Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer dedykowany, czy może jednak hosting.

KaMixElefante

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie serwerów minecraft ponieważ chciałbym stworzyć własny serwer na zasadzie serwer lobyy (1000 slotow) oraz 5 serwerow jako tryby (100-250 slotow) i tutaj jest moje pytanie lepiej wybrać hosting liveserver.pl bez limitu  (jest tam procek i7-6700k  [domyślnie ustawione na serwer przypada 150% zasobów procka],  6gb ramu na serwerze możliwością powiększenia do 10gb, nielimitowany dysk) cena za to to 30 zł za jeden serwer, czy może lepiej wybrać serwer dedykowany (16gb ram [lub 32gb], procesor amd x8 fx-9590). I drugie pytanie ile uciągnę serwerów na takim dedyku? 

Opublikowano
3 godziny temu, Blackovskyy napisał:

Dedyk. Zależy ile chcesz pluginów/slotów na serwer.

Lobbby (1000) (biorąc pod uwagę że nigdy nie będzie pełne)

SURVIVAL & Gildie/Dzialki (100-150)

SkyBlock (100-150)

SkyWars (100-150)

RealLife (100-200) 

Dodam że tryby będą dodawane jeśli serwer wystarczająco się rozwinie.

A tak na oko ile serwerów 100 slotowych uciągnał bym na tej maszynce? 

32gb RAM, procesor amd x8 fx-9590

Opublikowano
35 minut temu, KaMixElefante napisał:

Lobbby (1000) (biorąc pod uwagę że nigdy nie będzie pełne)

SURVIVAL & Gildie/Dzialki (100-150)

SkyBlock (100-150)

SkyWars (100-150)

RealLife (100-200) 

Dodam że tryby będą dodawane jeśli serwer wystarczająco się rozwinie.

A tak na oko ile serwerów 100 slotowych uciągnał bym na tej maszynce? 

32gb RAM, procesor amd x8 fx-9590

100 slotów = 10gb ram. Czyli 3 serwery, jednak trzeba też ram na pluginy więc 2 serwery po 100 slotów ( 20gb ram) i na oba serwery po 5 gb na pluginy ( 10 gb ) 20+10= 30gb ram i zostaje ci 2 gb ram które możesz zainwestować w itemshop np.

Opublikowano
4 minuty temu, Blackovskyy napisał:

100 slotów = 10gb ram. Czyli 3 serwery, jednak trzeba też ram na pluginy więc 2 serwery po 100 slotów ( 20gb ram) i na oba serwery po 5 gb na pluginy ( 10 gb ) 20+10= 30gb ram i zostaje ci 2 gb ram które możesz zainwestować w itemshop np.

To bardziej nie opłaca się wziąć serwer bez limitu (parametry tak jak pisałem w temacie) za 30 zł niż dedyka za 230zł?

Opublikowano
14 minut temu, KaMixElefante napisał:

To bardziej nie opłaca się wziąć serwer bez limitu (parametry tak jak pisałem w temacie) za 30 zł niż dedyka za 230zł?

Na dedyku możesz wszystko, postawić forum, ts3, itemshop itp. a na serwerze bez limitu tylko serwer, ja bym postawił na dedyk i zrobił lobby+ Survival ale zrób jak uważasz.

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

VPS lub dedyk. Niema sensu bawić sie w te hostingi bo mało który oferuje dodatkowe porty co strasznie ogarnicza.

@keebe 

Itemshopy z hostingów też muszą odprowadzać podatek :P 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...