Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka maszyna pod serwer EasyHc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo, a wiem duzo, to nie wiadomo jaka maszyna, czy cus, ale na spigocie (1maszynie). - 500 osob lub 600, a sektory to wystarcza ci 2 dedyki z ovh.

1.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Powiem tak 64 gb na 700-800 graczy ci starczy bez sektorów i stabilnie ;). Wiem że wszyscy twierdzą że sektory - lepsza optymalizacja tylko nikt nie wlicza tego że sektorów nie pisze się w jeden dzień i dodatkowo trzeba znać sie na iptablesach ;P. "Zdrowy" serwer minecraft nie weźmie ci więcej niz 16-18 GB nawet przy 800 graczach, lecz ja i tak polecam dać 64gb zeby w razie czego nie wywaliło maszyny + zwykle te maszyny mają lepsze ochrony od dostawców i są bardziej wytrzymałe. Jak masz dobre pluginy nie z interentu i kod jest stabilny i nie ma najebane 30 eventów playermovevent to powinno wszysto się zgadzać ja polecam również OVH tylko to nie jest jedyny hosting jest wiele dobrych hostingów i to nawet lepszych od OVH. Wszystko zależy od configuracji jak ustawisz view-distance na 12 to nawet na sektorach będzie ci wszystko lagować a tps bedą poniżej 15 - to chyba proste.

Jak robisz pierwszą edycje nie pakuj sie w sektory bo zawsze może coś nie wyjść. Dodatkowo jak chcesz bungeecorda a raczej tak przy tylu graczach to 64gb starczy ci na wszystko + baze danych np mysql lub mongodb.

Nie ma czegoś takiego jak np. : na jednego gracza przypada 100MB ramu. Kolejna sprawa jest taka że jeżeli sie pytasz to nie rób serwera tak dużego bo po prostu moim zdaniem nie znasz się lub nie masz specjalisty. Prowadzanie serwera bądź co bądź to nie jest łatwa sprawa pamiętaj że istnieją crashery i są ludzie co wywalają serwery np. z protokołów GRE lub z innych rzeczy. Jeżeli się nie znasz a chcesz stworzyć serwer to szukaj już teraz jakiegoś gościa co zna się na linuxie i zrobi ci iptablesy i pomoże z cloudflarą. Serwery trzeba zabezpieczać. 

Dodatkowo moge doradzić zeby kupić 2 maszyny np. jedna 32 gb jedna 16gb lub mniej gdzie jedna będzie odpowiedzialna za bungeecord druga za główny serwer - będzie trudniej znaleść ip głównego serwera jeżeli wszystko poblokujesz + jak ci będą nawalać w ip np. XXX.pl to padnie ci bungeecord a nie główny serwer - gdzie możesz mieć zapasowego bungeecorda bez problemu. Wszystko musisz przemyśleć - jeżeli chodzi o maszyne ale nie kieruj się opinią ludzi z forum bo w 95% po prostu nie mają racji i się nie znają. Poszukaj kogoś kto się zna na rzeczy i spytaj się go. Moim zdaniem na OVH są zbyt duże ceny i łatwo wywalić taki serwer który nie ma dobrych zabezpieczeń - oczywiście wszystko zależy jak się dogadasz z hostingiem. 

CzarnaWoda Here 

Trwa pościg za kasą, pozycją, dupami, gdzie ludzie rozminęli się z wartościami.
Tego nie wiem, ale spróbuj dać im palec, kto jest kto przekonasz się doskonale.
Hipokryci dla mnie daremnie ukryci, Ich dewizy, szydercze oczka, uśmiech Mona Lisy.

Pozdrawiam

• Envqu zmienił(a) tytuł na Jaka maszyna pod serwer EasyHc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...