie powyższym obowiązkom. Są to tylko i wyłącznie moje przemyślenia i rady. Nie zmuszam nikogo do ich stosowania, to tylko zalecenia :D

Tutaj mały Q&A, odpowiadam na pytania z źródeł zewnętrznych (w moim kierunku) oraz jak jakieś się pojawią, to stąd. Dlatego śmiało pytajcie! <3
Q&A:

Cytat

A co, jeżeli nie mam aż takich środków na przeprowadzenie wszystkich punktów?

Rozwiązań jest kilka:

1. Nie rób serwera, bo prawdę mówiąc jest to nietania rzecz

2. Znajdź naiwniaka, który Cię będzie sponsorować twój serwer.

3. Znajdź administrację i dodaj składki. Nie polecam brania pieniędzy od rang niższych niż admin. Jestem zdania, że "Helperowi, technikowi czy budowniczemu powinno się płacić, a nie wymagać od nich pieniędzy. Jeżeli nic nie dajesz to nie wymagaj".
UPDATE 2020: fatalny pomysł ze składkami. DEFINITYWNY zakaz składek.

Cytat

Czy serwer bez domeny (z subdomeną od hostingu) może być popularny?

Jeżeli naprawdę wykaże się ten serwer wyjątkową pomysłowością i oryginalnością to myślę, że tak, lecz domenę zawsze warto mieć.
UPDATE 2020: w erze, gdzie domena kosztuje marne 50zł na rok, myślę, że warto ją posiadać. Wizerunkowo serwer słabo wypada z subdomeną hostingu.

Cytat

Technik za darmo?

Teraz nie ma nic za darmo - dobrze = płacisz. Pluginy nie muszą być autorskie, ale gdy serwer się rozrośnie to nie zapomnij o nich. Aaa, nie kłam w żadnych reklamach, że je masz, skoro ich nie masz, bo wystarczy jedna komenda i wiadomo wszystko :D

Do zobaczenia kiedyś, jeśli pomogłem - polub 🙂

Jeśli twój serwer wypali - nie zapomnij o mnie haha ;D

Pozdrawiam :D 

Jeśli ci pomogłem to daj lajka ❤️ 

• Biter. zmienił(a) tytuł na Jak wypromować serwer?
Opublikowano

Napisałeś oczywiste rzeczy, dodatkowo słabo się to czyta z tą "różnorodnością" kolorów. 

Opublikowano

Żeby się serwer wybił nie potrzeba żadnych reklam, starczy, że serwer będzie i gracze sami przyjdą ;)

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano
13 godzin temu, dawidex335 napisał:

Żeby się serwer wybił nie potrzeba żadnych reklam, starczy, że serwer będzie i gracze sami przyjdą ;)

Gdzieś reklama musi być, żeby ktoś się o IP serwera dowiedział. 

Opublikowano
6 godzin temu, Blackovskyy napisał:

Gdzieś reklama musi być, żeby ktoś się o IP serwera dowiedział. 

Na stronach typu minecraft-list starczy ;) 

Opublikowano
Dnia 3.05.2018 o 17:23, Blackovskyy napisał:

Napisałeś oczywiste rzeczy, dodatkowo słabo się to czyta z tą "różnorodnością" kolorów. 

Kolory przyciągają wzrok, a do tego wyróżniłem nimi niektóre elementy

Dnia 5.05.2018 o 16:19, dawidex335 napisał:

Uwierz, reklamy są potrzebne.

Dnia 6.05.2018 o 12:32, dawidex335 napisał:

Na stronach typu minecraft-list starczy ;) 

Nie starczy

Dnia 6.05.2018 o 15:01, SeZeVx napisał:

Masz + za staranie :)

Dzięki, jedyny docenił :D

Opublikowano
21 godzin temu, GamePL7 napisał:

Kolory przyciągają wzrok, a do tego wyróżniłem nimi niektóre elementy

Uwierz, reklamy są potrzebne.

