Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zostałem oszukany

natip21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, 25 września zostałem oscamowany!
Pisałem z tym do suportu ale oni ciągle się upierają że skinów nie oddają, a widziałem już nie jedną osobę w internecie i nawet mojemu znajomemu kiedyś skiny oddali, były warte może jakies 20$!
Skiny są o wartości ok 2500zł
SKINY: Bagnet (★) | Gamma doppler, Nóż myśliwski (★) | Marmurkowy gradient

Screeny są to to co pisałem z supportem i jakie odpowiedzi dostałem i dowód na scam > https://imgur.com/a/Sm9cU

Szczerze mówiąc pierwszy raz widzę taki sposób na scam.

Jak to wyglądało: (tutaj pojawią się 2 nicki 1. Vermunt 2. SCAMER) (Scamer to nie polak)
1. Kolega Vermunt napisał do mnie że ma gościa na wymiane czy tam sprzedaż kos, to ja spoko, pomyślałem sobie no to pewnie juz wszystko ogarnął i sprawdził.
2. Miało to wyglądać w sposób taki że Vermunt miał mi wysłać skiny i ten drugi gosciu tez (czy cos takiego) a ja miałem rozdać (jakos tak)
3. Pisząc z SCAMEREM i Vermuntem na czacie grupowym, SCAMER powiedział aby Vermunt wysłał skiny do mnie
4. Gdy juz dostałem skiny powiedział abym je mu odesłał (oddał Vermuntowi) no to ja sobie tak mysle, kurde to pewnie chce sprawdzić czy mam blokade STEAM GUARD (7/15 dni)
5. No to ja że spoko i odsyłam mu, widzę że juz mi wysłał zaproszenie do wymiany, no to jak okej wysyłam. (konto wyglądało identyczni jak mojego kolegi Vermunta)
6. Po chwili Vermunt do mnie pisze "ej to wysyłasz te skiny?" "no tak" "nic nie mam" I po chwili zrozumiałem co się stało!
- Stało się to że SCAMER na drugim koncie, (nawet nie wiem w jaki sposob do mnie napisal i wyslal zapro do wymiany) wysłał do mnie zaproszenie do wymiany i zmienił sobie NICKNAME i AVATAR na takie same jak ma mój kolega Vermunt!
- Napisałem do supportu (co zobaczcie w screenach), a w suporcie napisali mi:
"Rozumiemy, że utrata przedmiotów może być frustrująca, niestety jednak nie jesteśmy w stanie ich przywrócić. Rozumiemy również, że przedmioty te są dla ciebie cenne, dlatego też chcemy mieć pewność, że twoje konto Steam jest w pełni zabezpieczone."
- Wybuchłem śmiechem i nie dowierzaniem (+ dalej zdenerwowanie) że oni mi piszą o mojej frustracji i ze pomogą mi zabezpieczyć konto na następny raz ...
- Całą rozmowe z supportem zobaczcie na screenach

Mam też do was wielką prośbę! Zreportujcie tę osobę aby może zwrócili mi skiny i też aby nie okradł więcej osób:
Konto główne:  http://steamcommunity.com/id/raraboyyyyyy/
Konto z którego mnie oscamował: https://steamcommunity.com/profiles/76561198322819150/
Bardzo będę wam za to wdzięczny!

Co mogę jeszcze zrobić aby odzyskać przedmioty?
Widziałem w internecie że wielu ludziom normalnie oddali przedmioty, a niektórym bez słowa odpowiedzi na supporcie tylko cofnęli wymianę i tyle.
Również zreportowałem go w ten sposób

Cytat

Zostałem oscamowany! SCAM
Miało dojść do wymiany (od początku napisze wam jak to wyglądało)
1. Przyjaciel Vermunt wysłał mi 2 noże
2. Miałem po 5 minutach je odesłać.
3. W tym czasie ten złodziej podszył się pod mojego przyjaciela zmieniając sobie NICKNAME i AVATAR na Taki sam jak ma mój przyjaciel!!!
4. Przez to że konta nie były możliwe do odróżnienia wysłałem skiny złodziejowi!
5. Złodziej z pełną premedytacją podszył się pod mojego przyjaciela Vermunt'a abym to jemu wysłał te przedmioty!!!
- Taka kradzież powinna być przez was blokowana! Proszę o zablokowanie tych przedmiotów aby ten użytkownik nie mógł ich dalej przesyłać [i BAN TRADE]
- Proszę również o to aby skiny powróciły do mnie opcją "anulowania offerty"
- Wiem że możecie "anulować ofertę", ponieważ znajomy miał taką samom sytuacje z innym złodziejem i zwróciliście mu Przedmioty a konto złodzieja zostało zablokowane!
- Mam nadzieje że nie wspieracie takiego SCAM'U i postąpicie zgodnie z tym aby zaprzestać kradzieży przez tę osobę i zwrócić utracone przedmioty w wyniku SCAM'U
==== Pozdrawiam i czekam na Odzyskanie przedmiotów!

Wielka prośba jest własnie z tym zreportowaniem, może coś się uda!
Jak ktoś by chciał link do mojego profilu: 
http://steamcommunity.com/id/Natip21
Nick na steam: Natip21

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc!

s1.PNG

s2.PNG

s3.PNG

s4.PNG

s5.PNG

scam.PNG

scam2.PNG

Opublikowano

Scam stary jak świat...

Skinów za coś takiego nie zwracają.

Nigdy nie rozumiałem po co ludzie tak kombinują z wymianami, istnieje bezpieczny sposób wymiany to PO CO robić jakieś akcje z wysyłaniem i odsyłaniem skinów. 

