Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

System nie chce bootować z SSD!!!

guru43

Pytanie

Opublikowano

Witam. 

Kupiłem dysk nowy SSD, sklonowałem partycję C: (tam gdzie miałem system) programem EasyUS Backup Free, uprzednio formatując dysk na format NTFS i ustawienie partycji. Uruchamiam ponownie komputer, a on bootuje system z HDD, mimo że bootowanie ustawione jest na SSD. Odłączam HDD i pokazuje się komunikat "reboot and select proper boot device". System normalnie widzi dysk i nawet ręczne wybieranie bootowania z SSD nie pomaga.

Proszę o pomoc i życzę wesołych świąt.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, MrSanten napisał:

Jaką masz płytę główną? Sprawdź czy masz zainstalowaną najnowszą wersję BIOS.

MSI B85m-E45, biosu nie aktualizowałem od nowości (2014.r).

Opublikowano

Sprawdź w ustawieniach BIOS czy masz włączony tryb AHCI. Jeśli nie zadziała to zainstaluj system na nowo, z pendrive lub płytki. HDD i SSD są na innej infrastrukturze, więc jest prawdopodobieństwo, że zwykłe przekopiowanie systemu nie zadziała.

Opublikowano
56 minut temu, adam200 napisał:

Sprawdź w ustawieniach BIOS czy masz włączony tryb AHCI. Jeśli nie zadziała to zainstaluj system na nowo, z pendrive lub płytki. HDD i SSD są na innej infrastrukturze, więc jest prawdopodobieństwo, że zwykłe przekopiowanie systemu nie zadziała.

Tryb AHCI jest włączony. Niestety nie mam płytki do Windows (mam oryginalną wersję 10 Home 64-bit upgradowaną z 7). A z pendrive'a nie będzie problemu, ale nie mam też kodu aktywacyjnego, tylko tą naklejkę od windowsa na obudowie, ale ona raczej do aktywowania windowsa 10 nie zadziała.

Opublikowano

Nie polecam owego programu do niby klonowania. Polecam AOMEI Partition Assistant Pro Edition 6.0 i będzie bez problemu. 
Sklonuj raz jeszcze programikiem, którym tutaj polecam. 
Na pewno napotkasz później błąd z problemem wystartowania windowsa, wtenczas odpal windowsa z płytki, poszukaj sobie w necie po kodzie błędu jak naprawić to, będą 3 komendy itd. 
P.S. jak jesteś z Warszawy to mogę Ci pomóc na miejscu xD 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
Dnia 23.12.2017 o 23:06, guru43 napisał:

Witam. 

Kupiłem dysk nowy SSD, sklonowałem partycję C: (tam gdzie miałem system) programem EasyUS Backup Free, uprzednio formatując dysk na format NTFS i ustawienie partycji. Uruchamiam ponownie komputer, a on bootuje system z HDD, mimo że bootowanie ustawione jest na SSD. Odłączam HDD i pokazuje się komunikat "reboot and select proper boot device". System normalnie widzi dysk i nawet ręczne wybieranie bootowania z SSD nie pomaga.

Proszę o pomoc i życzę wesołych świąt.

Prawdopodobnie sklonowałeś dysk bez partycji rozruchowej. Dlatego system nie jest bootowany z SSD.

Dnia 24.12.2017 o 00:47, guru43 napisał:

Tryb AHCI jest włączony. Niestety nie mam płytki do Windows (mam oryginalną wersję 10 Home 64-bit upgradowaną z 7). A z pendrive'a nie będzie problemu, ale nie mam też kodu aktywacyjnego, tylko tą naklejkę od windowsa na obudowie, ale ona raczej do aktywowania windowsa 10 nie zadziała.

Jeśli zrobiłeś upgrade do 10 i normalnie Ci się system aktywował to możesz bez przeszkód zainstalować od nowa system z pendrive'a. Klucz zostanie automatycznie "zaciągnięty" z płyty głównej komputera i system będzie aktywowany.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

UP, zgadza sie, źle ustawiony i skolonowany. Zwykle próbując pierwszy raz praktycznie nikomu nie wychodzi ,  więc to nie jest problem że nie działa.  Czasami wystarczy korekta kilkoma poleceniami po wystartowaniu z płyty. 

Na nowy dysk zalecana jest najlepiej najpierw instalka normalna systemu z pena czy DVD.  Klonowanie najlepiej robić na takim właśnie dysku który ma już utworzone odpowiednie partycje. 

Nie jest problemem zainstalowanie systemu z pena więc to zrób, będzie szybciej niż jakiekolwiek kopiowania / klonowania dysku.

Jak Już się uparłeś na klonowanie to tylko programami kopiującymi bit po bicie obraz dysku a nie przenoszącym partycje. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...