Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka pisania pluginów - Pytania

Blackovskyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Z tej strony Blackovskyy. Aktualnie uczęszczam do 2 klasy gimnazjum, interesuje się informatyką, lecz nigdy nie próbowałem programować, a bardzo chciałbym się tego nauczyć. Proszę kogoś ( Najlepiej programistę/developera) o odpowiedź.
1. Czy z znajomością języka Ang. na poziomie 2 gim, jest szansa na pisanie pluginów?
2. W jaki sposób nauczyliście się pisać pluginy?
3. Jakiego programu używacie?
4. Uczyć się od razu Bukkit api czy pierw Java
Ps: Prosze o linki do poradników java/bukkit, najlepiej po polsku, najlepiej w filmie np na yt.
Pozdrawiam :D

Opublikowano

Nawet z angielskim na poziomie podstawówki byś miał szansę. Ja prawdę mówiąc uczyłem się na "kradnięciu" pluginów :> aż zdałem sobie sprawę że tak nie można i wziąłem się za siebie. Standardowo wystarczy Eclipse, dla bardziej zaawansowanych polecam InteliIJ, ale mi się nie podoba. Najlepiej znać jakieś podstawy javy, konstruktory, stringi, modyfikatory dostępu i 'nie dostępu' a następnie zacząć z Bukkit-api. Najlepiej uczyć się z kursu kamilkime'a, jak będziesz miał problem możesz wejść na jego discorda i osobiście się zapytać. Jak będziesz potrzebował pomocy bądź kursu, odezwij się na [email protected] :)

Opublikowano
24 minuty temu, ScoreBoard napisał:

Nawet z angielskim na poziomie podstawówki byś miał szansę. Ja prawdę mówiąc uczyłem się na "kradnięciu" pluginów :> aż zdałem sobie sprawę że tak nie można i wziąłem się za siebie. Standardowo wystarczy Eclipse, dla bardziej zaawansowanych polecam InteliIJ, ale mi się nie podoba. Najlepiej znać jakieś podstawy javy, konstruktory, stringi, modyfikatory dostępu i 'nie dostępu' a następnie zacząć z Bukkit-api. Najlepiej uczyć się z kursu kamilkime'a, jak będziesz miał problem możesz wejść na jego discorda i osobiście się zapytać. Jak będziesz potrzebował pomocy bądź kursu, odezwij się na [email protected] :)

Dzięki :)

Opublikowano
40 minut temu, ScoreBoard napisał:

Kurs? Od ciebie? Przecież ty dalej kradniesz kod, i nic dalej nie potrafisz.

https://javastart.pl/static/darmowy-kurs-java/ - do podstaw wystarczy to, ja sie uczylem stad, potem odwiedzilem kilka innych stron, kilka polskich, kilka angielskich.

Potem jak sie juz troche poduczysz: https://bukkit.gamepedia.com/Plugin_Tutorial/pl.

Ja używam Intellij, ale tobie polecam Eclipse.

Cytat

1. Czy z znajomością języka Ang. na poziomie 2 gim, jest szansa na pisanie pluginów?
2. W jaki sposób nauczyliście się pisać pluginy?

Wystarczą podstawy angielskiego,

sam kradłem kiedyś kod, pisałem po trochu małe pluginy, aż w końcu napisałem coś własnego.

Aktualnie interesuję się javą, powoli ogarniam java swing i awt, czasem bawię się HTML.

• Envqu zmienił(a) tytuł na Nauka pisania pluginów - Pytania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...