Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie wyczytuje mi HZ

Platoniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ,

Mam taki o to problem ,że nie wyczytuje mi ustawionych HZ w monitorze.

Monitor to  BenQ 24" Zowie XL2411.

Posiadam wszystkie sterowniki do monitora ,w opcjach uruchamiania wpisuje freq 144/refresh 144 ,w opcjach windows'owych[nvidia,ustawienia ekranu] również mam wszystko powłączane

Może ktoś jeszcze miał taki problem?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak masz podłączony monitor? Wiesz ze przez HDMI nie mozesz bo czyta tylko 60hz tylko musisz przez VGA? :)

http://i63.tinypic.com/s4mjqf.png

SZALONY

CO TAM ODRAZU E-SPORTU?

JEZEL WIDZISZ TEN POST I CI POMÓGŁ ZOSTAW SERDUSZKO DLA MNIE !

Opublikowano

Złącze VGA nie obsługuje 144Hz, ponieważ jest złączem analogowym i obsługuje maksymalnie 1080p 60fps. A do tego VGA zostało zastąpione przez DVI, a ten przez DisplayPort, który jest aktualnie z DVI standardem w monitorach.

Jeśli naprawdę masz spięty monitor z GPU kablem VGA to nie uświadczysz żadnych 144Hz. Choć pewnie masz spięty DVI (BenQ dorzuca kabel w zestawie), wtedy pytanie jest takie, czy masz te 144 fpsów, bo jeśli nie to żadnych 144Hz nie zauważysz.

Jeśli masz więcej złącz DVI w karcie, to sprawdź na innych.

Kolejne pytanie czy Twoja karta graficzna jest wyposażona w Dual-Link DVI? Mógłbyś podać dokładny model karty graficznej?

277px-DVI_Connector_Types.svg.png

Możesz też wymusić (O ile posiadasz kartę NVIDIA) w Panelu Sterowania NVIDIA. W Zarządzaniu ustawieniami 3D wybierasz sobie CS:GO i tam zmieniasz opcję z Preferowana częstotliwość odświeżania z ustawienia globalnego (czy innego jakie tam masz) na Najwyższa dostępna. Możesz także wykonać czystą instalację sterowników GPU, usuwając je za pomocą DDU (Google), a potem na czysto instalując.

Oczywiście wierzę, że nie korzystasz z żadnych przejściówek.

Opublikowano

Oj przepraszam bardzo ,posiadam złącze DVI - dual link ,kartę posiadam Gigabyte GeForce GTX 1080  ,karta również to obsługuję.

Jest może jakiś program ,który sprawdza ilość HZ w grze?

Opublikowano

Jaką posiadasz wersję sterownika? Na jakiej rozdzielczości nie występuje 144Hz? Posiadasz dwa monitory? Wcześniej karta była podpięta do innego monitora? 

Według oficjalnej tabeli BenQ - 144Hz obsługuje tylko 1080p, reszta tylko 120Hz. Ściągnij dla pewności sterowniki do monitora z stronki BenQ.

Tak a'propos, skąd wiesz, że monitor nie działa w 144Hz w CS:GO? OSD tak pokazuje? Dobrze by było, żeby wypowiedziała się osoba posiadająca ten monitor, bo ja z nim styczności nigdy nie miałem.

Opublikowano

Tydzień temu chodziło wszystko elegancko ,coś teraz się spierniczyło i nie wczytuje na wszystkich rozdziłkach w CS:GO 144hz ,robiłem formata itp. ,nic nie pomaga.

Opublikowano
14 godzin temu, Anhin napisał:

Jaką posiadasz wersję sterownika? Na jakiej rozdzielczości nie występuje 144Hz? Posiadasz dwa monitory? Wcześniej karta była podpięta do innego monitora? 

Według oficjalnej tabeli BenQ - 144Hz obsługuje tylko 1080p, reszta tylko 120Hz. Ściągnij dla pewności sterowniki do monitora z stronki BenQ.

Tak a'propos, skąd wiesz, że monitor nie działa w 144Hz w CS:GO? OSD tak pokazuje? Dobrze by było, żeby wypowiedziała się osoba posiadająca ten monitor, bo ja z nim styczności nigdy nie miałem.

Co ty gadasz ziomek xD

mam benq xl2411 144hz i na kazdej rozdzialce mam 144hz nawet na pulpicie :)

I ty sie pytasz skad wiesz ze monitor nie dziala w 144hz? Przeciez to gołym okiem widac 144hz a 60hz (scina sie w oczach) :)

1 godzinę temu, Platoniczny napisał:

Tydzień temu chodziło wszystko elegancko ,coś teraz się spierniczyło i nie wczytuje na wszystkich rozdziłkach w CS:GO 144hz ,robiłem formata itp. ,nic nie pomaga.

Sprobuj PPM na pulpicie rozdzielczosc > zaawansowane > ustawienia monitora > i wybierz 144hz :) 

http://i63.tinypic.com/s4mjqf.png

SZALONY

CO TAM ODRAZU E-SPORTU?

JEZEL WIDZISZ TEN POST I CI POMÓGŁ ZOSTAW SERDUSZKO DLA MNIE !

Opublikowano
4 godziny temu, szalony39 napisał:

Co ty gadasz ziomek xD

mam benq xl2411 144hz i na kazdej rozdzialce mam 144hz nawet na pulpicie :)

I ty sie pytasz skad wiesz ze monitor nie dziala w 144hz? Przeciez to gołym okiem widac 144hz a 60hz (scina sie w oczach) :)

Sprobuj PPM na pulpicie rozdzielczosc > zaawansowane > ustawienia monitora > i wybierz 144hz :) 

Napisałem, że to według oficjalnej tabeli BenQ, sam sobie tego nie wymyśliłem. I nie ścina w oczach tylko smuży.

Skoro masz ustawione wszędzie, żeby wyświetlało 144Hz to powinno tyle wyświetlać, skoro szalony39 twierdzi, że BenQ się myli (Co jest możliwe, bo to pewnie ich zalecenia). Możesz zrestartować ustawienia monitora do ustawień fabrycznych (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś), ewentualnie odpiąć kabel DVI od monitora i GPU, potem restart komputera i znów podpiąć. Drugim sposobem jest podłączenie monitora pod iGPU a potem znów pod GPU. Jeśli masz wszędzie te 60Hz czy ile tam, to jest TestUFO, który to wykryje - https://www.testufo.com/ - Okienko z Refresh Rate. Spróbuj też stworzyć rozdzielczość na panelu sterowania NVIDIA i ją ustawić i sprawdzić w grze i na monitorze czy wszystko śmiga.

Opublikowano
20 godzin temu, Anhin napisał:

Mam ten sam monitor i na wszystkich jest 144hz.

Zobacz czy w opcjach masz włączoną opcje instant mode

• xxerorxx zmienił(a) tytuł na Nie wyczytuje mi HZ
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...