Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nietypowy laptop - do mocnej pracy bez GPU

GotoFinal

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę tak temat wychodzi za ramy tego działu, ale może ktoś widział gdzieś taki laptop, ja już jakiś czas temu kupiłem XPS 15, więc aktualnie raczej nie zmieniam bo jeszcze nowy, ale może ktoś znajdzie coś takiego i będę wiedział jaką markę śledzić jak będę planował zmianę - lub może sprzedam tego.

Szukam tak właściwe laptopa jak XPS 15, ale bez GPU i z pełnym wsparciem thunderbolda i HDMI 2.0, a ogólnie to mocnego laptopa pod eGPU.

Jako że upieracie się na jakieś wzory:

Jaki masz budżet na zakup?
Dowolny tak długo jak laptop spełnia wszystkie wymagania, ale myślę ze cena nie powinna przekroczyć 7k, bo jednak za 9-12k to kupię takiego jakiego chce ale z dobrym mobilnym GPU, więc nie chce wydawać więcej bez sensu :D

Jaki ma być rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość)?
17 lub 15 cali, rozdziałka najlepiej 2k, ale takich prawie nie robią. Więc ogólnie FullHD

Jakie będzie główne zastosowanie (np. gry, inne multimedia, praca biurowa, konkretny program itp.)?
Praca w wielu wymagających programach, ale w domu chciałbym mieć możliwość podłączenia do eGPU po Thunderbolt 3

Czy masz jakieś Wymagania specjalne (np. matowa matryca.)?
No i tu zaczyna się zabawa, ogólnie jak napisałem, podobnego do XPS 15
- procesor i7 HQ,
- Tylko zintegrowane GPU
- ram 16-32GB ale koniecznie z możliwością zainstalowania 32GB jeśli domyślnie jest 16 (lub więcej), 
- 1 lub najlepiej więcej portów Thunderbolt 3 po 4x PCI-e
- jeśli jest tylko 1 port TB 3, to koniecznie HDMI 2.0, jak jest więcej niż jeden thunderbolt, to obojętnie.
- Matowa matryca mile widziana,
- Bateria 80Wh+, czyli ogólnie oczekuje czasu na baterii takiego jak w XPS 15, czyli po 7+ godzin w miarę normalnej nie za ciężkiej pracy.
- do 2.5cm i 2.5KG
- dysk nvme, najlepiej wyższej klasy SSD czyli nie te z najtańszymi TLC, coś na poziomie samsung 960 pro - tutaj dell z XPS sobie tez w kuki leci bo dają gorszy model, a wcale nie jakoś super mocno tańszy.

Czy do laptopa ma być dołączony system operacyjny (laptop z systemem bądź bez niego)?
Nie ma znaczenia

Prawdopodobnie taki lapek po prostu nie istnieje, no ale może ktoś widział jakieś zapowiedzi, lub jakieś modele co nie są na polskim rynku.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Witam,

Nie wiem czy do końca dobrze rozumiem dziś mnie choroba rozwala powiem szczerze ledwo siedzę. 

Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/256/10Pro FHD
ASUS ZenBook Pro UX550VD i7-7700HQ/16GB/512PCIe/Win10

Oba posiadają grafikę GTX1050, raczej nie widzę problemu aby w czymś przeszkadzać.

Jeżeli chodzi o coś wydajnego bez grafiki Dell Latitude 5580 i5-7440H/16GB/256/10Pro FHD

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano
1 godzinę temu, Gajwer napisał:

Witam,

Nie wiem czy do końca dobrze rozumiem dziś mnie choroba rozwala powiem szczerze ledwo siedzę. 

Dell XPS 15 9560 i7-7700HQ/16GB/256/10Pro FHD
ASUS ZenBook Pro UX550VD i7-7700HQ/16GB/512PCIe/Win10

Oba posiadają grafikę GTX1050, raczej nie widzę problemu aby w czymś przeszkadzać.

Jeżeli chodzi o coś wydajnego bez grafiki Dell Latitude 5580 i5-7440H/16GB/256/10Pro FHD

no napisałem że mam już tego della XPS więc nie wiem po co go listujesz, a tak to właśnie chodzi o jakiś model laptopa który nie ma karty, tak by był np tańszy, lub mniejszy, czy np dodatkowy slot na dysk/ram, cokolwiek. A ten dell niestety boli bo i5. Dodatkowo z jakiegoś powodu serii Latitude nie idzie tak wygodnie zamówić prosto od della (znacznie sprawniej gwarancja leci i można wybrać), bo uznają go jako tylko dla firm.

No nic, widocznie na razie nie zapowiada się na takie laptopy, może kiedyś jakiś producent stworzy coś takiego w sensownej cenie :<

1438614356923701010629.png

Opublikowano

No niestety ciężko o taki laptop bez dedykowanej grafiki. Możesz poszukać wśród starszych biznesówek z i7H 4 generacji.

Teraz modele wychodzą zazwyczaj z dedykowanymi grafikami często się przydają np nowość Dell Vostro 7570 i7-7700H/16GB/128+1000/10Pro GTX1050Ti seria vostro typowo biznesowa w włożyli do niego dedykowaną grafikę GTX1050ti, dla mnie to bardzo dobre rozwiązanie.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...