Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy karta graficzna może uszkodzić sprzęt?

Swifty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.Kolega zakupił za 200 zł niby uszkodzonego software'owo gtx 780.I właśnie.Czy jeżeli karta byłaby uszkodzona w ten sposób czy mechaniczny to czy jest w stanie uszkodzić mój sprzęt? Płyte główna czy cokolwiek innego?

Edit Czy Corsair VS 550 uciągnie tego 780?

Opublikowano

Jedyna opcja to uszkodzenie płyty głównej/zasilacza przez zwarcie w obwodzie karty graficznej, jednakże do tego potrzebne byłoby uszkodzenie mechaniczne, a w większości przypadków zasilacz i MOBO posiadają odpowiednie zabezpieczenia, więc komputer po prostu by się nie uruchomił, bądź by się resetował.

Jeżeli to usterka softowa, to raczej nie ma ryzyka.

Non omnis moriar.

Opublikowano

Moja płyta to asrock z370 pro 4 no i corsair vs 550 i tak nie chce,żeby mi to pierdyknęło.Jeżeli będzie działa mechanicznie(?) to software czy cokolwiek mi kompa nie strzeli>?

Jeżeli w GPU-z ją  wykrywa to usterke mechaniczną można wykreślić?

Opublikowano

Najlepiej będzie jak opiszesz, na czym owa "softowa" usterka polega - co się dzieje?

Non omnis moriar.

Opublikowano

Jeśli jest to wada fabryczna, śmiało pisałbym do supportu/kontaktował się bezpośrednio z NVIDIA poprzez ich stronę :)
Co do zasilacza, bez problemu uciągnie te kartę.
Co do uszkodzenia pozostałych podzespołów, nie ma się czego obawiać. Karta jest podłączona bezpośrednio do płyty głównej, musiałoby przejść napięcie przez płytkę spowodowane najczęściej wadliwym zasilaczem.

MOBO:  GA-B85M-D3H | CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz / Turbo 3.4 GHz | RAM: Geil Dragon 8 GB DDR3 CL11|
GPU:  Nvidia GeForce GTX 970 OC 4GD5T | CPU cooling: be quiet! Pure Rock BK009 |SSD: SanDisk 128 GB SSD|
PSU:
Chieftec 600W
| Tower: Zalman Z3 +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...