Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po zmianie komentarza w kodzie C++ nie można się zalogować do gry.

Tatsumaru

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawia mnie dlaczego po zmianie komentarza w pliki C++ i kompilacji DB i GAME nie mogę się zalogować do gry.
Zmieniłem w tym kodzie chińskie komentarze na polskie (bez polskich znaków) i po kompilacji nie mogłem się zalogować do gry.

bool CHARACTER_CanEmotion(CHARACTER& rch)
{
     // 결혼식 맵에서는 사용할 수 있다.
     if (marriage::WeddingManager::instance().IsWeddingMap(rch.GetMapIndex()))
          return true;

// 열정의 가면 착용시 사용할 수 있다.
     if (rch.IsEquipUniqueItem(UNIQUE_ITEM_EMOTION_MASK))
          return true;

if (rch.IsEquipUniqueItem(UNIQUE_ITEM_EMOTION_MASK2))
          return true;

return false;

}

Dodam jeszcze, że komentarze zmieniłem na takie:
// Z emocjonalnych animacji mozna korzystac na slubnej mapie, nie posiadajac maski uczuc.
// Z emocjonalnych animacji mozna korzystac tylko, gdy jest wyposazona maska uczuc.
Po tej zmianie nie da się zalogować do gry, a przy zatrzymaniu maszyny komendą /stop wyskakuje też taki komunikat:
kill: 31224: Nie ma takiego procesu

Natomiast gdy zmienię komentarz na taki:
// dafhdfhdfhdfh

To jest wszystko w porządku.

Opublikowano

1. Podaj mi cały kod, najlepiej przed i po edycji. 

Edit: włóż to w komentarz wielowierszowy i daj znać. 

2. Spróbuj wpisać w maszynie "killall -9 game" i daj reboot. 

Opublikowano

Nie jest to możliwe, aby od komentarza gra się nie uruchamiała. Problem musi leżeć gdzieś indziej i akurat wystąpił w momencie gdy zmieniłeś komentarze. Popatrz sobie syserr i syslog jak kolega wyżej mówi. Możliwe, że jest tam podana przyczyna nie uruchamiania się game.

Opublikowano

Powiem wam jeszcze tak:

1. Zmieniłem komentarz na taki: // Z emocjonalnych animacji mozna korzystac na slubnej mapie, nie posiadajac maski uczuc.
EFEKT: Nie można się zalogować do gry, a po zatrzymaniu maszyny pojawia się komunikat: kill: 31224: Nie ma takiego procesu.

2. Zmieniłem komentarz na taki: // hgshafgdasfd (generalnie taki jakiś byle jaki).
EFEKT: Można się zalogować do gry, a przy zatrzymaniu maszyny nie pojawia się już komunikat kill: 31224: Nie ma takiego procesu.

3. Zmieniłem komentarz z powrotem ten chiński.
EFEKT: Można się zalogować do gry i ogólnie jest wszystko OK.

4. Zmieniłem zaś komentarz na ten polski: // Z emocjonalnych animacji mozna korzystac na slubnej mapie, nie posiadajac maski uczuc.
EFEKT: Nie można się zalogować do gry, a po zatrzymaniu maszyny pojawia się komunikat: kill: 31224: Nie ma takiego procesu (te cyfry są tu przykładowe, bo za każdym razem były inne, gdy włączałem i zatrzymywałem maszyne).

5. Wyłączyłem komputer, zostawiłem wszystko już jak jest i polazłem w kime.

6. Na drugi dzień włączam komputer, włączam maszyne i próbuje się zalogować.
EFEKT: Zalogowałem się do gry bez problemu, a przy zatrzymaniu maszyny nie pojawiał się już żaden komunikat.

Dla mnie dziwna sprawa, ale wygląda na to, że restart PCta pomógł (albo całkowite wyłączenie virtualboxa? No nie wiem). Syssery za każdym razem były puste.

Opublikowano

1. Wpisz /start następnie PS, zobaczysz liste procesów.

Na plikach terenzo lowinny byc:

./auth
	./ch11
	./ch12
	./ch99
	./db

Jeśli nie ma db/auth/ch11 wejdz do 

/usr/home/mt2/... Pokaz plik syserr i startlog.txt

Ew uzyc gdb jesli wygenerowało ci plik game.core/db.core (jesli to jednak wina src)

@edit

Wszystkie syserr sprawdzales? I czy byl ten game.core?

Moze to tez byc wina notepada ze zmienia ci kodowanie przy edycji (poszukaj w ustawieniach > inne > autowykrywanie kodowania i odznacz)

Opublikowano

Tak jak pisałem wcześniej, tak to jest jak ktoś bierze się za pliki metina i próbuje wcisnąć kit, że komentarz mu nie uruchamia gry. Jednak nie masz wystarczającej wiedzy na temat systemu BSD. Uruchamiasz jakieś skrypty ./start.sh, których nawet działania nie pojmujesz, a później mówisz, że się numer zmienia. Do tego syserr raczej nigdy nie jest pusty, bo wyrzuca w nim start i stop maszyny. 

Przyczyn, możesz mieć wiele, nikt Ci wstanie nie jest powiedzieć dlaczego serwer się nie uruchomił, bo nikt nie jest jasnowidzem. Mogła mieć miejsce sytuacja, że masz dane na serwer 200 mb ram, a samo uruchomienie serwer wymaga 500 mb ramu. Po restarcie zwolnił się swap i jakoś serwer ruszył, ale za drugim razem już nie wstał. Takich kombinacji jest masa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Było minęło, a teraz temat do pieca. Moderatora proszę o usunięcie tematu.

PS: Ty tam do góry, nie wymądrzaj się tak, bo mi tym zachowaniem nie zaimponujesz ;)

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...