Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta Nvidia nie bootuje | Naprawa

OGNISTYSZKQAJDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam bardzo serdecznie chciałem się podzielić moim sposobem na naprawę kart graficznych które nie wysyłają obrazu do monitora PORADNIK DO KART NVIDI

zacznę od tego że rozwiązanie wymaga użycia programów które służą do "modowania" biosu karty graficznej więc jest to ostateczność jeżeli wasza karta jest po gwarancji lub została nie uznana WYMAGANE jest również posiadanie iGPU

bedziemy potrzebowali następujących programów:

GPU-Z https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

NVflash https://www.techpowerup.com/download/nvidia-nvflash/

1. dobrze mamy już wszystko teraz trzeba ustawić aby komputer uruchamiał się z iGPU

podczas uruchamiania komputera bez karty graficznej wchodzimy do biosu (F2 lub DEL) i wchodzimy do "Advanced Mode" następnie szukamy zakładki Advanced/System Agent Configuration/Graphics Configuration zmieniamy ustawienie "Primary Display" na iGPU zapisujemy i restartujemy komputer po uruchomieniu ponownie go wyłączmy aby włożyć GPU oczywiście monitor ma nadal być podpięty do wyjścia na płycie głównej

20180216_143638.jpg

2. zanim zaczniemy musimy się upewnić czy GPU jest w systemie uruchamiamy menedżera urządzeń i szukamy naszego GPU jeśli się nie wyświetli prawdopodobnie NVflash też go nie wykryje

menedzer urzadzen.jpg

3. teraz część której nie jestem pewien wykorzystując GPU-Z musimy skopiować bios karty jednak ze względu że ja miałem go wcześniej przygotowanego do modowania nie jestem pewien czy wasz będzie się nadawał do naprawy zalecam poszukanie odpowiedniego w internecie i pobranie go

w GPU-z klikamy na kwadracik z strzałeczką który znajduje się pod logiem Nvidi i wybieramy miejsce zapisu

GPU-Z.png

4. teraz musimy wgrać ten bios do karty różnica w stosunku do modowania karty jest taka że tutaj nie można wyłączyć karty w menedżerze urządzeń bo bios nie będzie się chciał wgrać

przeciągamy nasz plik z biosem na ikonkę NVflash w ten sposób nie będzie trzeba podawać lokalizacji

uruchomienie.jpg

wyświetli się okienko CMD należy kliknąć "y" i poczekać kiedy CMD się wyłączy

Y.jpg

teraz mysimy uruchomić ponownie komputer i zmienić w ustawieniach biosu iGPU na Auto podpinamy kabel monitora do wyjścia karty graficznej i czekamy na efekt

20180216_143638.jpg

• Aive zmienił(a) tytuł na Karta Nvidia nie bootuje | Naprawa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...