Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nóż

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, 9Jarek9 napisał:

Nie jest karalne, o ile nic nie robisz z tym nożem.

Jak by mnie zatrzymali to by się nie dojebali?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano
11 minut temu, Wefaj napisał:

Jak by mnie zatrzymali to by się nie dojebali?

Art. 50a - Kodeks wykroczeń

"§ 1. Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3.000 zł."

Z tego paragrafu wynika, że samo posiadanie niebezpiecznego przedmiotu nie jest karane. Dopiero gdy będziesz stwarzał jakieś zagrożenie, będzie grozić ci kara.

1398258449-U383457.png

Opublikowano
2 godziny temu, 9Jarek9 napisał:

Art. 50a - Kodeks wykroczeń

"§ 1. Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3.000 zł."

Z tego paragrafu wynika, że samo posiadanie niebezpiecznego przedmiotu nie jest karane. Dopiero gdy będziesz stwarzał jakieś zagrożenie, będzie grozić ci kara.

A jak się siedzi w internacie to tez mi coś grozi jak by mnie przeszukali?(wyrzucanie z internatu)

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano
35 minut temu, Wefaj napisał:

A jak się siedzi w internacie to tez mi coś grozi jak by mnie przeszukali?(wyrzucanie z internatu)

Ja się tam na internatach nie znam, ale to chyba nic złego, że posiadasz nóż - możesz mieć go przecież do np. krojenia bułek. No chyba, że jakiś regulamin internatu tego zabrania. 

A jeśli chodzi o przeszukiwanie to może to zrobić wyłącznie policja. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Wefaj napisał:

Jeszcze jedno jak bym dajmy na to użył go w samoobronie to jakieś konsekfencje bym miał?

Na to pytanie nie da się konkretnie odpowiedzieć. To wszystko zależy od sytuacji w jakiej użyłbyś tego noża, od tego czy i jakie obrażenia byś nim zadał, oraz od tego czy w danym momencie konieczne było użycie akurat noża. Oprócz tego na konsekwencje może wpływać wiele innych czynników. 

1398258449-U383457.png

• Eryk zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...