Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór konsoli

Kejsar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się która konsola byłaby dla mnie lepszym wyborem. Biorę pod uwagę głównie Xbox One X i Playstation 4 Pro. Ale nurtuje mnie pytanie czy w ogóle warto kupować te ulepszone wersje konsoli, skoro nie posiadam telewizora 4k z hdr? Ogólnie jestem bliższy kupienia Playstation 4 Pro, głównie ze względu na niższą cenę (pro od x) oraz możliwość dokupienia PS VR. Wybór byłby prosty, gdyby nie lepsze parametry najnowszej wersji Xboxa. Czy jest zauważalna różnica jakości rozgrywki? Którą konsolę według was lepiej wybrać, wliczając też te starsze wersje Xboxa One i PS4? Czy gra będzie wyglądała lepiej na PS4 Pro niż na zwykłym PS4, jeśli i tak będę grał na rozdzielczości Full HD? Na której konsoli z reguły dostaje się lepsze gry, gdy opłaca się abonament? Istotną kwestią jest też to który pad jest wygodniejszy.

Proszę o pomoc osoby, które są obeznane w tym temacie.
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Opublikowano

Dobra, no więc od początku. Wszystkie gry, które są dostępne na Xboxa, są dostępne na PC, natomiast na PS4 znajdziesz wiele ekskluzywnych tytułów dostępnych wyłącznie na konsole Sony, o które (uwierz mi) pokusiłby się każdy gracz. Dajmy przykład, niektórzy by kupili tą konsolę choćby dla nawet wartościowej serii przygodowej Uncharted, świetnego The Last Of Us lub też perełki od Quantic Dream typu Heavy Rain, Beyond: Two Souls, czy nawet gorąco wyczekiwany Detroit: Become Human. Druga sprawa - 4k. Jeśli nie posiadasz telewizora z taką funkcją oraz HDR, prawie nie zauważysz jakichkolwiek zmian, a już w ogóle mówiąc o szczegółach, więc czy jest sens tyle dopłacać? Aby wykorzystać potencjał PS4 Pro trzeba posiadać TV z wyższej półki z 4k i HDR. No więc dobra, przejdźmy teraz do abonamentu. Xbox Live Gold z czego się orientuję to oferuje co miesiąc gry dostępne wyłącznie na Xbox One, natomiast PS Plus dorzuca tytuły też na inne platformy. Na pewnym forum obliczyli, że łączna wartość gier z abonamentu PS Plus za cały rok 2017 wynosi około 3 tyś. zł, natomiast Microsoft podarował gry o łącznej wartości blisko 2 tyś. zł. (mimo wszystko licząc gry tylko na PS4 i Xbox One wartość wychodzi prawie taka sama). Ostatnia kwestia - kwestia pada, to już zależy od ciebie. Musiałbyś chyba sam przetestować, ja już długo jestem zadowolonym użytkownikiem PS4 i wg. mnie pad jest bardzo wygodny, jednak nie mogę stwierdzić, czy lepszy, bo nie grałem dużo na Xboxie. Podsumowując - myślę, że już dla samych gier warto kupić sprzęt od Sony. 

#LenovoLegion Team

Opublikowano

A czy jest sens w ogóle pakować się w konsolę, skoro dla mnie bardzo ważne jest mieć te 55-60 fps i źle mi się gra w gry na PC z 30 fps?

Opublikowano

PC a konsola to całkiem co innego, na PS4 w ogóle nie odczujesz tych klatek, więc tym się nie kieruj przy wyborze. Poza tym większość gier działa w 60 fps. Moim zdaniem warto pakować się w konsolę, może ma parę wad jak np. te fps'y (których i tak w ogóle nie odczujesz), ale ma też wiele zalet. Najlepiej jakbyś poszedł sobie do jakiegoś kolegi i spróbował zagrać, wtedy sam ocenisz, czy w ogóle odczuwasz jakieś spadki klatek. 

#LenovoLegion Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...