Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagły problem z wydajnością komputera

CoderX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym tygodniu zamówiłem kartę dźwiękową Asus Xonar DG i oczywiście od razu jak mogłem wsadziłem ją w budę, po włączeniu komputera wszystko było ok, oczywiście nie działała iż musiałem zainstalować sterowniki. Po ich zainstalowaniu z oficjalnej strony Asusa oraz włączeniu ponownie komputera zaczęły się problemy. System zaczął działać powolniej, zamiast włączać się 10-20 sekund zajmowało mu to ponad minutę, obciążenie procesora skacze od 0 do prawie 100%, podobnie z dyskiem który również momentami lubi popracować sobie na 100%, PPM gdziekolwiek na ekranie ma często sekundowe opóźnienie. O żadnym graniu już nie wspomnę bo jest to nie możliwe.

Próbując rozwiązać ten problem usunąłem kartę z płyty głównej, ale dalej bez pozytywnego efektu. To i czas usunąć sterowniki i troszkę system oczyścić ale to nic nie dało. Starałem się na jeszcze jakieś różne sposoby aby uniknąć format systemu, ale niestety po 2 godzinach poddałem się i postanowiłem sformatować system. Będąc pewnym że to pozbędzie się problemu, zdziwiłem się. Ponieważ na czystym systemie dalej ten sam problem. Raz był moment gdzie przez jakiś czas lepiej działał ale granie dalej było nie możliwe (Sterowniki od Nvidi są zainstalowane).

Skończyły mi się pomysły jak to naprawić i co może być przyczyną takich nagłych spadków wydajności. Myślałem przez chwilę że może coś uszkodziłem na płycie głównej jak czyściłem środek ale przecież po włączeniu komputera wszystko było ok zanim te sterowniki..

Dane komputera:

Windows 10 PRO 64bit (Oryginalny nie crack)

CPU: Intel Core I7-4790K @4GHz
GPU: GTX 960 2GB 
RAM: HyperX Savage 16GB, 1600MHz 
MotherBoard: ASROCK B85 PRO4
Storage: Kingston SSD v300 240GB

Miło by było aby udało się naprawić ten problem iż weekend się zbliża :D

//Edit 

Zauważyłem również że spore obciążenie generuje jakakolwiek przeglądarka, nagle robi się kilka procesów z nią gdzie każdy z nich używa 5-15% CPU (głównie zaraz po odpaleniu, po kilku sekundach obciążenie z strony przeglądarki znika i działa ona lepiej)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Słyszałem własnie coś o nim w tym stylu gdy go kupowałem kiedyś ale się nie przejmowałem tym. Według mnie najprawdopodobniej doszło do jakiegoś zwarcia po zainstalowaniu sterowników karty dźwiękowej (co według mnie dziwne że dopiero po instalacji) i popaliło między innymi procesor. A nie mam jak sprawdzić nawet u kogoś co konkretnie zawaliło czy to sam CPU, CPU a może to właśnie ten SSD lub sama płyta główna.. a kto wie.. może i wszystko poszło w pizd... Dlatego zamierzam wkrótce kupić nowe podzespoły tylko szkoda dodatkowych wydatków na to, gdzie nie wiem czy są potrzebne a jestem całkiem bardzo wymagającym użytkownikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...