Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

update ośmioletniego komputera

Roofi16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko :D mam takiego staruszka, w którym padł dysk twardy.. pomyślałem sobie że z tej okazji może by spróbować coś nowego wsadzić..

Dlatego piszę do Was z zapytaniem, czy warto i na co wymienić ? Części oczywiście bym raczej używane kupował, bo raczej nowych do takiej starej głównej nie zakupię i tak :D

Chcę wymienić procesor, kartę graficzną i ewentualnie zasilacz(jak najniższy koszt, byle by jeszcze pograć na nim)

Chciałbym na takim komputerze pograć na pewno w Gta 5, Fortnite i cs:go.. i już wam wymieniam specyfikację obecną:

Płyta główna: Asus M4N68T-M (gniazdo AM3)

Procesor: Amd Athlon II X4 630

Karta graficzna: MSI Radeon HD5770 

6 GB RAM, zasilacz lc-power 550w

27722139c3fd37da.png
Opublikowano

Z tym mobo będzie problem . Jeśli chciałbyś osiągnąć powyżej 30fps w gta 5 to mobo do wymiany . Na am3 nie ma procesora który pozwalałby na płynna grę w gta5 czy fortnite . Najtaniej będzie znaleść mobo z intelem . 6gb ram wystarczajaco do gta 5 ( na 4 gb gralem z q6600 i 750ti) . Jeśli twój zasilacz ma  6pin to nie ma sensu go wymieniac gdyz bedzie wystarczajacy . 

Moja propozycja : 

intel g4560 ( używkę kupisz za 150zł+- i nawet taniej widziałem )

Mobo do tego intela lga1151 z ddr3(abyś mógł ramy przełożyć) : ( na olx czy tez alledrogo mozna wyrwac z przesylką za 120zł) 

Grafika aby było najtaniej gtx750ti możesz już na olx sprawną dostać za 250zł lub taniej wylicytować na alledrogo.

Zalecałbym do tego ssd dysk . 150zl+- ( nawet taniej uzywany mozna kupic )

Więc za niecałe 700zł możesz pograć płynnie w gta5 , cs go , fortnite jak i inne gry :)

Pozdrawiam

BUM

Opublikowano
20 godzin temu, mkkmarcin napisał:

intel g4560 ( używkę kupisz za 150zł+- i nawet taniej widziałem )

Mobo do tego intela lga1151 z ddr3(abyś mógł ramy przełożyć) : ( na olx czy tez alledrogo mozna wyrwac z przesylką za 120zł) 

Grafika aby było najtaniej gtx750ti możesz już na olx sprawną dostać za 250zł lub taniej wylicytować na alledrogo.

a Phenom II X4 960T i do tego grafika jakaś, np. gtx660 ? bo jak już zmieniać płytę i w ogóle, to bym wolał sobie coś mocniejszego złożyć za np 1500 zł..

na chwilę obecną pytam o mocniejsze podzespoły pod tą mobo

27722139c3fd37da.png
Opublikowano

Aby pograć w gta na 960t musiałbyc oc zrobic do 4ghz + minimum gtx1050 zeby miec 40+ fps w 1080p z najwyzszymi ustawieniami. Z oc wiąże się lepsze chłodzenie . A twoja sekcja zasilania przy takim oc zagotuje sie . amd są mało wydajne w grach ( zegary i ilość = to nie jest wydajność ) . Na intelu g4560 ( stock chłodzenie ) z gtx1050 masz stałe 60fps przy najwyzszych w 1080p.

BUM

Opublikowano

nie potrzebne mi są wysokie ustawienia :P gra ma po prostu działać, mam wywalone na wszelkie detale :D

chciałbym móc sobie wejść w gta online i pograć trochę, nawet nie musi być w fullhd, mam drugi starszy monitor(chyba 1600x900)..

byle by działało na niskich/średnich z 60fps(czy coś około), a głównie i tak grałbym w csa :) 

Ps. a powiedz mi jeśli się znasz.. w laptopie jak wymienię procesor to on wpłynie na gry ? więcej fps w csie i w ogóle ?

27722139c3fd37da.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...