Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z kompilowaniem kodu

NotFrozeN

Pytanie

Opublikowano

Witajcie. Stworzyłem prosty program konsolowy w C++ który oblicza średnią ocen. Tylko problem jest taki, że gdy ten kod chce skompilować przez Visual Studio to wywala mi błędy których nie ogarniam i nie wiem jak to naprawić, a gdy kompiluję ten sam kod w Code:Blocks lub Dev C++ wszystko jest git. O co tu moze chodzic? Screen kodu i błędów poniżej

https://scr.hu/azKzn5

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalista
Opublikowano

Probujesz zrobić tablicę wielkości K, nie mając podanej wartości K. Wartość K podajesz dopiero niżej. Musisz zdefiniować tablicę po podaniu K.

Po drugie dajesz:

return 0;

Które kończy cały program, ale jednak po nim masz dalej operacje. Jak chcesz dać pauzę to przed return.

Opublikowano
Dnia 1.03.2018 o 19:36, PGS napisał:

Probujesz zrobić tablicę wielkości K, nie mając podanej wartości K. Wartość K podajesz dopiero niżej. Musisz zdefiniować tablicę po podaniu K.

Po drugie dajesz:

return 0;

Które kończy cały program, ale jednak po nim masz dalej operacje. Jak chcesz dać pauzę to przed return.

Samo zdefiniowanie zmiennej przed wygenerowaniem tablicy nic nie da, ponieważ podawana liczba musi być stałą, w tym przypadku jesteś zmuszony do alokacji dynamicznej poprzez new.

W tym wypadku:

float * array = new float[k];

j

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...