Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam laptop, zakupiłem go z 3 lata temu, ostatnio kiedy go używałem to 2017 rok gdzieś tak czerwiec, po tym czasie dziś postanowiłem go odpalić, i zobaczyć jak tam działa. No i powiem, że bardzo zwolnił, długo się ładuje google, inne gry i programy, youtube troszkę ma problem z nim. Jakie polecacie programy do czyszczenia pamięci, przyśpieszania lapka i wgl , zeby dobrze chodził. tylko programy darmowe podawajcie

ps: nie wiem czemu ale bardzo dużo CPU mu zjada, mam taki pasek statusu CPU, Ramu i disk, disk ma 100%, cpu skacze jak nic nie robie od 20 do 50%, a jak coś odpale to 100% wali

Opublikowano

Nie warto bawić się w CCleanery, Adwcleanery bo to syf który nic nie daje. Bo co ma CCleaner zrobić? Powiedzieć komputerowi by dawał z siebie 200% po usunięciu plików tymczasowych i po przeczyszczeniu rejestru który nigdy nie powinien być tykany bez powodu?

Weź odkurzacz na pełną moc i wyssij cały kurz z wentylatorów w laptopie. Jak @up format. Można też Linuksa zainstalować zamiast Windowsa, np: Elementary OS, Ubuntu Mate lub Mint Mate

1149730ee7ddaf7UVMV7ZB.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zgadzam się z @Calme. Możesz sformatować lub pobrać program typu CCleaner. Sprawdzić dysk. Całego lapka wyczyść i pasta na procku :)

Pomogłem? Daj +

Opublikowano
Dnia 24.03.2018 o 00:11, Drenek napisał:

Nie warto bawić się w CCleanery, Adwcleanery bo to syf który nic nie daje. Bo co ma CCleaner zrobić? Powiedzieć komputerowi by dawał z siebie 200% po usunięciu plików tymczasowych i po przeczyszczeniu rejestru który nigdy nie powinien być tykany bez powodu?

Weź odkurzacz na pełną moc i wyssij cały kurz z wentylatorów w laptopie. Jak @up format. Można też Linuksa zainstalować zamiast Windowsa, np: Elementary OS, Ubuntu Mate lub Mint Mate

Co do CCleanera, to czyszczenie niepotrzebnych plików z komputera może faktycznie coś dać. Chyba każdy, kto zapełnił swoją partycję systemową, powiedzmy tak do 99%, wie, że szybkość PC'ta zdecydowanie zwalnia. A jeśli chodzi o odkurzacz, to jeśli użytkownik znałby się na komputerach, to pewnie by nawet nie pytał na forum, więc polecanie komuś rozkręcania laptopa, w dodatku na pełnej mocy, to chyba nie najlepszy pomysł.

Od siebie jakiejś dystrybucji linuxa nie polecę, bo wspomniałeś o grach, a z tymi, to raczej skomplikowana sprawa na np. debianie czy innym systemie z pingwinkiem w logo. Spróbuj go sformatować, ale pamiętaj o wykonaniu kopii zapasowej plików, które są Ci potrzebne. Jeśli boisz się rozkręcać laptopa, to możesz oddać go do jakiegoś serwisu, żeby został wyczyszczony i żeby pasta na procesorze została mu zmieniona. Jeśli nigdy się w coś takiego nie bawiłeś, to raczej nie polecam, bo zwyczajnie możesz sobie narobić kłopotów. 

• Aive zmienił(a) tytuł na Szukam programu do odświeżenia laptopa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...