Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Minecraft Auto-Włączanie Serwera Na VPS Linux

xN0MANDx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc tak mam VPS system linux.

Chcę zrobić tak, że gdy serwer się wyłączy (choćby sam od tak) to żeby zaczął się znowu uruchamiać, aby działał.

Ktoś poda mi jakiś skrypt do linuxa VPS na auto włączanie (i jak uruchomić to auto-włączanie).

Pliki serwera są w /home/mc1

Sieć Serwerów RPG E-Craft.PL

1.7-1.13

Gość dominik148
Opublikowano

W spigot.yml masz taka funkcje.

settings:
  restart-on-crash: true
  restart-script: ./start.sh

Opublikowano
21 godzin temu, dominik148 napisał:

W spigot.yml masz taka funkcje.

settings:
  restart-on-crash: true
  restart-script: ./start.sh

No mam. Mam też plik start.sh który uruchamia, ale tylko jeżeli wpisze w SSH. Tak to nie działa to. Może ./start.sh traci chmod'y ? bo sh start.sh działa ale jak wpisuje ./start.sh to brak permisji i ją dodaje ale znika potem znowu. Bynajmniej nie działa ta opcja bo testowałem.

1.7-1.13

Opublikowano

Jeżeli nie masz permisjii do włączania ./start.sh to wpisz komendę chmod 777 start.sh a jeżeli chcesz żeby serwer był ciągle włączony to użyj komendy screen :)

Opublikowano
43 minuty temu, Blackovskyy napisał:

Jeżeli nie masz permisjii do włączania ./start.sh to wpisz komendę chmod 777 start.sh a jeżeli chcesz żeby serwer był ciągle włączony to użyj komendy screen :)

Wiem dodałem ją. Tyle że ten twój auto-restart-crash zauważyłem, że działa tylko wtedy gdy serwer się scrashuje. A mi chodzi, żeby się włączał gdy padnie (inaczej jeżeli tylko crash-report powstanie), a serwer w 90% przypadkach pada od tak bez crashu i chcę aby się włączał w takiej sytuacji, gdy nie ma crasha lub jakieś restarty serwera w nocy o 3:00 jak dodać.

1.7-1.13

Opublikowano

@xN0MANDx Najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj cron i sprawdzanie co 1 min czy serwer jest włączony lecz musisz podać nazwę screena na jakim to uruchamiasz i czy jest to jakiś użytkownik czy na roocie.

Opublikowano
Dnia 24.11.2017 o 20:46, krzukosz napisał:

@xN0MANDx Najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj cron i sprawdzanie co 1 min czy serwer jest włączony lecz musisz podać nazwę screena na jakim to uruchamiasz i czy jest to jakiś użytkownik czy na roocie.

1. Jak zainstalować crona

2. Jak sprawdzać tym cronem (podałby ktoś kod)

Uruchamiam wszystko jako root (z roota)

katalog docelowy to /home/mc1

Komenda uruchamiająca:

screen -dmS x java -Xms5632M -Xmx5632M -jar spigot.jar

1.7-1.13

Opublikowano
Dnia 26.11.2017 o 01:17, dominik148 napisał:

Instalacja corntab:

sudo apt-get update
sudo apt-get install cron

Tu masz generator do crontab:

https://crontab-generator.org/

A jak mam zainstalowany crontab i mam gotową komendę to co dalej. Co mam zrobić i gdzie wsadzić to komendę ? Szukam w necie od godziny i nic nie widzę aktualnego jak to się używa tego programu. Jak wpisuje w menu komende crontab to wyskakuje mi "no crontab for root".

1.7-1.13

Gość dominik148
Opublikowano
4 godziny temu, xN0MANDx napisał:

A jak mam zainstalowany crontab i mam gotową komendę to co dalej. Co mam zrobić i gdzie wsadzić to komendę ? Szukam w necie od godziny i nic nie widzę aktualnego jak to się używa tego programu. Jak wpisuje w menu komende crontab to wyskakuje mi "no crontab for root".

Wpisz:

crontab -e

Opublikowano
11 godzin temu, dominik148 napisał:

Wpisz:

crontab -e

no mowie ze mi wyskakuje no crontab for root

1.7-1.13

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...