Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pamięć ram i dysk ssd do laptopa Asus F553MA

Layos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zgłaszam się do Państwa z prośbą pomocy doboru odpowiedniej pamięci ram jak również dysku twardego do mojego poczciwego laptopa.

Posiadam laptop Asus f553ma-sx418b, nigdzie niestety nie mogę znaleźć informacji ile slotów pamięci ram on posiada jak również ile maksymalnie pamięci mogę zamontować i jaka ma być to dokładnie pamięć. Jak również nie doszukałem się informacji jaki kontroler SATA posiada, a chciałbym zamontować jakiś dysk SSD 128GB. aby poprawić jego wydajność.

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Ilość  slotów RAM możesz sprawdzić, odkręcając zaślepkę od pamięci - ona nie powinna być zaplombowana (prawdopodobnie masz 2 sloty); pamięć to klasyczne, laptopowe DDR3. Co do dysku - prawdopodobnie masz SATA3, ale możesz podpiąć jakiś pożyczony SSD i sprawdzić prędkość - jeżeli nie będzie kilkaset MB/s, to niestety masz SATA2 i SSD nie pociągnie na pełnej prędkości.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Niestety tutaj nie ma osobnej klapki od pamięci ram, a dolne śruby trzymają wyłącznie górną część z klawiaturą, także sprawdzenie czy też wymiana wiąże się z demontażem górnej maskownicy wraz z całą klawiaturą, a jako iż pamięci są od spodniej strony trzeba wyjąć całą płytę główną. Dlatego wolałbym rozwiązanie troszkę mniej inwazyjne przynajmniej na tym etapie.

Jeżeli chodzi o dysk SSD to niestety nie mam od kogo pożyczyć, interesuje mnie głównie czy będzie tam SATA 2 czy też 3. Bo jedyne co udało mi się wyczytać na zagranicznej stronie to informacja o złączu SATA ale nie opatrzonym żadną cyferką.

Opublikowano

Tryb transferu pokazuje SATA/300 | SATA/600. Także rozumiem że mam SATA 3 tak ?

Wciąż jednak nie mam żadnych informacji odnośnie pamięci ram. Znalazłem jedynie informację że pamięci powinny być DDR3L oraz maksymalna pojemność 8 GB, natomiast nie ma nigdzie informacji ile jest slotów, czy są dwa czy też tylko jeden.

Opublikowano

Jeden z tych parametrów to to, co może obsłużyć dysk, a drugi to to, co masz. Jak najedziesz myszką to ci pokaże, co jest co.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Okey dziękuję bardzo, w takim razie jedna wątpliwość została już rozwiana, teraz jeszcze nie wiem jak poradzić sobie z tą pamięcią RAM.

Opublikowano

CPU-Z w zakładce "SPD" powinno pokazać liczbę slotów. Po innych zakładkach też możesz poszukać.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Dziękuję za pomoc strzał w dziesiątkę. W zakładce "SPD" Pokazuje Slot 1 gdzie mam 4GB i Slot 2 który obecnie jest nieaktywny zapewne z powodu braku zainstalowanej pamięci.

Temat można zamknąć myślę że został już wyczerpany. Jeszcze raz dziękuję za szybką pomoc, oby więcej takich osób ! :)

Opublikowano

Pamieć to sobie odpuść bo możliwe są modele do  8 Gb a w tym modelu TYLKO 4 Gb , po problemie z szukaniem pamięci, kup nowy co ma 8 Gb to będziesz miał. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
14 godzin temu, Krzysztofnowak napisał:

Szukasz dobry tani dysk SSD polecam BIWIN 120GB 2,5'' SATA A3 Series MLC https://www.x-kom.pl/p/398137-dysk-ssd-biwin-120gb-25-sata-a3-series-mlc.html kości MLC a kosztuje tylko 119 zł :)

Dziękuję za sugestię, właśnie zaczynałem szukać czegoś sensowne w rozsądnych pieniądzach. Także chyba się zdecyduję na ten zakup.

5 godzin temu, Ktosiu napisał:

Pamieć to sobie odpuść bo możliwe są modele do  8 Gb a w tym modelu TYLKO 4 Gb , po problemie z szukaniem pamięci, kup nowy co ma 8 Gb to będziesz miał. 

Nie rozumiem co ma wnosić twoja wypowiedź, sprzęt kupiłem kilka dni temu dlatego nie zamierzam go zmieniać, a producent wyraźnie podaje iż możliwe jest rozszerzenie pamięci do 8 GB, także w tym modelu 4 GB były standardowo a nie że nie można zwiększyć. Pamięć już jest w drodze, także upgrade zaraz po weekendzie majowym.

Opublikowano

Co najwyżej może masz szczęście  że nie masz wersji z wlutowanym RAM i wymiana 4 Gb kości na kość 8 Gb może się udać. 

Laptop ma 1 slot ram pod płytą główną,  jest dostępny tylko po odkręceniu płyty głównej. Gwarancja na laptop idzie się walić. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Laptop ma i tak ponad 2 lata także gwarancja dawno poszła się walić :). Laptop dziś rozebrany od razu wyczyszczony, pamięć nie lutowana w slocie kość 4GB także czekam aż przyjdzie taka sama tylko 8GB, także operacja powinna się powieść.

EDIT.

Kość pamięci zmieniona z 4GB na 8GB tego samego producenta o takich samych parametrach. Laptop bez najmniejszego problemu ją znalazł i ruszył.

Co ciekawe urządzenie sygnowane jest modelem F553MA natomiast płyta główna ma oznaczenia X553MA, zapewne w większości tych bliźniaczych modeli były montowane takie same. Tak czy inaczej temat uważam za wyczerpany.

Dziękuję wszystkim za swój wkład oraz pomoc, temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...