Nie starczy

Dzięki, jedyny docenił :D

Na serwerze mieliśmy rekord: 1155 graczy, bez żadnych reklam, coś jeszcze chcesz dodać? :) 

Opublikowano
Dnia 10.05.2018 o 15:42, dawidex335 napisał:

Na serwerze mieliśmy rekord: 1155 graczy, bez żadnych reklam, coś jeszcze chcesz dodać? :) 

tylko poproszę o ip

Opublikowano
9 godzin temu, GamePL7 napisał:

tylko poproszę o ip

VictoryCraft.net, teraz gra oczywiście mniej graczy niż wtedy, ale wyniki nie są złe.

Opublikowano
1 godzinę temu, dawidex335 napisał:

VictoryCraft.net, teraz gra oczywiście mniej graczy niż wtedy, ale wyniki nie są złe.

image.png

#zero_reklam

Opublikowano
10 godzin temu, GamePL7 napisał:

image.png

#zero_reklam

Zobacz na kanały, po ile mają subów :) 

Opublikowano
Dnia 13.05.2018 o 20:45, dawidex335 napisał:

Zobacz na kanały, po ile mają subów :) 

czyli to zerowa reklama?

Opublikowano
Dnia 18.05.2018 o 21:42, GamePL7 napisał:

czyli to zerowa reklama?

Tak, prędzej to jest promocja dla tych kanałów, gdyż zdobywają wyświetlenia od graczy serwera :) 

Opublikowano
7 godzin temu, dawidex335 napisał:

Tak, prędzej to jest promocja dla tych kanałów, gdyż zdobywają wyświetlenia od graczy serwera :) 

Tak więc nasze zdania są niestety rozbieżne 

Opublikowano

@dawidex335

To widać jak dbasz o graczy, weż typie kys.

Jak byś wiedział taki gracz przyniesie wiecej graczy niż yebana reklama na mcliscie na której można nabijać diamenty.

Polecam ci skoczyć z mostu, przecież tam woda jest.

/

Co do samego tematu to niby poradnik przydatny, lecz bez youtubera nic nie wyjdzie.

1.png

Opublikowano
Dnia 27.05.2018 o 23:19, Catha napisał:

@dawidex335

To widać jak dbasz o graczy, weż typie kys.

Jak byś wiedział taki gracz przyniesie wiecej graczy niż yebana reklama na mcliscie na której można nabijać diamenty.

Polecam ci skoczyć z mostu, przecież tam woda jest.

/

Co do samego tematu to niby poradnik przydatny, lecz bez youtubera nic nie wyjdzie.

O co ci chodzi?

Gracz serwera nagrywa filmik z serwera i oglądają to inni gracze, skąd to głowy wpadł ci pomysł o dbanie, o graczy.

Już udowodniłem, że bez youtubera coś wyjdzie, więc nie wiem w czym problem ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poradnik bardzo fajny, wszystko dobrze wyjaśnione, ale na przyszłość polecam popracować nad estetyką.

Podobają Ci się moje wypowiedzi lub Ci pomogłem? Wystaw mi punkt reputacji!

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja zaproponuje cos odwrotnego. Jesli chcesz poniesc kleske z postawionym serwerem,

to nalezy wykupic takowy najlepeiej jak ja, na trzy miesiace i uzerac sie z biurem obslugi klienta.

Serwer dziala jak suport, czyli zazwyczaj nie dziala, a jak juz dziala to tak by lagi uniemozliwialy granie na nim.

Serwer czysty bez dodatkow, tylko Premium.

Ten "polecany"  :4_joy: hosting to www.enderchest.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik stworzony czytelnie, estetycznie i przede wszystkim, na temat. Myślę, że może być pomocny dla początkujących ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Poradnik jest całkiem rozrywkowy, ale myślę, że zarządzanie serwerem wymaga tak szerokiego spektrum umiejętności, że nie sposób objąć tego w taki skrótowy sposób, z tak nikłym omówieniem zagadnień.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik ciekawy i estetyczny! Myślę, że nie jednej osobie się on przyda

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...