Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer cofa aktualny postęp gry - jak to naprawić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Postaram się przedstawić mój problem po najprostszej linii oporu. 

Ostatnio ze znajomym założyliśmy sobie serwer na hamachi gramy tylko we dwójkę, ładnie chodzi o dziwo jak na hamachi bez problemów, lecz ostatnio zauważyłem że są jakieś dziwne cofki. Wchodząc na serwer zalogowało mnie w miejscu gdzie jakieś 2 dni temu zwiedzałem dżunglę, po czym kolega zrestartował serwer i wróciło do tego momentu gdzie skończyłem gre np. wczoraj.  (tak jak by załadowało kopie czy coś w tym stylu)Zbudowałem wczoraj mob-grinder (to było rano) i wyszedłem na dwór, pod wieczór wpadłem do kolegi na nockę i zauważyłem że mój mog-grinder zniknął i była znowu cofka w sumie sie cieszyłem bo surowca mi brakowało na budowę domu itd więc delikatnie mówiąc to olaliśmy lecz wkurzało nas to że są cofki, graliśmy praktycznie cała noc chodzi mi że budowaliśmy jakieś budowle typu domy itd. Tylko zmieniliśmy IP na lokalne tak żeby nie obciążać internetu tym bardziej że słuchaliśmy muzyki i momentami ścinało. W każdym bądź razie dzisiaj rano kolega zmienił IP na to z hamachi wchodzimy na serwer a tam cofka w której nagle pojawił się mój mog-grinder o co chodzi każde wyłączanie serwera było poprzedzane komendą save-all i dopiero stop. Gramy na wersji 1.12.2 i na maszynie spigota. Pluginy jakie mamy to podstawowe jakieś PermissionEX, LWC, Essienstals, jakieś takie pluginy które poprawiały wygląd serwera tzn. Po wejściu wyświetlały się jakieś napisy coś w tym stylu nie będę się rozpisywał.

W czym leży błąd że tak jak by była jedna mapa lecz dwie kopie czy coś w tym stylu.

Czy ktoś tak miał czy jest to zależne od komputer na którym stoi serwer ? ( komputer 24/7 ON ) czy raczej wina leży w masznie spigota ? każdy tak chwalił te spigoty więc mu zaufaliśmy.

Mapa nie jest stworzona przez seed'a (ziarno) tylko wygenerowana automatycznie. 

Prosił bym o wyrozumiałość ponieważ starałem się mój problem opisać najprościej jak tylko się da, proszę o pytania w razie jak czegoś nie dopisałem :) 

PS. Nie wiedziałem jak inaczej opisać w temacie mój problem więc prosił bym jakiegoś MOD'a lub Admina który się tym zajmie.

EDIT (1) Godz. 15:56

Z kolegą stwierdziliśmy że przerzucimy wszystko na Bukkita, i mówimy że zanim przeniesiemy pliki przeniesiemy też itemy z postaci do skrzynek, i co ? SZOK serwer wrócił do save z przed nocy, czyli do momentu kiedy budowałem dom który jeszcze nie dawno zniknął, o co chodzi? Nie wiem. Zobaczymy czy pomoże opcja zmiany silnika.

Opublikowano

Albo jakiś auto back up plugin jest, i jest ustawione żeby cofało do jakiegoś czasu, albo kolega cię "trolluje" :D

Opublikowano

Kolega na pewno nie "trolluje" bo to nie w jego stylu, 

Pluginy jakie mamy to:

-PermissionEx

-PingMOTD

-TitleMotd

-LWC

-Essentials

-AuthMe

-JoinMessagePlus

Więc chyba raczej nie ma nic co by mogło robić backup'a

Jakieś pomysły dalej, póki co zmieniliśmy maszynę i śmiga nie jest źle. Zobaczymy czy się znowu pojawi ten sam problem.

Opublikowano

Spróbujcie zamienić AuthMe na LogIT, z tym AuthMe to same problemy więc nie zdziwiłbym się gdyby i w tym przypadku coś nawalał... Jak nie pomoże to daj znać, najlepiej na PW.

=========================================================================

Pomogłem?! Daj + ;D

Opublikowano
3 minuty temu, Gigoss07 napisał:

Spróbujcie zamienić AuthMe na LogIT, z tym AuthMe to same problemy więc nie zdziwiłbym się gdyby i w tym przypadku coś nawalał... Jak nie pomoże to daj znać, najlepiej na PW.

Dziękuję bardzo :) Spróbujemy :) Czy authme zapamiętuje itemy? bo nie wiem czy przenosić all itemy do skrzynek?

Opublikowano
1 minutę temu, dawid47c7 napisał:

Dziękuję bardzo :) Spróbujemy :) Czy authme zapamiętuje itemy? bo nie wiem czy przenosić all itemy do skrzynek?

oj, tego nie wiem.

Pomogłem?! Daj + ;D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

AuthMe czasem tak odwala, jak robiłem na własny prywatny użytek serwer to była taka sytuacja i w pierwszym wypadku było to przez plugin AuthMe a druga sytuacja była przez zajętą pamięć ram prawie w 100% na serwerze. Osobiście nie siedzie już od roku w tematyce serwerów Minecraft ale sporo pamiętam i wiem, że u mnie najlepiej sprawdzał się silnik spigot i plugin loginsecurity. Szczerze uważam, że plugin AuthMe jak i xAuth jest już stanowczo przestarzały mimo wersji odświeżonej to dalej mam wrażenie, że jest niestabilny.

8N7XdB8 - Imgur.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupcie se vanille na enderchescie lub dirta na craftservie. Kosztuje 5 zł i bez problemów, bez hamachi. Wgrywasz se wszystk poprzez ftp na stronie. Łatwa konfiguracja, lepsze to niż męczyć sie na hamachi.

Opublikowano
19 godzin temu, Nupp_ napisał:

Kupcie se vanille na enderchescie lub dirta na craftservie. Kosztuje 5 zł i bez problemów, bez hamachi. Wgrywasz se wszystk poprzez ftp na stronie. Łatwa konfiguracja, lepsze to niż męczyć sie na hamachi.

Jeżeli potrafisz wgrać pluginy na Vanille to gratuluję umiejętności :)

Pomogłem?! Daj + ;D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Może na serwerze nie ma miejsca aby zapisać aktualną mapę? Serwer po uruchomieniu (Lub restarcie) odpala ostatnio zapisaną mape?

335414.gif

• Marosking zmienił(a) tytuł na Serwer cofa aktualny postęp gry - jak to naprawić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...