Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Telewizor jako monitor

NemiYT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NWM czy dobry dział ale: Mam 2 monitory Full HD obok siebie i chciałbym na góre dać telewizor (Smart TV) i nie wiem ile cali myślałem nad 60" xD ale nie wiem czy to nie będzie za duże i czy wgle są jakies uchwyty biurkowe na taki telewizor?

Jeste pomocny ( ͡° ͜ʖ ͡° )

ale nie zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡° )

Opublikowano

Pomyśl w jakiej odległości od tego telewizora będziesz siedział. Obstawiam że około jednego metra nie więcej. I jak bardzo będziesz musiał machać głową kiedy będzie on miał 60'? Według mnie beznadziejny pomysł a ten telewizor jak już coś nie powinien być szerszy niż dwa monitory. Pamiętaj że twój monitor full hd wyświetla ~2 mln pikseli jeżeli kupisz ogromny telewizor (o ile nie będzie on obsługiwał 4k) to będziesz widział pojedyncze piksele (co nie oznacza że rozdzielczość 4k gwarantuje ze nie zobaczysz pojedynczych pikseli). Jeżeli jest to telewizor prezentacyjny albo tylko i wyłącznie do rozrywki (granie na padzie z kolegami albo oglądanie filmów siedząc dalej najlepiej minimum 2-3 metry im większy telewizor tym dalej) to ogranicza cię tylko cena (tak sądzę). Ale jeżeli chcesz go używać jako dodatkowej przestrzeni roboczej to polecam odstawić swoje kompleksy wielkości na bok i kupić 2 dodatkowe monitory. Jeżeli dalej się upierasz z tym telewizorem to pamiętaj o rozsądku. A oczywiści że jest nawet dział "uchwytów biurkowych na telewizor" hehe, większość telewizorów jak i monitorów jest na tak zwanych VESA 100x100/150x150/200x200 z tych większych raczej na pewno nie znajdziesz biurkowych. Ale jak telewizor bd miał VESA 100x100 to możesz to powiesić na uchwycie monitorowym o odpowiednim udźwigu dla bezpieczeństwa monitorów waga telewizora + 1kg.

Opublikowano

Masz 2 monitory - do pracy w zupełności wystarczą. TV nad nimi? Fajnie, ale jak kolega napisał wyżej - z bliska bezużyteczne.

Ale jeśli do kompletu z telewizorem wpadnie bezprzewodowy pad od xboxa - super sprawa. 

Uchwyty są, jeśli telewizor wspiera standard VESA, to po prostu przykręcisz sobie go do ściany. Taki uchwyt kupisz w każdym sklepie RTV, a jak go weźmiesz razem z TV, to może rzucą Ci jakiś rabacik. 

Mam 55" 4K i fajnie jest tak z 2-3m. Bliżej obraz też jest ostry, ale przy oglądaniu np. jakiegoś bardziej dynamicznego filmu można nabawić się zakwasów na szyi. 

Wszyscy się chwalą, to i ja się pochwalę:

PC:
  CPU: 
Intel Core i7 6700K @ 4.5GHz
  COOLER: SilentiumPC Fortis 3 v2
  MOBO: MSI Z170A-G43 Plus
  RAM: 2x8GB HyperX Fury Black 2400MHz CL15
  GPU: Palit nVidia GeForce GTX1070 JetStream @ 2012MHz/4004MHz
  AUDIO: AIM SC808
  SSD: Goodram Iridium Pro 240GB
  HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB 
  PSU: SilentiumPC Enduro FM1 550W
  CASE: SilentiumPC Pax M70 Pure Black v2

PERYFERIA:
  Monitor: 
Eizo EV2450
  Audio: Technics SA-AX540 + Altus 110 (modyfikowane) + Superlux HD681EVO + Brainwavz M1
  Klawiatura: SPC Gear GK530 RGB Kalih Brown
  Mysz: A4Tech Bloody Blazing A90
  Podkładka: A4Tech Bloody B-081 
  Gamepad: Microsoft Xbox One Wireless Controller + Asus BT400
  Drukarka: Brother MFC-7460DN
  Kamerka: Logitech C270

LAPTOP:
  Model: 
Lenovo ThinkPad X230
  CPU: Intel Core i5 3210M @ 2,5GHz
  GPU: Intel HD4000
  RAM: 2x4GB Samsung 1600MHz
  SSD: Samsung PM830 128GB
  SCREEN: 1366x768 IPS, matowy
  3G: Ericsson H5321 gw
  BATTERY: Lenovo 9 Cell Extended Life Battery 44++

Opublikowano
Dnia 18.01.2018 o 23:33, rafix151 napisał:

Mam 55" 4K i fajnie jest tak z 2-3m. Bliżej obraz też jest ostry, ale przy oglądaniu np. jakiegoś bardziej dynamicznego filmu można nabawić się zakwasów na szyi. 

Zalezy kto jaki fotel używa bo są takie co przecie mają o 180 stopni nie pamiętam jak to sie nazywalo

Jeste pomocny ( ͡° ͜ʖ ͡° )

ale nie zawsze ( ͡° ͜ʖ ͡° )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...