Trejdowałem w cs go kupę czasu i NIGDY mnie nie oskamowali, dlaczego? Bo jak ktoś nie chciał wymieniać się ofertami wymiany tylko zaczynał kombinować to dostawał bloka i tyle było z handlu z nim.

Polecam też tak robić 

Opublikowano

ja pie*dole, jak można się dać oszukać na coś takiego, jaki wgl. jest sens jakiegoś tradeowania z przesyłaniem skinów xD straciłeś te skiny tylko i wyłącznie ze swojej winy, następnym razem będziesz mądry

skinów nie oddają już ze 2 lata, po tym jak ludzie masowo kopiowali dlorki, czy jakieś m9 crimson weby fn st

tenor.gif

Opublikowano

Kolega z reala czy wirtual? Jak to drugie to on Cie oszukał.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Mi to wygląda podejrzanie

Długo go znasz? Moim zdaniem po prostu mógł Cię oszukać. O transakcji wiedzieliście tylko wy, prawdopodobieństwo, że ktoś przypadkiem ustawi sobie takie same dane i wyśle tobie ofertę nie wiem, czy w ogóle jest możliwe. 

Druga spawa, jest traderem, to dlaczego ma prywatny ekwipunek?

To było moje zdanie na ten temat.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

@kopyteczkooco do tego czy go znam długo? Tak znam go ok. 10lat i mieszka koło mnie.
Niestety nie jest to "głupi żart" czy "wyłudzenie hajsu, czyli częściowy zwrot za skiny" dlaczego? już ci mówie, troche się nie zrozumieliśmy:
1. Wyglądało to tak że Kolega wysłał mi kosy
2. SCAMER powiedział żeby je mu odesłać (specjalnie to wymyślił, zmienił nick na Vermunt czyli ten co przesłał mi przed chwilą kosy i na drugim koncie napisał do mnie jako ten Vermunt, byliśmy w 3 na czacie grupowym KOLEGA + JA + SCAMER)
3. Przyszła mi oferta wymiany (ta co na zywo wymieniasz sie) no i "oddałem" mu je. Nie wiedząc że to nie jest mój kolega tylko ten SCAMER na drugim koncie

Niestety nie mam screenów rozmowy bo tak sie zdenerwowałem że wyłączyłem okno i nie myślałem o tym.

Co do drugiej sprawy, to też właśnie się dziwię, ale powiem ci że na tym koncie gdzie sie podszył jeszcze wczoraj miał skiny do cs'a dziś juz nie ma (tylko steam/tf2)
Wiesz może czy coś jeszcze da rade zrobić? jak myslisz jak dostanie reporty i bana na trade to coś to da że support "z duplikuje" te skiny (patrząc że tamtych i tak nie bedzie sie dało ruszyć ze względu na trade bana?'
I czemu Steam po prostu nie może go zbanować aby nie mógł trade'ować się i tak zwane "duplikowanie" skinów zrobić? przecież tamta osoba już wtedy nic nie zrobi z tamtym skinem.
Jak masz jakiś pomysł lub jakąś myśl to pisz :/

• DarkusFD zmienił(a) tytuł na Jak zostałem oszukany
Opublikowano

Cytat

byliśmy w 3 na czacie grupowym KOLEGA + JA + SCAMER

Jak byliście we 3? Na chacie grupowym Steam czy jakimś innym portalu?

Cytat

Przyszła mi oferta wymiany (ta co na zywo wymieniasz sie) no i "oddałem" mu je. Nie wiedząc że to nie jest mój kolega tylko ten SCAMER na drugim koncie

Aby taka oferta przyszła musisz mieć tą osobę w znajomych na Steam.

Cała ta sprawa jakoś mi śmierdzi, bo mało jest to prawdopodobne, ale jeżeli ktoś z Was miał jakiegoś malware w kompie to już inna sprawa. To tylko moja opinia.

Opublikowano

@DarkusFDTak, byliśmy w 3 (Ja, Vermunt, SCAMER)
Teraz z kolegami sprawdziłem że da się wysłać!
1. Do czatu grupowego dodajesz drugie konto gdzie tylko ty je masz w znajomych
2. Na drugim koncie klikasz na gościa którego nie masz w friendach i dajesz normalnie "wyślij wiadomosc"
3. Możesz wysyłać wiadomości i zaproszenia do wyminy

Czyli bez używania dodatkowych wirusów
Nie wiem czy każdy zrozumiał ale te skiny nie są moje tylko mojego kolegi vermunt'a. Ale mnie oscamował (bo z mojego konta) więc do suportu musiałem z mojego.
Tak wgl to nie było widać że to nie jest Vermunt, wydaje mi się że 90% ludzi którzy nie wymieniają się tak "zawodowo" to nie ma szans że zauważą to co się stało (Jeżeli nie rozmawiaja ze sobą na komunikatorze, rozmawialiśmy tylko na czacie bo nigdy on nie chce gadać bo nie lubi, w sumie to jego teraz problem jest bo jak by wszystko ogarnął np. to aby sprawdzic jego dokladanie + SteamREP + to aby gadać lub być razem w jednym domu to by do takiego czegos nie doszło)

Opublikowano

Tak od siebie polece wtyczke do przeglądarki "enchanced steam".

Ten ziomek który Cie wydymał ma "SR SCAMER" co z miejsca oznacza, że z taką osobą nie powinno się wymieniać. :)

Opublikowano

Naiwność ludzka... Skina raczej nie dostaniesz, ale może przynajmniej ten gościu dostanie jakąś "karę" i mam nadzieję, że nauczy ten temat jak chronić się przed scamem ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...