Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zabezpieczenie PHPMYADMIN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz wyklikać w panelu lub zrobić to przez konsolę aktualizując dane w mysql.user

Opublikowano

@Valze Gdzie to w panelu wyklikać, dawno tego nie robiłem i umknęło, kiedyś się przez /Secure robiło i działało, albo to samo jakaś komenda do konsoli? :P

image.png

Opublikowano

UPDATE mysql.user SET Password=PASSWORD('nowe_hasło') WHERE User='root';
FLUSH PRIVILEGES;

Opublikowano

@Valze Niestety nie działa, nie rozpoznaje wgl. komendy, z tego co mi się wydaje to była chyba komenda do Navicata, a ja o PhpMyAdmin mówię. :P

image.png

Opublikowano

Zalogowałeś się do mysql?

1. mysql -u root -p
2. use mysql

Obstawiam, że masz zainstalowane mysql-client (??)

Opublikowano

@Valze Polecenie również nie działa, czy ty na pewno piszesz o XAMPIE? P:

Jestem zalogowany do Localhost/PhpMyAdmin - Bez hasła, oraz żadnych zabezpieczeń, muszę ustawić hasło, które jak zmieniam w pliku config.inc.php to wtedy mam błąd podczas wejścia z powodu błędnego hasła. ;v

Mam zainstalowanego XAMPPA :P

image.png

Opublikowano

Może być xampp, jedno i to samo. Daj screena

Opublikowano

Trzymaj :P

28mfskz.jpg

Strona główna XAMPPA, w której nie ma zabezpieczeń, jest bez hasła. Tzn. Root bez hasła. Zmienianie w pliku nic nie daje, to samo w Kontach Użytkowników nic nie daje. :P

image.png

Opublikowano

Mówiąc konsola miałem na myśli co innego, ale zrób tak:

http://prntscr.com/iiy2vy

use mysql;
update mysql.user set authentication_string=password('nowe_haslo') where user='root';
flush privileges;

Opublikowano

@Valze Okey poszło, zmieniły się konta chyba poprawnie, tylko jak się wylogować mam z panelu żeby to sprawdzić? xD

image.png

Opublikowano
Przed chwilą, GoldenCraft napisał:

@Valze Okey poszło, zmieniły się konta chyba poprawnie, tylko jak się wylogować mam z panelu żeby to sprawdzić? xD

Kliknij wyloguj nie wiem usuń ciasteczka

Opublikowano

@Valze Nie ma przycisku wyloguj xD (Na Edge usunięte ciasteczka, 1 raz logowałem i dalej to samo, bez hasła. xD) 

Przestawiłem funkcje z Config na Cookie, ale niestety po ustawieniu owych haseł "dot.gif #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)" 

image.png

Opublikowano

Nie pamiętam, ale domyślnie z localhosta chyba wpuszcza każdego. Musisz pobawić się uprawnieniami

edit. spróbuj zrestartować mysqla

Opublikowano

C:\xampp\phpMyAdmin\config.inc.php

Zmień:

$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = true;

na

$cfg['Servers'][$i]['AllowNoPassword'] = false;

Opublikowano

To samo na Cookie, a na $cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'config'; taki komunikat: dot.gif phpMyAdmin próbował połączyć się z serwerem MySQL, a serwer odrzucił połączenie. Powinieneś sprawdzić nazwę hosta, nazwę użytkownika i hasło w pliku config.inc.php i upewnić się, że odpowiadają one informacjom danym przez administratora serwera MySQL.

image.png

Opublikowano

Ciul wie jak to z tym windowsem jest... Na linuxach nigdy mi się tak nie zdarzyło. Może wersja pod windowsa jest jakoś inaczej skrojona? Bierz za stackoverflowa i czytaj, może też ktoś miał podobny problem.

Opublikowano

Ja pamiętam, że to się robiło jakoś bez konfiguracji, tylko gdzieś była opcja w XAMPPIE na tej stronie, ale ciul wie gdzie, jak to było z 2 lata temu, wtedy się normalnie robiło, może w tej wersji się już nie kombinuje i hasła nii trzeba? xD Bo próbowałem zalogować się z telefonu to mam całkowity brak uprawnień, jedynie localhost ma. :D

Chociaż też mi coś nie pasuje bo jednak jak mam stworzyć np: forum bez hasła do roota. xD 

Chyba jednak nie pyka xD 

Przy instalacji forum:

There seems to be one or more errors with the database configuration information that you supplied:

• Could not connect to the database server at 'localhost' with the supplied username and password. Are you sure the hostname and user details are correct?

image.png

Opublikowano

Ogólnie stawianie czegokolwiek na rootcie jest mało rozsądne. Powinno się używać tego konta tylko w kryzysowych sytuacjach, a do oddzielnych baz robić nowe konta z mniejszymi uprawnieniami globalnymi

Opublikowano

Tak też mogę zrobić, ale jednak wolałbym tego roota zabezpieczyć, niby hasła pozmieniane w bazie ale jednak nie, bez hasła poszło zrobienie forum. X.x

image.png

Opublikowano

Może być też tak, że nie prosi Cię o hasło dlatego, bo logujesz się z localhosta. Taka moja teoria, ale nie mam narzędzi, żeby teraz to sprawdzić

Opublikowano

Niee, tego hasła nie ma. :P Spróbuję zainstalować jeszcze starszą wersję XAMPPA.

No niestety, dalej to samo, dziwne to jakieś, nie ma folderu Secure jak było by tych bardzo dawnych wersjach, tam wszystko pykało, a nie mogę znaleźć takiej wczesnej wersji. xD Chyba zostanę jednak przy tym bez hasła na razie bo możliwe, że to ma inne zabezpieczenia teraz. :v 

image.png

Opublikowano

Nikt nie słyszał o htaccess ?T_T

do pliku .htaccess dodaj

AuthType Basic
AuthName "Restricted Files"
AuthUserFile /etc/phpmyadmin/.htpasswd
Require valid-user

stwórz plik w folderze phpmyadmin .htpasswd

Wklej 

GoldenCraft:$apr1$9YaOqznK$sLGG2DNdINIT7VCa5TkOZ/

Login i hasło: GoldenCraft

btw. nie wiem po co chcesz to zabezpieczyć skoro po koncie widać że dostęp na roota jest tylko z localhosta:ninja:

wielkosc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...