Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dziwne spadki FPS w CS'ie

Hoxen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!

Z GORY PRZEPRASZAM, ZE WYSZLA TAK DLUGA NOTATKA - JEDNAK OPISALEM WSZYSTKO NAJDOKLADNIEJ JAK TYLKO MOGLEM W CELU UNIKNIECIA WYPYTYWANIA O RZECZY KTORE SA JUZ ZAWARTE W TEKSCIE, A KAZDA Z NICH MOZE BYC TA KLUCZOWA W CELU ROZWIAZANIA PROBLEMU.

Na wstepie powiem, ze jestem bardzo zawziety jezeli chodzi o rozwiazywanie wszelakich problemow z grami i potrafie godzinami, przez wiele dni szukac rozwiazania danego problemu na wielojezycznych forach, jezeli nie potrafie sie z nim uporac samemu, a teraz do rzeczy:

Mimo moich uprzedzen co do CS:GO, za namowa znajomych postanowilem jednak go zakupic i tu pojawil sie moj tajemniczy problem - a natomiast bardzo male FPS jak na oficjalne wymagania tejze gry. Po zainstalowaniu i odpaleniu po raz pierwszy byla prawdziwa 'masakra' - zrzucilem to chwilowo zaniedbany komputer, takze wykonalem szereg czynnosci takich jak:
- Czyszczenie laptopa od srodka (sprezone powietrze, na moment obecny pominalem wymiane pasty),

- Format, instalacja wszystkich sterownikow - w tym recznie do grafiki oraz audio,

- Chyba calkowita optymalizacje, tz: Zmiane trybu pracy baterii na maksymalna wydajnosc, zmiane efektow wizualnych systemu na maksymalna wydajnosc, zabawe z opcjami w panelu nVidia ustawiajac ja na maksymalna wydajnosc oraz ustawiajac ja na karte ktora bedzie 'obslugiwala' CS:GO, wylaczenie duplikacji ekranu, pobranie programu "Drive Booster" w celu upewnienia co do aktualnosci sterownikow i optymalizacji autostartu, pobranie programu "Game Booster" w celu optymalizacji tego, co pominalem oraz uzywania trybu przyspieszenia dla konkretnej gry - tryb uruchamiany chwile przed wlaczeniem gry, w msconfig.exe ustawilem w rozruchu ilosc rdzeni procesora na 4 (ale to chyba dziala tylko na start systemu) - zakladam, ze i tak cos z tego co zrobilem faktycznie pominalem w tej rozpisce.

- Nastepnie zainstalowalem steam, zaktualizowalem, pobralem CS:GO, zainstalowalem, pozniej recznie najnowsza, wymagana wersje directx, przed uruchomieniem sprawdzilem spojnosc plikow, w opcjach autostartu wpisalem szereg komend:   -novid -high -threads 4 -nojoy -noaafont -nod3d9e +tickrate 128 +clientport 27020 +mat_queue_mode 2   , wylaczylem tez spolecznosc steam w grze, po odpaleniu gry ustawilem wszystko na jak najnizsze wartosci, zachowalem wlaczona wielowatkowosc procesora (probowalem tez ustawien low/high/low/low), grafike zmienialem kilkakrotnie (800x600 4:3, 1280x800 4:3, 1920x1080 16:9, 1280x768 16:9) - efekt jaki otrzymalem w grze to FPS skaczace w przedziale mniej wiecej 110-220 w zaleznosci od mapy oraz ilosci osob na serwerze, wgranych muzyk i tych innych dupereli i dodatkow. W sumei efekt zadowalajacy, nie potrzebuje niczego wiecej do 'plynnego' strzelania, ale szybko jednak moja radosc zanikla tak szybko jak sie pojawila a mianowicie: 

Niezaleznie czy laptop jest na chodzie od 3h, 10h, 24h (sprawdzalem) czy tez swiezo po wlaczeniu - od srednio 2-3 rundy - na respawnie w kolejnej fpsy spadaja z tych zalozmy srednich 150 na mapie X do srednich 45 - skoki od 30! do 60-70 w zaleznosci od miejsca itd. Co ciekawsze - samo to przechodzi po kolejnych 2-3 rundach - wraca do normy i po kolejnych 2-3 rundach znow te magiczne spadki. Takie troche bledne kolo. 

NAJCIEKAWSZE jest to, ze dzis odkrylem, ze kiedy w tej ~3 rundzie od startu pojawi sie ten spadek na respawnie - po zminimalizowaniu i maxymalizowaniu CS:GO (zajmuje to chwile z czarnym ekranem zanim dojdzie do siebie) automatycznie gdy zawartosc gry pojawi sie na ekranie FPS sa znow w porzadku, za kazdym razem ten zabieg przy spadku praktycznie 'natychmiastowo' usuwa problem ktory i tak non stop pojawia sie na poczatku jednej z kolejnych rund.

Dodam, ze: Temperatury jak to w laptopie - wyzsze niz w PC, w moich obserwacjach nie zanotowalem zbytnich skokow temperatury ani po godzinie pracy, ani po tych powiedzmy 5 godzinach - roznice wahaja sie w przedziale +/- 5/6 stopni - raz wyzej, raz nizej - wszystkie procesy w tle ograniczone do tzw. MUST BE, sprawdzajac wielokrotnie menadzer zadan w roznych momentach gry - wykorzystanie procesora osiaga MAXYMALNA wartosc 21%, gdzie zazwyczaj utrzymuje sie w przedziale 13-16%, uzycie pamieci nigdy nie zauwazylem przekroczenia 30%, zuzycie dysku ma calkowitym minimum do MAX ~5%.

Jeszcze raz, bardzo prosze o jakiekolwiek wskazowki, przekierowania, pomysly, cokolwiek. Tak jak ogrom takich 'problemow' rozwiazywalem sam - tak to doprowadza mnie do takiej kurwicy, ze mam ochote jebnac tym laptopem o sciane bo nawet moja kobieta w trakcie okresu nigdy nie miala takich humorow, a to sprzet - wiec powinien mnie sluchac :p

SPECYFIKACJA LAPTOPA:

MODEL:     Acer Aspire v3-571g

CPU:     Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60 GHz 2.60 GHz TurboBoost 3.2 GHz.

RAM:     12 GB - 2 kosci 8 i 4.

GPU:     nVidia GeForce GT 730M 2GB & zintegorwana Intela, ktora tu nie robi roznicy.

Jesli ktos bedzie chcial cos wiecej - oczywiscie udostepnie, bede zagladal tu kilka razy dziennie starajac sie w miare sprawnie odpowiadac na wszelkie wiadomosci/pytania cd. tematu.

Za wszelka pomoc bardzo dziekuje - kazda uwaga jest na wage zlota i moze pomoc, sledze to forum od dawna i wiem, ze nie raz ktos spada z rozwiazaniem jak grom z jasnego nieba, licze, ze tak bedzie i w  tym przypadku.

• xxerorxx zmienił(a) tytuł na Dziwne spadki FPS w CS'ie
Opublikowano

W moim przypadku lagi powodowało to, że moim procesorem PhysX był procesor, a nie karta graficzna. Wejdź w panel sterowania nvidia>Konfiguruj funkcje Surround, PhysX i upewnij się, że w Ustawienia PhysX masz swoją kartę graficzną, a nie procesor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...